Европа

Кьовеши: Помощта от ЕС срещу коронавируса дава възможност за корупция и измами

Кьовеши: Помощта от ЕС срещу коронавируса дава възможност за корупция и измами

 

c387aa9add0549e880084f28e14c5e6e

 

 

Обещанието за големи суми пари от Европейския съюз в помощ на държави, засегнати от коронавируса, и недостатъчният надзор върху фондовете вероятно ще доведат до скок в измамите и корупцията, предупреждава главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши в интервю за Ройтерс, предаде БТА.

 

 

 

 

Докато подробностите от финансовите пакети на ЕС все още се прецизират, се очаква през следващите седмици лидерите да договорят сума от до 2 трилиона евро, като фондовете ще се прехвърлят през бюджета на общността.

 

 

 

Високопоставените представители на ЕС все още не са се споразумели дали изплащането ще става под формата на заеми или на грантове, какво трябва да направят регионите, за да отговорят на изискванията и как ще се проследява използването на фондовете. Получателите обаче настояват за по-голяма гъвкавост, за да се гарантира, че плащанията ще се осъществяват бързо.

 

 

 

 

 

За Кьовеши, ръководителката на новосъздадената служба на европейски главен прокурор, това е рецепта за непреднамерени последици: голямо покачване на измамите и корупцията.

 

 

 

 

„Ако има повече фондове и ако е налице по-голяма гъвкавост в използването им, тогава аз наистина предчувствам, че ще имаме повече работа“, отбеляза Кьовеши.

 

 

 

Не се планира Службата на европейския главен прокурор да започне да работи на пълни обороти преди края на тази година. Кьовеши все още сформира екипа си от прокурори и устройва централата на службата в Люксембург.

 

 

 

 

Този орган има вече има юрисдикция и ще оглави борбата срещу мащабната трансгранична престъпност, свързана с бюджета на ЕС, включително измами с ДДС, за които се смята, че костват на държавите членки над 64 милиарда евро годишно.

 

 

 

 

Според 46-годишната Кьовеши, вече има признаци, че реакцията на COVID-19 подтиква към по-непрозрачни практики, включително печеленето на договори за поръчки без обявяване на конкурс или използване на фалшиви документи за закупуване на медицинско оборудване или лекарства на раздути цени.

 

 

 

 

Организираните престъпни групи са особено силни в това да предусещат и да използват всяка възможност в промишлен мащаб, каза Кьовеши, загрижена за това как престъпниците ще се възползват от епидемията от коронавируса.

 

БТА, Дунав мост

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024