Икономика

„Лукойл България“ заплаши със спиране на работа

„Лукойл България“ заплаши със спиране на работа

 

20200327_112928

 

Финансовият министър призна, че контролът върху търговията с горива е занижен и затова се налагат законови промени

Финансовият министър Владислав Горанов най-после призна, че контролът върху движението и търговията с горива у нас е слаб и не гарантира събирането на всички данъци и акцизи. Затова се налага и спешна законова промяна в момент на пандемия, когато всеки лев в бюджета е ценен.

Преди това най-големият доставчик на гориво в страната „Лукойл България“ заплаши със спиране на работа, заради екстрено внесени в парламента промени в Закона за акцизите и данъчните складове. С тях „Лукойл България“ се задължава в срок от един месец да отдели и лицензира като отделни данъчни складове шестте си бази в страната, свързани с нефтопровода, който започва от Бургас и стига до София. В момента всички те са с лиценз на един общ данъчен склад. Поправката е вкарана в преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето, с който се прекратява действието на извънредното положение, наложено заради коронавируса.

„Опасността да спрем работа е напълно реална заради готвените законодателни промени, свързани с данъчните складове“, предупреди пред БНР генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев. Той обясни, че предвиденият едномесечен срок за привеждане на новите складове според новите изисквания и лицензиране е твърде кратък и практически невъзможен за размера на необходимата работа.

„Ние сме притеснени заради това, че поправката се предлага чрез законопроект, който няма нищо общо с акцизното законодателство, а е свързан с регулиране на извънредното положение и мерките за борба с коронавируса. Нашата компания е лицензиран складодържател от 2006 г. За 14 години дейността ни многократно е проверявана и никога не е имало никакви нарушения на данъчното и акцизно законодателство. Компанията е един от най-големите и лоялни данъкоплатци и затова нямам никакво логично обяснение защо подобни изменения се внасят в такъв спешен порядък“, отбеляза още шефът на „Лукойл България“.

В същото време финансовият министър Владислав Горанов обясни пред журналисти в парламента, че до момента държавата не е била в състояние да осъществява надежден контрол върху количествата горива, които се транспортират и търгуват през нефтопровода на „Лукойл България“. „В момента, в който митническите власти отидат на проверка, за да осъществят контрол, няма гаранция, че количеството в тръбата е коректно, защото няколко бази са свързани с нея. За това предлагаме тази тръба, която е на територията на цялата страна, да се обособи като самостоятелен данъчен склад, а също и петролните бази да бъдат разделени в отделни данъчни складове и да дават по-добра отчетност към Агенция Митници“, разясни Горанов.

„В тези дни на пандемия се налага да бъдем максимално усърдни и да съберем колкото може повече приходи за фиска. Многократно сме съветвани, че за акциза на горивата, има още какво да се направи“, каза още финансовият министър.

Горанов посочи още, че се наблюдава голяма разлика между цените на горивата, които напускат петролните бази на Лукойл, и тези по бензиностанции. В момента маржът стигал до 50 стотинки, а това според финансовия министър е доста висок процент.

„Постъпленията в бюджета не зависят от това на колко данъчни склада ще е разделена нашата инфраструктура – от самото разделение допълнително в хазната нищо няма да постъпи. И на второ място – това ще повлече огромни инвестиции и административни разходи“, обаче е мнението на Булат Субаев.

Преди ден от Българската петролна и газова асоциация посочиха, че отделянето и лицензирането на данъчните складове на търговеца на едро и дребно на горива „Лукойл България“ ще струва стотици милиони, защото означава за всеки данъчен склад да се правят отделни банкови гаранции и да се монтират допълнителни измервателни уреди и видеонаблюдение в тях.

Браншът поиска и отсрочване на внедряването на видеонаблюдението в данъчните складове за горива. Според законовите промени поставянето на камери във всички акцизни складове не само за горива, но и за цигари и алкохол, се ускорява с около три месеца и те трябва да са готови до септември.

„Видоенаблюдението бе регламентирано в закона още в края на 2019 г. Много от операторите с акцизни стоки имат вече видеонаблюдение, изградено за собствени цели. То трябва просто да бъде приведено според изискванията на закона“, коментира финансовият министър.

 

Сега

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024