ОБЩЕСТВО

Мангъров посочи на какво се дължи ниската смъртност у нас на болните с коронавирус – не е БЦЖ ваксината

Мангъров посочи на какво се дължи ниската смъртност у нас на болните с коронавирус – не е БЦЖ ваксината

 

big_0

 

 

Коронавирусът е самоограничаващо се заболяване и единствено имунната система на човек може да се пребори с него. Това каза в интервю за „Дебати.бг“ доц. д-р. Атанас Мангъров, началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София.

 

 

„Тази коронавирусна инфекция, като всички други вирусни инфекции, е самоограничаващо се заболяване. Тоест, с нея се справя имунната система на човека. И когато човек е във форма, млад и здрав, за имунната му система не е проблем да се справи с инфекцията. Това се вижда от статистиката, че при над 90% от случаите заболяването протича безсимптомно, хората даже не разбират, че го карат”, обясни Мангъров.

 

 

 

И добави: „При възрастните и при тези с придружаващите заболявания, в малък процент от случаите, имунната им система не е в състояние да се справи с инфекцията. И всъщност, при положение, че няма лечение, няма нещо, което да се даде и да убие вируса, който причинява заболяването, целта на лечението, което се провежда е да се облекчават симптомите на болните и при тези, които са в животозастрашаващо състояние да бъдат поддържани живи, докато не преодолеят инфекцията, ако разбира се, това се случи”.

 

 

 

На въпрос на какво се дължи ниската смъртност у нас, Мангъров отговори: „Ниската смъртност у нас се дължи на това, че у нас тази група от населението, която е най-уязвима за коронавируса, просто не съществува. По средна продължителност на живота България е на 80-то място в света.

 

 

 

Средната продължителност на живота тук е 73 години. В Италия, която е на 4-то място в света по средна продължителност на живота, Испания и другите страни (Обединеното кралство, САЩ) са доста по-напред от нас по средна продължителност на живота.

 

 

И всъщност у нас я няма тази част от населението, която е уязвима за коронавирусната инфекция”.

 

Дебати

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024