Европа

Меркел и Макрон предложиха Брюксел да набере €500 млрд. дълг за възстановяване на ЕС

Меркел и Макрон предложиха Брюксел да набере €500 млрд. дълг за възстановяване на ЕС

German Chancellor Angela Merkel listens during a joint press conference with French President Emmanuel Macron, who attends via video link, at the Chancellery in Berlin, Germany, on May 18, 2020 on the effects of the novel coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Kay NIETFELD / POOL / AFP) (Photo by KAY NIETFELD/POOL/AFP via Getty Images)

German Chancellor Angela Merkel listens during a joint press conference with French President Emmanuel Macron, who attends via video link, at the Chancellery in Berlin, Germany, on May 18, 2020 on the effects of the novel coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Kay NIETFELD / POOL / AFP) (Photo by KAY NIETFELD/POOL/AFP via Getty Images)

 

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предлагат възстановителен фонд за 500 млрд. евро за справяне с икономическите последици в „секторите и регионите“, най-тежко засегнати от кризата с коронавируса.

 

 

 

Това потвърдиха двамата на пресконференция с видеовръзка между канцеларията на Меркел и Елисейския дворец. Изявлението бе публикувано по-късно от германското правителство, пише „Дневник“.

 

 

 

Фондът трябва да е част от бюджета на ЕС и трябва да предлага грантове (а не заеми), а средствата за него да се наберат на финансовите пазари, като го направи Европейската комисия от името на ЕС. Според телевизия А Ер Де новият план предлага „допълнителни“ средства за справяне с породената от COVID-19 криза, а не указва как да се съберат вече договорени от европейските държави спасителни пакети за стотици милиарди евро.

 

 

 

Изявлението на двамата, което съдържаше и призив за ускоряване на решението за Многогодишната финасова рамка (дългосрочния бюджет), идва в момент, когато се очаква страните от ЕС да преминат през най-тежката си рецесия от десетилетия, но няма единодушие как да се наберат средствата за възстановяване.

 

 

 

 

Меркел нарече предложението „амбициозно“, но подчерта, че то трябва да е част от бюджета, за който Европейската комисия трябва да представи ревизирано (заради коронавируса) предложение (обявеният ден бе днес, но впоследствие бе съобщено, че това ще стане най-късно до 27 март). „Целта е Европа да се укрепи, да излезе от кризата със здрави връзки и солидарност,“ каза Меркел.

 

 

 

 

Сътрудничеството между Париж и Берлин е нужно в момент, когато последствията на вируса върху икономиките ни са различни и „възстановителният фонд трябва да направи така, че всички страни да могат да реагират“ в зависимост от възможностите си, каза още Меркел.

 

 

 

Разногласията остават

 

 

 

 

Нужен е и „Суверенен фонд за общественото здравеопазване“ в ЕС, чиято краткосрочна цел трябва да е създаването на ваксина. ЕС трябва да изработи собствена „здравна стратегия“ за „стратегически суверенитет“ в здравния сектор с увеличаване на научноизследователския потенциал, общи стандарти за работа със здравни данни и други стъпки.

 

 

 

 

В съвместното си изявление, акценти от което бяха разпространени от „Ройтерс“ по време на пресконференцията им, двамата лидери искат и да се увеличи европейският бюджет за първите три (от седем) години.

 

 

 

 

Макрон, който говори след Меркел, подчерта, че за пръв път Германия и Франция предлагат заедно ЕС да емитира общ дълг. Тази инициатива същевременно не е само на двете водещи европейски държави; по думите му тя е резултат от сътрудничество с Италия, но и с Нидерландия, която бе категорично против емитирането на общ дълг. Как точно ще се финансира възстановяването е тема, по която така и няма единодушие между водещите европейски икономики.

 

 

 

 

И двамата обаче признават, че продължават усилията да се убедят всички държави в блока. „Евронюз“ отбелязва, че се очаква Нидерландия и Дания да възразят срещу идеята. Съдържат се и призиви за ускоряване на работата по дигитализацията и зелената сделка в ЕС и укрепване на икономическата и индустриалната мощ на блока.

 

 

 

 

Макар повечето държави да приемат, че ще има и емитиране на дълг след продължили седмици наред спорове, няма единодушие каква част от средствата във фонда да се наберат по този начин. Агенция „Блумбърг“, като се позовава на непубликувани засега документи, междувременно пише, че фондът за възстановяване ще разчита на смесица от грантове и заеми и средства, кото ще се използват като гаранции за мобилизиране на частни инвестиции.

 

 

Дневник, Петел

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024