ОБЩЕСТВО

Мутафчийски: Премиерът е човек със силен характер, но се убеди, че и аз съм със силен характер

Мутафчийски: Премиерът е човек със силен характер, но се убеди, че и аз съм със силен характер

big_kak

 

 

 

 

Въпреки, че е невидим коронавирусът, все пак и мен ме е страх. Няма човек, който да не го е страх. Може би само децата не трябва да ги е страх, заяви ген. Венцислав Мутафчийски. В предаването на bTV „120 минути“ той отговаряше и на детски въпроси. 

 

 

 

„Тестван съм около седем или осем пъти досега, това е нормална практика, дори смятам, че рядко съм тестван. Защото непрекъснато се срещаме с много хора, с хора от правителството и трябва да сме отговорни към тези срещи“, обясни шефът на Кризисния щаб.

 

 

 

 

Едно от децата го попита в кои дрехи се чувства по-удобно – тези на генерала или на лекаря.

„По-удобно се чувствам в лекарските си дрехи. Това е ежедневието ми от 30 години насам и там се чувствам в свои води.

 

 

 

По стечение на обстоятелствата съм и военен лекар и генерал, но това са други отговорности и, за да бъда конкретен – по-удобно се чувствам в лекарските дрехи. А сега в момента се чувствам повече генерал, отколкото лекар.

Моята работа в момента е повече организаторска, като командир на един щаб“, разкри ген. Мутафчийски.

 

 

 

Друго дете го попита докога ще трябва да не се виждат с бабите и дядовците.

„Ужасно ми е мъчно, че децата са подложени на такова изпитание, при това без да разберат истинския смисъл. Те единствено страдат от ограниченията.

 

 

 

 
Скоро внучка на моя позната ми изпрати видеообръщение, в което разказваше, че има нова тротинетка и кога ще може да я покара. Със сигурност бабите и дядовците страдат много за тяхната прегръдка. Надявам се всичко това скоро да приключи, но то зависи от всички нас. Дали ще покажем дисциплина или ще изпаднем в плен на хедонизма“, обясни шефът на Кризисния щаб, пише Блиц.

 

 

Интересна закачка се получи с въпроса на друго дете, което директно заяви:

„Ген. Мутафчийски искам да ти кажа, че ми омръзна от тебе, кога ще мога да ходя на детска градина, дали са ме на баба да ме гледа!“

 

 

„Всъщност и на мен ми омръзна от мен си, но това е да носиш тежки отговорности върху себе си с пълно съзнание колко хора разочаровам с непопулярни мерки. Но за детските градини вече има известни практики в света и много внимателно следим как се развиват нещата. Това е много ключов фактор за освобождаване на хората да отидат да работят. Това са младите, трудоспособното население“, каза ген. Мутафчийски.

 

 

 
„В момента смятам, че е опасно да се отворят детските градини и трябва да се види освободените мерки дотук какъв резултат дават и чак тогава да се пристъпи към това. През това време ще има достатъчно натрупан опит, да следим Дания и Германия, за да видим какво ще се случи.

 

 

 

 

 

След това също по закономерност след една седмица имахме пик и в починалите болни. Ако продължи така още десет дни, детските градини ще се отворят, но не можем да поставим критерий като в Германия. В цифрово изражение за България това значи около 300 души на ден, което е непоносимо за здравната ни система. Затова приехме модела, който се изповядва в Израел – 100 души на ден за три дни“, коментира ген. Мутафчийски и допълни:

 

 

 

 

„Иначе ако вървим в същия порядък – да не се изчерпват ресурсите на лекарите, в момента имаме 380 ръст на болните, никога не сме стигали това. Над 45 болни имаме в интензивните отделения, което също е голям риск.“

 

 

 

 
По отношение на разхлабване на мерките генералът коментира:

„Извънредното положение наистина започна с минимален брой заразени. Но тези мерки се въведоха, за да няма такъв бум, какъвто е в другите страни и ние нямаме такъв бум. Моята версия е, че успехът в България се дължи именно на това, че мерките бяха наложени рано и в разумен обем. Сега вече – вие не знаехте и преди това, че трябва да носите маска, не бяхте свикнали дори да пазите дистанция.

 

 

 

 

 
Но сега вече хората имат известен рефлекс за това нещо. Те знаят, че трябва да пазят възрастните хора, да имат маски, да пазят себе си и околните.

Отделно – здравната ни система беше абсолютно неподготвена. Сега е доста по-подготвена, няма нищо общо с това, което беше“, каза той.

 

 

 

Друг детски въпрос: Защо слушате толкова премиера? Бойко Борисов трябва да слуша вас, не вие него!

„Всъщност премиерът е човек със силен характер, но мисля, че се убеди, че и аз съм със силен характер. И ние държим на мнението си и постигаме консенсус с дълги дискусии, с много за и против.“, посочи Мутафчийски и допълни “ Моите колеги в щаба са наистина професионалисти.“.

 

 

Блиц, Би ти ви

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024