Политика

Обрат! МС се поправи: След съгласуване с Горанов ДДС става 9% само за сектор „Туризъм“

Обрат! МС се поправи: След съгласуване с Горанов ДДС става 9% само за сектор „Туризъм“

 

64b6be4555577b3c9064bc4779ff577e

 

 

 

Отпада първночално обявеното намаляване на ДДС на 9% за храните от първа необходимост. Това става ясно от ново съобщение на правителствената информационна служба до медиите по повод днешната среща при премиера Бойко Борисов.

Намаляването на данъка ще е само за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. Това се потвърждава и от публикацията на премиера Борисов във Фейсбук.

Ето и пълният текст на новото съобщение на Правителствената информационна служба:

Уважаеми колеги, съгласувано с Министерството на финансите, моля, използвайте този вариант на прессъобщението за провелата се среща на министър-председателя Бойко Борисов днес.

ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

 

Припомняме, че на 10 февруари 2020 г. по време на дебат за това как отложената Наредба Н-18 да стане по-приемлива за бизнеса Владислав Горанов заяви: Докато аз съм министър на финансите размерът на данък добавена стойност (ДДС) няма да се намалява.

Репликата на Горанов бе към представител на туристическия бранш, който е един от тези, които настояват за облекчения.

 

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024