Политика

Налагат със закон „санитарно извънредно положение“!

Налагат със закон „санитарно извънредно положение“!

 

 

big_23ac

 

 

След Гергьовден КПП-тата падат – това обяви министър-председателят Бойко Борисов.

 

 

 

От понеделник – 4 май, се възстановяват теоретичните изпитите за придобиване на шофьорска книжка, а от 11 май – изпитите по кормуване.

 

 

 

Разрешава се и индивидуалният спорт на открито.

Венцислав Мутафчийски е настоял да бъдат отворени и басейните при спазване на всички мерки за безопасност.

 

 

 

 

 

 

Започват да работят и заведенията, но само на открито.

За детските градини и яслите Щабът не е успял да постигне единомислие дали могат да бъдат отворени. На този етап те няма да работят.

 

 

 

„Бил затворен щаба. Той вчера работи цял ден, днес работи цял ден и след малко ще кажа какви мерки сме обсъдили, там където има разнобой и разногласие и не сме убедени. Как може да излезе опозиционен лидери да каже, че съм закрил щаба. Това е лъжа. Поредната лъжа, която не знам какво цели“, ядоса се пак Борисов.

 

 

 

 

„Вирусът няма да отмине за година или две, това казват специалистите“, категоричен е Бойко Борисов. Ще останем в санитарно извънредно положение и след 13 май. Много важна роля са изиграли и КПП-тата, които може да се махнат в средата на Гергьовден, съобщи премиерът. Полицаите от там ще се борят с битовата престъпност. 

 

 

 

 

Всяко едно от облекченията ще важи само до момента, в който се спазва. Ако не се спазва – отменяме го! Ако не се спазват мерките, отменяме заповедта.

 

 

 

Разчитаме на дисциплината. Този вирус няма да мине поне година-две и трябва да се научим да живеем с него“, категорично заяви премиерът.

Той допълни, че няма протокол и ясна диагноза за справяне с пандемията.

 

 

 

 

„Записал съм видео, с което трябва да се съберат 7-8 милиарда евро. ЕК искаше видео обръщение. Аз давам 100 милиона за ваксина и масово ваксиниране на населението“, заяви Борисов.

„Франция удължи извънредното положение до юли. Убеден съм, че и другите колеги ще прибегнат до тази мярка. В момента колегите юристи работят и утре сутрин трябва да имаме проектозакон за отмяна на извънредното положение„, каза още премиерът.

 

 

 

 

 

Борисов обясни, че икономическите мерки за справяне с кризата, както и епидемологичните, няма да паднат.

„Категорично едно мнение има и по въпроса с КПП-тата. Считам, че някъде следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата.

 

 

 

 

Ако го направим днес, стотици хиляди ще се виснат. Целта е да продължим тази дистанция и ако успеем да спазваме дистанцията без КПП-та ще спестим работата на над 200 полицаи и ще можем да ги пренасочим по кварталите да си вършат работата. Само за София за 200, иначе са 1500 души“, допълни Борисов.

 

 

 

 

„Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да пуснем децата на детска градина и ясла. Колегата Мутафчийски счита, че не можем. Според него поставяме под риск санитарите и лелките. Ако едно дете се разболее… Много майки и много родители могат да отидат на работа, ако работят яслите и детските градини.

 

 

 

 

Две седмици задържане на този процес са 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки“, обясни министър-председателят.

 

 

Блиц,

/ БНР

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024