СВЯТ

Почна се! Нетаняху предлага „микрочипиране“ на децата в Израел

Почна се! Нетаняху предлага „микрочипиране“ на децата в Израел

epa08331826 (FILE) - Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu gives a speech regarding the new measures that will be taken to fight the Coronavirus in Israel, at his Jerusalem office, 14 March 2020. According to news reports on 30 March 2020, Netanyahu will self-isolate after a parliamentary tests positive for coronavirus. Netanyahu was scheduled to undergo a coronavirus test by 31 March, a previous test on March 15, found the premier to be negative.  EPA/GALI TIBBON / POOL

 

 

Киберексперти разкритикуваха остро премиера на Израел Бенямин Нетаняху заради предложението му да бъдат „микрочипирани“ децата, които се завърнат в училищата и детските градини, след като блокадата заради новия коронавирус бъде премахната, съобщава израелското издание Ynet.

 

 

Говорейки по време на пресконференция, Нетаняху предложи Министерството на здравеопазването да използва нова технология, за да помогне на Израел да се приспособи към новия си живот, докато държавата премахва постепенно блокадата заради коронавируса. „Това е технология, която не е била използвана преди и е разрешена съгласно законодателството, което ще приемем“, поясни той.

 

 

„Разговарях с нашите водещи експерти по технологията, за да открия мерки, в които Израел е добър, като сензори. Например, всеки човек, всяко дете – първо го искам на децата – ще има сензор, който ще издава аларма, когато се приближите твърде близо, като тези на колите“, уточни израелският премиер.

 

 

 

 

Експертът по киберустойчивост Айнат Мерон коментира по този повод пред Ynet: „Ще бъде трудно да се направи това на повече от 1 млн. ученици, които се завръщат в образователните си институции, за да се гарантира, че един ученик седи на разстояние два метра от другия. Това е въображаемо и опасно.“

 

 

„Теоретично, аз разбирам идеята“, отбеляза тя и допълни: „Но въпреки че такива чувствителни към разстоянието микрочипове съществуват в превозните средства, при хората е различно.“ Според Мерон „бибкащ звук, който ми казва, че съм се доближил до някого, не е достатъчен. Кой казва, че това ще промени нещо? Аз щях да се приближа така или иначе„.

 

 

Експертът добави, че „истинският проблем е принудителното изпълнение и тук всичко се променя„. Мерон каза, че „микрочипираните деца няма да преминават никакъв тест – практически и правен“. Подобно на схващането на Мерон, че уведомяването на гражданите за тяхното разстояние няма да повлияе на действията им, мнозина се опасяват, че държавата ще използва информацията, достъпна от сензорите.

 

 

 

„Ако информацията с местоположението на децата бъде качена в интернет, педофил с известни киберпознания може да проникне в системата и да ги дебне пред училищата им, да ги следва и да разпространява информацията в други платформи“, предупреди Мерон и запита: „Може ли държавата да поеме отговорност за това?“

 

 

 

Кабинетът на израелския министър-председател отговори на публикацията в Ynet, като каза, че предложението на Нетаняху „няма да се прилага чрез бази данни, а чрез проста технология, която уведомява гражданите за тяхното разстояние. Това е доброволен вариант, който е предназначен да помогне на децата да спазват дистанция помежду си, нещо като Mobileye с превозните средства“.

 

 

 

От кабинета са добавили, че предложението на премиера е „идея, която може да помогне за поддържане на социално дистанциране и няма да има нарушение на личния живот„.

 

 

 

В сряда Walla съобщи, че движенията на всички превозни средства в Израел са били проследени от полицията и съхранявани в нерегламентирана база данни, наречена Eagle Eye. Източник, цитиран от медията, заяви, че информацията „може да се съхранява години наред„.

 

Нюз бг

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

Скот Ритър: НАТО се разпада, никой не иска да воюва. 1500 руски доброволци всеки ден отиват на фронта

април 10, 2024
бенет

Западни компании разработвали славянско ДНК-оръжие в Украйна, обяви Скот Бенет

април 10, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Губим войната без блокираната в Конгреса американска помощ

април 7, 2024
1010x570 (1)

Украйна обстрелва Запорожката АЕЦ и порази купола на шести блок

април 7, 2024
56039

Украйна обяви роденият в Киев писател Михаил Булгаков за империалист и украинофоб, премахват неговите паметници и името му от улици

април 4, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024