Здраве

Проф. Исак Бен – Израел: С „мерки” или без, К-19 има сходен пик и спад по цял свят

Проф. Исак Бен – Израел: С „мерки” или без, К-19 има сходен пик и спад по цял свят

 

1588431576_7

 

 

Авторитетният в. Таймс оф Израел публикува изследване на проф. Исак Бен – Израел , което доказва на базата на данните на 21 държави, че независимо дали има пълна блокада, както в Италия и у нас, или животът продължава нормално, както в Корея, Тайван, Швеция, коронавирусът достига пик в 6-ата седмица, а спадът започва ударно в 8-ата седмица, за да спихне след още 2 седмици близо до нулата.

 

 

 

Не на библейския Седми, но около Седемдесетия ден. Той прави уговорката, че става въпрос за държави с надеждни официални данни и сигурно това е причина България да не е включена като базова в него. Ако на числата, обявявани от щаба на правителството можеше да се разчита, бихме очаквали финал на истерията около 18 май.

 

 

 

Напомняме вече написаното от 19 минути, че във всички региони на Италия местните експерти, които за разлика от нашия щаб не преместиха 3 пъти прогнозата си за пик, а го „познаха” безотказно, се очакват 0 новозаразени до края на май, а в Ломбардия – през юни.

 

„Нашият анализ показва, че има устойчива матрица в различните страни за различието на заразата. Изненадващо тя работи и при онези със строго затваряне и парализа на икономиката, и в другите, които приложиха мека политика и продължиха с обикновения си живот”, пише професорът.

 

 

„Данните сочат, че блокадите могат да бъдат вдигнати до дни и да бъдат заменени с политика на умерено социално дистанциране”, допълва той.

 

По неговите изчисления, навсякъде около 41-ия ден държавите достигат до пик на коронавирусната инфекция, а около 56-ия ден започва спад. Около 70-ия нещата затихват.

 

 

Израел е страната, която е сочена в много световни класации като номер 1 по справяне с вируса и има една от най-ниските смъртности в света С него. Там експоненциалният ръст на новозаразените се наблюдава в 4-5-ата седмица, след което темпът се забавя, достигайки пик в 6-ата.

 

 

„Това е забележителен глобален феномен, който важи за почти всички страни на планетата” – независимо дали САЩ или Израел, чието население се различава 40 пъти като брой, посочва професорът и прилага много графики с данни.

 

 

От тях се вижда, че динамиката съвпада в напълно затворената Италия и в прочулата се като „модел” на свободата Швеция.

 

„Някои настояват, че спадът на броя на новозаразените е резултат от мерките а правителствата и здравните власти, но данните за различните държави с различни политики поставят тежка въпросителна зад това твърдение”, деликатно иронизира проф. Бен – Израел.

 

 
Той обосновава позицията си с простия факт, че и динамиката на ръста, както на спада са сходни при съпоставяне на графиките за държавите по света. „Независимо дали страните си изключиха икономиката, както Израел, или „игнорираха” инфекцията и продължиха да живеят постарому като Корея, Тайван, Швеция, или предприеха свирепо затваряне и пълна блокада като Италия или щата Ню Йорк в САЩ. Данните са сходни и за начабния скоростен ръст, и за пика, и за спада”.

 

 

Той сравнява средноседмичния процент заразяване, който е един и същ навсякъде по света. В първата фаза е около 30%, пада до около и под 10% след 6 седмици и после под 5% следващата. И благодари за пресмятанията на проф. Зви Зиглер от Техникон за Израел и още 20 страни по света, които са обосновали сравнителния анализ.

 

 

 

„Разбира се, пълното затваряне намалява разпространението на вируса, но както показват данните, спадът е независим от взетите мерки” – крути или либерални.

 

 

„Строгата блокада обаче има някои негативни следствия – рязък ръст на безработицата и спад на БВП – в Израел се смята, че всеки месец затваряне отнема по 8% от националния продукт – което ще доведе до нарастване на бедността и загуби на човешки животи от други болести. Като се вземе предвид, че коронавирусът спада и без пълно затваряне, препоръчителни са „не скъпоструващите” мерки – масово тестване – 20 000 – 30 000 на ден (б.р Израел има 8,8 млн. души население), носене на маски на закрито, забрана на масовите събирания.

 

19 минути

https://19min.bg/news/8/132965.html?page=2

 

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023