Русия

Путин: Най-лошият възможен сценарий в Москва беше избегнат

Путин: Най-лошият възможен сценарий в Москва беше избегнат

big_3

 

 

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва, станала водещо огнище на коронавируса в страната, е успяла да избегне най-лошия възможен сценарий, предаде Ройтерс. Руската столица се готви да започне до дни да облекчава строгите ограничителни мерки.

Разговаряйки с московския кмет Сергей Собянин по видеоконферентна връзка, Путин заяви, че ситуацията в града с население 12,7 милиона души очевидно се е стабилизирала благодарение на действията на властите, които руският президент определи като навременни и целенасочени.

Сега е моментът Москва да предостави медицинска помощ на някои региони, където коронавирусът продължава да се разпространява, добави Путин.

Собянин заяви, че веднага ще предприеме мерки в тази насока.

„Ситуацията в Москва, както и на други места в страната, наистина се стабилизира. Броят на случаите на заразяване с коронавируса в Москва намаля наполовина. Броят на изписваните от болницата е по-голям от този на новоприетите“, подчерта Путин. „Очевидно беше възможно да се избегне най-лошия сценарий“. Москва първа от руските градове се сблъска с мащабна епидемия, но натрупа сериозни запаси от медицински принадлежности, оборудване и лекарства, „което не беше направено в други големи мегаполиси по света“, подчерта Путин, цитиран от ТАСС. „Във всеки случай, те не го направиха толкова своевременно, както вие в Москва“, добави руският президент.

Собянин заяви, че планира да облекчи ограничителните мерки от 1 юни. Жителите на Москва ще получат разрешение да излизат на разходки по улиците и в парковете в определено време, отново ще отворят магазините за нехранителни стоки. Ще се върнат към работа и предприятията, предоставящи някои услуги като химическо чистене и ремонти.

По-рано днес руските власти съобщиха за нови 8338 заразени с коронавируса, с което общият им брой достигна 370 680. С това Русия става трета по брой на заразените в света, след САЩ и Бразилия. Броят на смъртните случаи е 3968, далеч по-нисък, отколкото в много други страни.

Московският кмет заяви, че броят на новите случаи в Москва е спаднал до само 2140. По-рано броят на новите заразени за ден надхвърляше 6000, отбеляза той. Освен това в руската столица от 12 май насам е намалял с 40 на сто броят на случаите с причинена от коронавируса пневмония, както и на сериозно болните, които биват приети в болница.

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024