ОБЩЕСТВО

Решено: Отварят ресторантите, махат КПП-тата! Ето ги новите правила!

Решено: Отварят ресторантите, махат КПП-тата! Ето ги новите правила!

 

utre-shte-ima-proektozakon-koito-da-612

 

 

 

Утре ще има проектозакон, който да позволи отмяната на извънредното положение, заяви премиерът Борисов  на извънредния брифинг в МС.

От утре инструкторите ще могат да работя със засилени мерки.

От днес отворихме планините, нека всички спазваме мерките. Водим се от едно нещо – броят на заболелите и починалите. Ако се вдигне тази бройка, след като разхлабихме мерките, то ще ги премахнем, каза Борисов.

 

 

 

 

Позволяват се и индивидуалните спортове, но не състезания. Трябва да се спазва дистанция и дезинфекция.

Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, съобщи още премиерът.

 

 

 

Точният ред ще бъде описан в заповед, която се очаква да бъде издадена днес. Ще е нужно да се спазва определено отстояние между масите и да бъдат осигурени дезинфектанти за клиентите. Ще се решава и по колко души могат да стоят на една маса.

 

 

 

„Всички, които спазваха дистанцията, да не съжаляват. Благодарение на тях имаме тези резултати. За съжаление, хората на първа линия, на фронта, винаги дават жертви. Ние страдаме и скърбим за тях. Всички, които си останаха по домовете – едно голямо благодаря. Благодарение на вас сме на този етап. Чудя се дали аз да кажа“, допълни Борисов.

 

 

 
„Индивидуалният спорт на открито – след като пуснахме парковете при определен ред и дисциплина, спазване на дистанцията, но от днес планините, дай Боже, да работят както искаме. Всички зелени хора, доброволци и ние да спазваме мерките. Ако се вдигне този пик след мерките, които налагаме, нека да се знае, че не са икономически или финансови, а даваме въздух на хората, в полза на здравето и психиката им. Тази мярка се подкрепя на 100 процента от щаба“, посочи премиерът.

 

 

 

 

„Индивидуалните спортове на открито – тенис на корт, тичането по пистата на стадиона, тичането в парка, могат да подобрят здрвето. Проф. Мутафчийски настоява и за плувните басейни. Проф. Кантарджиев обясни, че има дезинфектанти и хлор в басейна, но трябва да има мерки в съблекалнята и този, който притежава съоръжението трябва да осигури дезинфекция“, посочи още той.

 

 

 

„Всяко едно от облекченията ще важи само до момента, в който се спазва. Ако не се спазва – отменяме го! Ако не се спазват мерките, отменяме заповедта. Разчитаме на дисциплината. Този вирус няма да мине поне година-две и трябва да се научим да живеем с него“, категорично заяви премиерът.

 

 

„Записал съм видео, с което трябва да се съберат 7-8 милиарда евро. ЕК искаше видео обръщение. Аз давам 100 милиона за ваксина и масово ваксиниране на населението“, заяви Борисов.

 

 

 

„Франция удължи извънредното положение до юли. Убеден съм, че и другите колеги ще прибегнат до тази мярка. В момента колегите юристи работят и утре сутрин трябва да имаме проектозакон за отмяна на извънредното положение“, каза още премиерът.

Борисов обясни, че икономическите мерки за справяне с кризата, както и епидемологичните, няма да паднат.

 

 

„Категорично едно мнение има и по въпроса с КПП-тата. Считам, че някъде следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата. Ако го направим днес, стотици хиляди ще се виснат. Целта е да продължим тази дистанция и ако успеем да спазваме дистанцията без КПП-та ще спестим работата на над 200 полицаи и ще можем да ги пренасочим по кварталите да си вършат работата. Само за София за 200, иначе са 1500 души“, допълни Борисов.

 

 

 

 

 
„Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да пуснем децата на детска градина и ясла. Колегата Мутафчийски счита, че не можем. Според него поставяме под риск санитарите и лелките. Ако едно дете се разболее… Много майки и много родители могат да отидат на работа, ако работят яслите и детските градини. Две седмици задържане на този процес са 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки“, обясни министър-председателят.

 

 

 

 

Борисов бе категоричен, че всички са на едно мнение по отношение на учебния процес. Учениците ще се събират само за изпитите след 7 и 12 клас, и то при спазване на всички мерки за безопасност.

„Още веднъж голяма благодарност към дисциплинираните. Тези хора са герои! Не се притеснявайте, че сте минати. Изразявам голяма признателност към вашата дисциплина и саможертва. С това сте спасили хиляди животи“, каза още министър-председателят.

 

 

 

 

Той съобщи, че има и други мерки, които ще бъдат обсъдени между коалиционните партньори в управлението във вторник.

Борисов бе категоричен, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, то режимът веднага ще бъде затегнат отново.

 

 

Очаквайте подробности!

 

Глас БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024