Политика

РЗИ-Варна: Водата на плажа в „Аспарухово“ е между много добра и отлична и след скъсването на тръбата

РЗИ-Варна: Водата на плажа в „Аспарухово“ е между много добра и отлична и след скъсването на тръбата

big_bkugpi

 

 

 

Началникът на РЗИ-Варна Дочка Михайлова заяви, че миналата година след аварията на фекалния тръбопровод в канала езеро-море са вземани проби, които не са показали понижено качество на морската вода на плажа в „Аспарухово“.

 

 

 

„Качеството на водата беше между „отлично“ и „много добро“, каза тя на съвместен брифинг заедно с кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев.

 

 

След изнесените данни за замърсяване и превишаване на някои норми в морската вода с няколко пъти, РЗИ ще взема по три пъти на седмица проби от Аспаруховския плаж, а не както сега по два пъти.

 

 

Граждани днес излизат на протестен флашмоб пред община Варна заради потулването на информацията за разлива на фекални води в канала море-езеро. Събитието е обявено за 18:30 часа в петък, 22 май.

 

 

 

Призивът за протест е публикуван в групата „За Морската“ във Фейсбук. Ето текста му:

 

 

Варненци, ако не бяха медийни публикаци, никой нямаше да разбере, че от август месец миналата година, хиляди кубически метри фекални води се изливат във Варненското езеро, а от там и във Варненския залив. Това е сравнимо с екологична катастрофа.

 

 
Мълчанието на Община Варна и скриването на аварията ни напомня за отминали времена, когато под командата на партийния вожд – „Ще си мълчим!“, се поставяше под риск здравето на хората.

 

 

 

Каквато и да е причината – умишлено потулване или в следствие на престъпно безхаберие, ние настояваме виновните да понесат своята отговорност.

 

 

 
Мащабното замърсяване на водите в езерото и залива компрометира и туристическия сезон, който и без това е в екстремна ситуация заради пандемията от Covid 19.

 

 

 
Нека изразим гражданското си възмущение от поредното безобразие в нашия град в петък, 22-ри май, от 18:30 пред Община Варна.
Събитието е флашмоб. Моля, спазвайте нужната дистанция!

 

 

Каква е  истината?

 

Морската вода във Варненското езеро и залива пред града е замърсена с „биохимични разградими органични вещества“ няколко пъти над допустимото. Това са показали проверките на проби, взети от водата в езерото и в района на Морска гара Варна, съобщиха в мейл до медиите от Министерството на околната среда и водите.

 

 

 

Резултатите от пробите, взети в района на Варненско езеро и Новия плавателен канал, непосредствено преди изхода му към морето, са показали отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние на водата по два показателя, пише в съобщението. По първия от тях – Биохимична потребност от кислород (БПК5) резултатът е – 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l. При друг показател – общ фосфор, отчетената стойност е 0,082 mg/l при положение, че максимално допустимата норма не бива да надхвърля 0,06 mg/l.

 

 

 

 

Други проби, взети в акваторията на Морска гара – Варна, извън Варненското езеро също са дали тревожни резултати.

Отчетените отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние на водата по показател Биохимична потребност от кислород са 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l.

 

 

 

„Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, резултатите от анализа са показателни за постъпване на органични вещества във водите“, пише в съобщението на екоминистерството. От там уточняват също, че наличието на червено-кафяво оцветяване на водите в езерото и залива са свидетелство за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона.

 

 

 

 

Само преди дни от Института по океанология към БАН уточниха в отговор на въпроси на „Дневник“, че цъфтенето е преждевременно и бурно заради силното замърсяване на водата.

 

 

 

Още на 26 април т.г. „Дневник“ информира, че заради авария с канализационен тръбопровод в езерото се излива цялото количество фекални води на варненския район „Аспарухово“, кв. „Галата“ и прилежащите им вилни зони с общо население от над 27 хил. души. По-късно от районната екоинспекция уточниха, че става дума за 8.3 хил. куб. м. опасно замърсена вода дневно.

 

 

 

 

Разследването на „Дневник“ по случая установи, че сигнал за замърсяването е бил подаден до местната администрация във Варна не по-късно от 20 август м.г. – в разгара на плажния сезон.

Въпреки това кметът на града или други членове на екипа му не са намерили за нужно да информират гражданите за опасността от къпане в езерото и морето или за консумирането на риба и миди, уловени там.

 

 

 

 

Нещо повече – в първата си пресконференция по случая, дадена едва вчера, кметът на Варна Иван Портних омаловажи случващото се в езерото и залива с аргумента, че състоянието на водата там в момента е такова, каквото е било и преди изграждането на пречиствателни станции или прекарването на колекторната тръба през езерото.

 

 

 

Показвайки сателитни снимки, които специализираното издание maritime.bg публикува по-рано, Портних опита да отрече и факта, че водата от езерото вече е „преляла“ в залива и вероятно е достигнала устието на Камчия. Оповестените днес резултати напълно потвърждават тези констатации.

 

 

 

 

В знак на пълно пренебрежение към опасността от замърсяването, на 30 април т.г. Портних дори публикува заповед, с която определи кои плажове, на територията на общината, която управлява, са годни за къпане. Сред тях беше и този на район „Аспарухово“, който се намира непосредствено до изхода на плавателния канал, през който фекалната вода от езерото се влива във Варненския залив вече девет месеца.

 

 

 

 

Според информацията, разпространена днес от Министерството на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са извършила проверка и по сигналите за тонове мъртва риба, която изплува по бреговете на Варненското езеро във вторник.

 

 

 

Проверката е потвърдила констатациите, отразени в сигнали и публикации в социалните мрежи. „Взетите експресни водни проби за анализ от мястото не регистрират отклонения, пише в съобщението на екоминистерството. Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, Биологично потребление на кислород и амоняк, за да се установи причината за измиране на рибата“.

 

 

 

Друга проверка трябва да извърши РИОСВ – Варна, за да установи бреговите източници на замърсяване на езерото, пише още в съобщението. Резултатите ще бъдат оповестени допълнително.

 

Петел, Дневник

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024