САЩ

САЩ е на ръба на гражданска война, полицейски камиони газят наред, демонстрантите атакуваха…

САЩ е на ръба на гражданска война, полицейски камиони газят наред, демонстрантите атакуваха…

 

f3d5ae04-732d-41a5-9f25-3ed9b46599c3

 

 

Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио заяви, че градската полиция (NYPD) разследва инцидент, при който камион на полицейското управление в Ню Йорк се е забил в тълпа протестиращи по повод убийството на чернокожия Джордж Флойд, който почина по време на арест в Минеаполис в началото на седмицата, съобщават американските медии.

 

 

 

Полицията разследва 27-секундно видео, което е било публикувано в „Туитър“, в което е заснет камион на полицейското управление в Ню Йорк пред протестиращи, които удрят автомобила с камъни и други предмети.

Камионът сякаш преминава през предпазна ограда, която е била пред него, и продължава през тълпата.

 

 

Де Блазио добави: „Иска ми се полицаите да бяха намерили различен подход, но нека започнем в началото.
Протестиращите в това видео направиха погрешното нещо да наобиколят полицейската кола, точка.“

 

 

Междувременно полицейското управление в Сиатъл (SPD) съобщи, че наскоро най-малко 27 души са били арестувани в протести предимно за нападения, палежи, разрушения и грабежи. Националната гвардия също е помагала.

 

 

 

Шефката на SPD Кармен Бест подчерта, че „приоритетът е опазването на живота и прекратяването на разрушението. В този момент знаем, че множество полицаи и граждани са ранени“, като добави, че „това, което започна като мирен протест, стана насилствено и разрушително заради определени групи, които искаха да се възползват от ситуацията“.

 

 

 

Тя увери, че полицията „е готова да улесни мирното упражняване на правата от първата поправка (в американската конституция). След убийството на Джордж Флойд всички с право сме ядосани, тъжни, разочаровани и съкрушени“.

Хвърлят 1 700 члена на Националната гвардия на САЩ срещу протестиращите в Минеаполис.

 

 

 

От своя страна от полицейското управление в Атланта (APD)съобщиха, че 70 души са арестувани по време на последните протести в града. Говорителят на полицейското управление в Атланта потвърди, че в града е наложен полицейски час от 21:00 часа снощи.

Според полицията по униформени са хвърляни камъни и други предмети, а имущество в центъра е претърпяло големи щети.

 

 

 

Междувременно стана ясно, че демонстранти, протестиращи по повод смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал след полицейски арест в американския град Минеаполис, атакуваха паметници на Конфедерацията в много градове на САЩ.

 

 

Тази нощ протестите, разпрострели се в цялата страна, продължиха и сутринта паметници в щатите Вирджиния, Северна, Южна Каролина и Мисисипи осъмнаха обезобразени.

 

 

 

Паметниците на Конфедерацията в Юга на САЩ, както и на други места в страната, от години са повод за протести, а за някои от атакуваните монументи вече се обмисля премахване.

 

 

 

Думите „духовен геноцид“, заедно с червени отпечатъци от длани, се появиха вчера върху паметник от епохата на Конфедерацията в кампуса на университета в Мисисипи, съобщи изданието „Оксфорд ийгъл“. На място е бил арестуван един човек.

 

 

 

Студенти и преподаватели, както и служители от университетската администрация настояват за премахване на статуята, поставена през 1906 г. и за преместването й в района на гробищен парк на загинали в Гражданската война.

 

 

 

 

Хората, които настояват за премахването на монумента, изтъкват, че присъствието му в близост до главната административна сграда на висшето училище, означава, че университетът прославя Конфедерацията и изопачава историята на робството в Юга.

 

 

В Чарлстън, Южна Каролина, протестиращи атакуваха статуя в Батъри – историческия крайбрежен район. Постаментът на паметника на защитниците на Конфедерацията, издигнат през 1932 г., беше надраскан със спрей и с думата „предатели“. По-късно паметникът беше покрит с брезент.

 

 

 

В Северна Каролина основата на паметник на Конфедерацията в комплекса на щатския законодателен орган беше надраскана с черни хиксове и думата „расист“, съобщи местният в. „Нюз енд обзървър“.

 

 

 

Въпросът с паметниците на Конфедерацията е особено спорен в Северна Каролина, където такива монументи са защитени със закон.Най-голямо внимание към паметници на Конфедерацията беше насочено във Вирджиния. В Норфолк демонстранти се покачиха върху паметник и надраскаха графити върху постамента, се вижда на снимки, публикувани в интернет.

 

 

Комисия в Ричмънд, сегашна щатска столица, а в миналото – столица на Конфедерацията, препоръча премахване на пет статуи, поставени по протежение на известния булевард „Монюмънт авеню“. Снимки от късно снощи и рано тази сутрин показват, че статуите на генералите от армията на Конфедерацията – Робърт Лий и Джей И Би Стюарт, са почти изцяло покрити с графити.

 

 

 

 

В щатите Тенеси и Пенсилвания паметници на хора, критикувани за расистки убеждения, но без връзка с Конфедерацията, също бяха обект на атаки.

 

 

По-рано APD заяви, че e има.f голям спад в броя на хората по улиците с приближаването на комендантския час, но множество протестиращи са останали въпреки полицейския час.

 

Блиц

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024