ОБЩЕСТВО

Скандално! Болници и линейки изнудват пациенти в спешни състояния да ги тестват за Ковид-19

Скандално! Болници и линейки изнудват пациенти в спешни състояния да ги тестват за Ковид-19

 

 

 

Припечелените суми от спешни пациенти варират от 30 лв нагоре

 

 

 

Болници и линейки изискват пари от пациенти в спешни състояния, с които да им бъде направен тест за коронавирус. За това сигнализираха от Федерация „Български пациентски форум,“ откъдето имат редица сигнали по случая от цялата страна.

 

 

 

 

 

От телефон 112 е обяснено на семейството на възрастна жена в тежко състояние, че линейка няма да дойде, докато роднините не заплатят тест, с който да се провери дали тя е потенциален заразоносител, разказва пред „Дарик радио“ потърпевш.

 

 

Случаят не е единствен, обясни пред Дарик председателят на федерацията Иван Димитров, за чиято майка става въпрос.

 

 

 

За съжаление имаме сигнали от много места от България. На мен лично ми се случи да искат пари на майка ми, която беше в тежко състояние и трябваше да влезе в болница. От 112 ми обясниха, че няма да дойдат да я вземат, докато не се направи тест, който ние трябва да си платим сами. Попитахме – по каква причина, при положение, че на медиите се обяснява, че има отделени пари за тестове? От Спешна помощ ни казаха, че това е заповед на РЗИ. Даже ми затвориха телефона, когато пожелах да разбера с кого говоря. Това е безумно – пенсионерите, които цял живот са работили за тази държава, отново са изоставени от нея.“

 

 

 

Димитров коментира също, че резултатът е дошъл благодарение на „връзки“.

 

 

 

„Оказа се, че майка ми е с над 1 кръвна захар, с нисък хемоглобин, висока температура и неадекватна. Това само по себе си доста уплаши медиците, които я приеха,“ допълни потърпевшият.

 

 

 

 

Цените на тестовете, които са изискани от различни спешни пациенти в страната, варират от 30 лева нагоре.

 

 

 

 

 

 

Въпросът: Могат ли да се искат пари за преглед и лечение на спешни пациенти?

 

 

 

Отговорът: Най-често спешната медицинска помощ се осъществява от центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които изпращат линейка с медицински екип на мястото на повикване. Пациентът може да бъде транспортиран до самия спешен център или до болница. Ако пациентът реши да не чака линейка и има възможност за по-бърз личен транспорт, може да отиде на място във всяка болница, в която има спешено портал, където лекарите ще направят преценка какъв е неговият случай.

 

 

 

В спешните портали на държавните и общински болници се осъществяват безплатни прегледи и изследвания, които трябва да покажат има ли неотложна нужда от болнично лечение. Те не се заплащат от пациента дори, ако се окаже, че той няма нужда от спешна помощ, а се финансират от държавния бюджет чрез Министерство на здравеопазването. Ако се налага хоспитализация, лечението на пациента се заплаща по съответната клинична пътека, стана ясно от официална публикация на сайта Clinica.bg.

 

 

 

Припомняме, че някои лечебни заведения, сред които болница „Пирогов“ въведоха нови, по-строги правила за прием на спешни пациенти. Пациенти без направен тест за COVID-19 не се приемат, а целта е да се ограничи разпространението на вируса сред персонала. 

 

 

 

 

 От тази седмица всеки пациент, който се нуждае от хоспитализация, първо се изследва с PCR-тест. Когато състоянието на болния е спешно, той се изолира в буферно помещение и се обгрижва като потенциален заразен с коронавирус.

 

 

 

 

Явно това изискване се е оказало добра причина недобросъвестни медици и лечебни заведения да печелят от страха, паниката и здравето на хората.

 

Дарик радио

https://darikradio.bg/iskat-pari-ot-pacienti-v-speshni-sastoania-za-da-gi-testvat-za-koronavirus.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024