Политика

Скандално! С „коронен“ данъчен номер властта е на път да затрие цели сектори от икономиката

Скандално! С „коронен“ данъчен номер властта е на път да затрие цели сектори от икономиката

 

 

big_1103

 

 

 

Парламентът е на път да допусне „коронен“ номер, с който се слага кръст на цели икономически сектори в България. В резултат на данъчни недомислици стотици хиляди хора ще останат без работа.

 

 

За това алармират големите бизнес организации като Българската петролна и газова асоциация, Националната лозаро-винарска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската стопанска камара в становища и писма до премиера Борисов, шефката на НС Цвета Караянчева и председателите на ключовите парламентарни комисии.

 

 

 

Оказва се, че с оправданието, че в България има корона вирус, се предлагат скандални промени в данъчните закони.

Мярката е заложена в Закона за здравето, който би трябвало да бори предизвикателствата от епидемиологичната и икономическата криза след отпадането на извънредното положение у нас на 13 май.

 

 

 

Вместо да се занимава с пандемията, този нормативен акт променя Закона за акцизите и данъчните складове, за корпоративното облагане и в спешен порядък въвежда нови изисквания към складовете и лицензирането им.

 

 

Не е ясно с какво това ще пребори коронавируса, но е ясно едно – това ще се отрази фатално не само върху лозаро-винарския бранш, който и без това регистрира 25 на сто спад на оборотите, а оттам и върху цялото земеделие, което разчита на големите производители, за да реализира своята продукция. Ще бъдат ударени и други големи сектори – вносители на данъци в държавната хазна – този на цигарите, където се отчита спад с около 20 на сто и този на горивата, където продажбите са спаднали средно с 50 %.

 

 

С поправките се намаляват драстично сроковете за въвеждането на системи за видеонаблюдение и контрол във всички акцизни складове на територията на страната, които произвеждат или съхраняват алкохол, тютюневи изделия и горива. На практика, законопроектът предвижда съкращение наполовина (от 6 на 3 месеца) на срока за внедряване на системи за видеонаблюдение и контрол в тези складове.

 

 

 

 

Така за съвсем кратък период над 300 данъчни складове в България ще трябва едновременно да инвестират и да се снабдят със специфична по своя характер апаратура от ограничен кръг от доставчици. Засегнати са не само фирмите от сектора на горивата, каквото впечатление остана в обществеността, а и производството и съхранението на всички акцизни стоки като тютюневи изделия, алкохолни напитки и вино. Там заетите са десетки хиляди.

 

 

 

Основния проблем, според бранша, са на първо място непосилните срокове, но и факта, че фирмите от сектора ще разберат окончателно какви точно системи за видеонаблюдение трябва да проектират, закупят, инсталират, изпробват и въведат в експлоатация в деня, в който ще започнат да текат тези съкратени срокове.

 

 

 

Според браншовите и бизнес организациите съществува реална заплаха предприятия да свият дейността си или напълно да затворят, приходите от данъци драстично да намалеят, а работещи да останат безработни и на плещите на социалната система.

 

 

 

 

Всички те са единодушни, че промените не бива да бъдат приемани в този си вид. Въвеждането на видеонаблюдение в акцизните складове въобще не се поставя под въпрос, но трябва да се осъществи в условията на предвидимост, в разумни срокове и без да се застраши функционирането на акцизния сектор в и без това сложната икономическа обстановка, посочват от КРИБ.

 

Блиц

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024