Политика

Скопие: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е да кажем, че езикът, който говорим, не е македонски

Скопие: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е да кажем, че езикът, който говорим, не е македонски

 

ne-se-nuzhdaem-es-ako-tsenata-e-ezikat-838

 

 

 

 

 

Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и че езикът, който говоря, не е македонски, тогава не се нуждаем от ЕС“. Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат-М в коментар на позицията на България, която е част от заключенията на Съвета на ЕС по общи въпроси за започване на преговори по присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

 

 

 

 

Коментирайки исканията на България за македонския език, Пендаровски каза, че това е „най-твърдата“ позиция в декларацията на българския парламент, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

 

 

 

„За да бъда честен, четох изречението два пъти, три пъти, когато го видях за първи път, не можах да повярвам. Не можех да повярвам, че в XXI-и век някой може да оспорва езика на някой друг, да оспорва начина, по който се нарича от десетилетия, въпреки че това е кодифицирано“, каза президентът на Северна Македония.

 

 

 

Той бе категоричен, че македонският език е исторически факт и че е международно признат от 1974 г.
„Факт е също, че през 1946 г. комисия, водена от лингвиста и професор Блаже Конески е кодифицирала стандарта на македонския език. И това са факти, те не са предмет на дебат“, каза Пендаровски.

 

 

 

 

Той посочи, че декларацията, приета от българския парламент, „противоречи на няколко основни принципа на нашето споразумение с България“.

 

 

 

 

„Ключовата фраза, използвана в двустранното споразумение, е споделена история, което означава хора и събития, които са смятани за ключови фигури и събития както от България, така и от Македония“, каза Пендаровски и допълни: „Ако се опираме на тази фраза, ние ще бъдем в състояние да намерим общо решение много скоро. Ако продължим да настояваме върху твърдението, че всичко преди 1944 г. е обща история – четете между редовете – българска история, тогава няма за какво да преговаряме“.

 

 

 

 

Пендаровски посочи още, че българската декларация, която бе одобрена както от управляващата партия, така и от опозицията, може да се окаже „реална политическа пречка“ в приемането на преговорната рамка между Европейската комисия и Северна Македония, която се очаква през юни.

 

 

 

 

 

Пендаровски бе помолен за коментар и на изявленията на професор Денко Малески, който е негов съветник. Малески заяви наскоро, че „трябва да се приспособим към историческата истина, че в миналото сме били част от един народ“. Думите му предизвикаха силна негативна реакция в страната.

 

 

 

 

„Не съм съгласен с него по този въпрос, не мисля, че е прав. Той е само един от съветниците ми по външна политика. Искам да имам съветници и асистенти, които могат да ми кажат когато не съм прав, но трябва да кажа, че не съм съгласен с него по този въпрос“, каза в заключение Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

 

 

 

 

 

В интервю за агенция „Фокус“ пък лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов посочи, че „на македонските ни братя трябва да е ясно, че е възможно България едностранно да прекрати участието си в Съвместната българо-македонска комисия“.

 

 

 

 

„Трябва да е ясно на нашите македонски братя, че и това е възможно – едностранно България да прекрати участието в тази комисия и по този начин да се разформирова и да се отиде към по-крайни мерки за намирането на приемливи решения от двете държави“, каза Симеонов.

 

 

 

 

Според него е важно признаването на българската история на Македония, която не е до края на Втората световна война, а до тежките репресии срещу всички българи през 50-те години. „Категорично признаване без условия, без уговорки“, настоя Валери Симеонов.

 

 

 

 

По думите му от друга страна съвременното развитие държавата е работа на самата държава Северна Македония. „Тук трябва малко повече да внимаваме с препоръките и категоричните изяви. Всяка държава трябва да има свое собствено развитие“, посочи още лидерът на НФСБ.

 

Глас БГ

Политика

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024