ОБЩЕСТВО

След като глобиха 20 000 души за неносене на маска, изведнъж решиха, че може и без маски на открито

След като глобиха 20 000 души за неносене на маска, изведнъж решиха, че може и без маски на открито

155012841744199

 

 

 

Радостна новина: Обмисля се премахване на маските, поне при движение на открито!

Предпазните мерки обаче ще останат в затворени пространства – градския транспорт, магазините, аптеките.

 

 

 

Чака се времето да стане по-топло, обясни проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет тази сутрин.

 

Новината идва малко изненадващо на фона на това, че само преди ден от щаба се заканиха да говорят с МВР да следи по-изкъсо носенето на маски и да глобява, защото масово не се спазвала забраната.

 

 

По последни данни досега вече са глобени около 20 000 души именно заради неносене на маска на открито.

 

 

„Да дойде по-топло време и да се свалят маските. Това искахме. Не може през февруари или март да махнем маските, за да ни обичате. Щеше да е голяма грешка. Мислим да махнем маските на открито, а те да се носят само при близко общуване и на затворено“, каза той.

 

 

 

 

„Чакахме да се стопли времето и слънцето да започне да трепе вируса навън. Повишават се знанията за лечението на заразата. Има светлина за ваксините, но не сме големи оптимисти. Характерът на вируса е такъв. Хора, които цял живот са работили с такива вируси, са учудени от него“, каза проф. Кантарджиев.

 

 

 

 

„Човек е атакуван от две инфекции – на горните и на долните дихателни пътища“, заяви той.

„Епидемията започва да придобива ендемичен характер – отделни огнища. Страната ни може да реагира на това – хванахме ли колективите в завода в Плевен? Да. Хванахме ли в Бобов дол? Да. Направихме така, че да не се затвори централата. Хващаме огнището още в началото, при първите болни“, похвали се той.

 

 

 

Към 10-13 май не се чакат много нови случаи, допълни пък ген. Венцислав Мутафчийски. Вървим към платото на този пик, но знае ли човек, вдига рамене шефът на ВМА.

 

 

 

От думите му стана ясно още, че се обмисля и постепенно облекчаване на мерките, включително пускане в планините и разрешаването на някои спортове на открито, при определени условия. За поетапно облекчаване заговори и шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

 

 

 

 

Профилактичните прегледи на лица до 18 г. ще бъдат разрешени, а на по-късен етап това ще се случи и за останалите граждани. Това обяви пък доц. Ангел Кунчев на въпрос обмисля ли се възобновяването на профилактичните прегледи в поликлиники и болници по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

 

 

 

„Ние доста дълго забавихме заповедта, за да я обмислим и да вземем становището преди всичко на общопрактикуващите лекари. Съобразихме се с поне 80% от техните предложения, най-вече за една флексибилност по отношение на имунизациите. Тъй като в листите на пациентите структурата е коренно различна.

 

 

 

 

Има общопрактикуващи лекари с 2-3 деца, на които им трябват два часа, за да ги обхванат. А има и такива, които са почти педиатрични, при които са хиляди децата и им трябва повече време. Засега решихме да разрешим профилактичните прегледи на лицата до 18 г., които общо взето имат имунизации. А на един по-късен етап това ще се случи и с възрастните. Но, ако искаме да подхождаме правилно, трябва да се обърнем най-напред към тези, които имат реална нужда от помощ, хора, които са с хронични заболявания и трябва да се проследи заболяването им“, допълни той.

 

 

 

 

Както е ясно, със заповед на министър Кирил Ананиев от 21 април се възобновиха женските и  детски консултации, както и плановият прием в лечебните заведения.

 

 

 

Оттогава детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации се извършват в дните вторник и четвъртък, когато общопрактикуващите лекари не обслужват други лица от своите пациентски листи. Те се извършват след предварително записан час, за да се предотврати струпването на хора пред лекарските кабинети.

 

 

 

Поетапно бяха възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност. В сила обаче останаха забраните за свиждания в лечебните заведения, както и трансплантациите на органи.

 

 

Блиц,  Лупа БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024