ОБЩЕСТВО

Спор дали К-19 е причинил смъртта на д-р Пандова! Според Кунчев „съществува такава хипотеза“

Спор дали К-19 е причинил смъртта на д-р Пандова! Според Кунчев „съществува такава хипотеза“

 

big_big_16f8

 

 

 

Въпреки че е изписана след 2 отрицателни PCR теста, съществува хипотетична възможност починалата д-р Нели Пандова все още да е имала коронавируса в тялото си. Това обясни пред Нова ТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

 

По думите му, ако вирусът е слязъл към белите дробове и не е бил добре изчистен, е възможно да го има, но да не е бил отчетен от PCR тестовете. Възможно е обаче лекарката да е починала и от съпътстващо заболяване, след увреждане на белия й дроб, посочи специалистът.

 

 

 

 

От вчера се появиха спорове и противоречиви обстоятелства около твърдението, че лекарката от Центъра за спешна и неотложна помощ е починала от зараза с Covid-19.

 

 

 

Първото съобщение за подобна причина дойде от доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на днерашния брифинг. Той допълни, че д-р Пандова е починала в спешното отделение на Александровска болница, пише Труд.

 

 

 

От Александровска болница, където д-р Нели Пандова е потърсила помощ и е починала в спешното, отказаха информация под претекст, че става въпрос за лични данни. Не казаха и какъв е резултатът от взетия преди смъртта є PCR тест, който се очакваше.

 

 

 

 

Проверката на “Труд” установи, че д-р Нели Пандова е имала три отрицателни PCR теста, един при постъпването в болницата и два при изписването. Тя е приета в УМБАЛ “Св. Анна” на 31 март с вирусна пневмония и е изписана на 7 април в добро състояние, казаха за “Труд” медици в Окръжна болница. Оттам съобщиха, че на д-р Пандова страдала от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), високо кръвно налягане и наднормено тегло.

 

 

 

На вчерашния брифинг в Министерски съвет шефът на НОЩ проф. Мутафчийски съобщи от своя страна, че има положителен резултат от бърз тест на д-р Пандова, но се чака PCR-ът. Според него “този случай поставя под съмнение придобиването на имунитет”.

Д-р Пандова беше от първите заразени медици и работеше в Спешна помощ в София. Почина след рязко влошаване на състоянието си през уикенда. Преди това е била изписана от болницата и е продължила лечението си вкъщи.

 

 

 

„Ако изследването е правено в по-късен етап от заболяването, е напълно възможно вирусът вече да не е в носоглътката, а да е слязъл в долните нива на дихателния тракт. Това е атипична вирусна пневмония.

 

 

 

Има вероятност и за двата варианта – рано да изчезне от носоглътката или да продължи да го носи човек дълго след като е излекуван”, обясни д-р Кунчев.

 

Нова тв, Труд

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024