ОБЩЕСТВО

Така отминава славата: ДАНС разследва братя Бобокови и зам.-министъра заради вноса на боклук

Така отминава славата: ДАНС разследва братя Бобокови и зам.-министъра заради вноса на боклук

bobokovi_borisov_ruse2
Братя Бобокови и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков са влезли в полезрението на ДАНС заради вноса на боклук в България. Това разкриха пред Фрог нюз разследващи.

Твърди се, че служителите на родното ФРБ, които са водили оперативната разработка,  са се натъкнали на подставени фирми, чрез които се е осъществявал вноса. Затова и действията срещу Бобокови и зам.-министъра са свързани и се отнасят за едно и също нещо. Действия в момента има в няколко града-София, Русе, Плевен, Ботевград и  Пловдив.

 

 

 

От сутринта тече спецакция в Русе и София в жилищни и офис сгради на братя Атанас и Пламен Бобокови, собственици на „Приста ойл“. Нищо чудно и да се стигне до арести.

Жандармерия в Русе е влязла в административната сграда на „Приста ойл“ на ул.“Борисова“ и в къщата, собственост на бизнесмена и съсобственик на компанията Пламен Бобоков, която е паметник на културата и се намира на ул.“Хан Аспарух“.  И двата обекта се охраняват от екипи на жандармерията. В административната сграда се намира и почетното консулство на Украйна, съобщава бТВ.

 

 

Разследването е за организирана престъпна група, каза говорителя на главния прокурор Сийка Милева, като уточни, че информацията все още пристига при нея. Очаква се брифинг с Милева по-късно днес.

 

 

 

По първоначална информация са извършени претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана – както външната врата на оградата, така и вътрешната на самата сграда.

 

 

 

Очаква се прокуратурата да даде повече подробности за схемата на вноса. Твърди се, че аферата е била осъществувана с помощта на известни политици. От Ботевград Живков бе докаран в сградата на МОСВ в София, където разследващите проверяват документация. На място е и спецпрокурор Ангел Кънев.

 

 

 

 

 

Припомняме, че през януари заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков беше на разпит в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на намиращия се в арест министър в оставка Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите.

 

 

 

 

Живков заема поста на зам.-министър в екоминистерството от 2014 година. Разследващите са влезли и във вила на Живков в Правец, където той е бил два мандата кмет на града. Във вилата проверяващите са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци.

 

Братя Бобокови
.

 

Братята Атанас и Пламен Бобокови имат два основни бизнеса – производството на акумулаторни батерии, което се извършва от „Монбат“, и бизнес с масла, който е развиван с марката „Приста Ойл“.  По-малкият брат – Пламен Бобоков е председател на съвета на директорите на „Приста ойл холдинг“, а Атанас Бобоков е и председател на съвета на директорите на „Монбат“.

 

 

 

 

Двамата са известни още с дейността на Фондация „Братя Бобокови“, с закупуването и реставрацията на емблематични сгради – паметници на културата в Русе, както и с голямата си нумизматична колекция за която последните няколко години изграждаха специален музей в крайдунавския град.  Фамилията Бобокови се свързва още с ресторанта и бутиковата винарна „Левента“, както и със спонсорството на спортната зала в града.

 

Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024