ОБЩЕСТВО

Ужас в „Пирогов“ – 20 хирурзи са с COVID-19, крият изследванията от персонала!

Ужас в „Пирогов“ – 20 хирурзи са с COVID-19, крият изследванията от персонала!

 

20-hirurzi-v-pirogov-sa-s-covid-19-1

 

 

 

Десетки медици от “Пирогов” са тествани позитивни за коронавирус, като поне двайсет от тях са хирурзи, научи Биволъ от източници в столичната болницата. Най-много са от клиниката по Обща, висцерална и спешна хирургия. Друга проблемна болница е Св. Анна, където всички, работещи в инфекциозно отделение, са тествани позитивни за антитела, но пък PCR-тестовете им са негативни.

 

 

Битка, за да се изследваш

 
“Не ти дават възможност да се изследваш. Трябва да водиш битка, за да се изследваш. Не го разрешават. Изследването става на двора. Крият изследванията на персонала. Персоналът няма достъп до изследванията. Те крият резултатите и не ти казват кой е болен и кой е здрав. Казват ти – отивай си вкъщи” – съобщи източник от болницата, пожелал анонимност.

 

 

 

Защо сред заразените има толкова много хирурзи? Причината за такъв голям брой заразени е смесването на потоците на пациентите според един от специалистите, с които Биволъ се консултира.

Болни и здрави, и персонала влизат през един вход. За да направиш снимка на болен с ковид отиваш на един и същ рентген като другите спешни случаи.

 

 

Причината изглежда е също и в липсата на защитни средства, които са доставени едва в последните дни. А иначе маски за медиците от спешното се продавали във филмотеката:

 

 

 

“Хирурзите ходеха по консултации по различните клиники без предпазни материали. Шапка, ръкавици, маска, на нас не ни се полагаха. Всичко отиваше за ковид-отделението. Допреди две седмици нямахме маски. Даже имаше един кабинет, във филмотеката, където се продаваха маски. Който иска си поръчва и срещу 4 лв. си купува маска.”, разказват очевидци.

 

 

 

Ген. Мутафчийски: “Много жертви паднаха там”

 

 
Информацията за големия брой хирурзи с ковид беше потвърдена днес и от ген. Мутафчийски, с когото репортер на Биволъ разговаря по телефона. Според него болните медици в Пирогов са около 40, което включва лекари, специализанти, медицински сестри и санитари.

 

 

 

“Повече от двайсет са. Само в хирургията са двайсет. Мисля, че са трийсет, може да са станали четирийсет вече. Не е пред мен справката. Много жертви паднаха там” – сподели проф. Мутафчийски.

 

 

 

 

“В Пирогов са хора, които не са работили с ковид-болни и вероятно някой болен с ковид ги е заразил. За сравнение във ВМА има само трима или четирима медици, заразени с коронавирус.” – посочи той.

Според него обаче големият брой хирурзи с COVID-19 в Пирогов не е новина и числото вече е известно.

 

 

 

 

Биволъ не успя да намери брифинг на НОЩ, на който са оповестени конкретно данни за 20 хирурзи с коронавирус.

В интервю за Дарик Радио от събота, 02 май, директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов съобщи, че 48 души общо от персонала са заразени, но не уточни, че сред тях има двайсетина хирурзи. Всички заразени са под домашна карантина.

 

 

 

Неутрализирането на 20 хирурзи засега не поставя на колене голямата хирургична спешна клиника, но ще бъде голям проблем ако заразата засегне детската хирургия, където специализираните хирурзи са много по-малко.

 

 

 

Друг сигнал от достоверен източник получен от Биволъ гласи, че в болницата “Св. Анна” целият персонал от 27 души на отделението по инфекциозни болести е с позитивни серологични (бързи) тестове за коронавирус. Но PCR-пробите им, доказващи наличие на вируса в момента на теста, са негативни. Засега в “Св. Анна” няма болни на легло и карантинирани. Медиците там продължават да работят.

 

 

 

Проблемът с болните медици е системен

 

 

 
Проблемът с тестването и предпазните материали за медиците стои още от началото на кризата с коронавируса. Както съобщи Биволъ, в болници в Северозападна България първоначално са били раздадени облекла за химическа защита от времето на социализма. След това ГД БОЕЦ алармира, че от Националната референтна лаборатория са отказвани и връщани тестове на медици от видинската болница, която впоследствие се превърна в голямо огнище на зараза. За “награда” председателят на БОЕЦ Георги Георгиев се сдоби с обвинение от прокуратурата за разгласяване на недостоверни тревожни данни, въпреки потвърдените факти.

 

 

 

В Сливен известният местен лекар и общински съветник д-р Димитър Павлов директно обвини НОЩ в лъжа, че на местните медици са осигурени адекватни предпазни средства. Още преди повече от 10 дни той написа в профила си в социалната мрежа:

 

 

 

„На сутрешния брифинг д-р Кунчев изрече лъжа или, ако не е излъгал, значи не е наясно с нещата. Той каза, че във всички болници има маски от най-висок клас. Няма такова нещо! Нито в болницата, нито в ДКЦ-то, където работя. Ще се увеличава броят на заразените здравни работници. Поради незнанието му! А е главен санитарен инспектор“…..„От НОЩ лъжат и резултатът е 34 заразени медици вчера и над 100 досега. С това темпо скоро може да има дефицит на персонал“, добавя д-р Павлов.

 

 

 

И още:„Другата лъжа, която казаха, е, че всички контактни са тествани за КОРОНА. От 18.04 отделението ми е карантинирано за 2 седмици. Става дума за 25 човека. До момента никой не ни е изследвал, а всеки от нас има семейство.”

 

 

 

Думите му бяха трагично потвърдени от последвалата смърт на д-р Илиана Иванова от инфекциозното отделение на тамошната болница. Тревожните твърдения на уважавания сливенски лекар останаха без никакъв коментар от страна на НОЩ и властта.

 

 

Биволъ ,Факти БГ

 

https://m.fakti.bg/bulgaria/471374-20-hirurzi-v-pirogov-sa-s-covid-19

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024