Политика

Цветанов захапа Бойко и щаба: На никой не му беше необходимо по цял ден да слуша за ковчези и трупове

Цветанов захапа Бойко и щаба: На никой не му беше необходимо по цял ден да слуша за ковчези и трупове

b58d91a25e14443aa8a0f73f71f47661

 

 

 

Когато нямаш достатъчно аргументирани политики, преминаваш към нападки и обиди. Хората нямат никаква вина за това, което се случва в момента.

 

 

Това каза в предаването „Денят“ по TV+ председателят на управителния съвет на Евро-атлантическия центъра за сигурност Цветан Цветанов, който коментира събитията в страната по време на кризата с коронавируса и извънредното положение.

 

 

 

 

„В момента има много тежка институционална криза във всички институции и тежки политически противоборства. Според мен Министерски съвет трябваше да се обърне към Президентството и да се свика КСНС. Там трябваше да се търси диалог и единодушно да се вземат решения. Така мерките щяха да бъдат приети от всички граждани и щяха да са много по-полезни за бизнеса.

 

 

 

Ние водим разговори с различни бизнеси и те отчитат, че имат близо 80% спад в приходите си. В същото време от мярката 60/40 не се възползва почти никой“, каза още той.

 

 

„В началото санитарните мерки бяха добри, но среднощните брифинги и непрекъснатото повтаряне на ковчези, трупове и хладилни камиони създаде страх у хората. Обществото се нуждае от лидери, които да създават у хората усещането за сигурност, а не да всяват страх и паника. Дефицитът в управлението е по-голям, отколкото дефицитът в парите. Диалогът беше единственото средство, с което можеше да се излезе най-безболезнено от тази криза.

 

 

 

 

Трябваше да се намери политическият консенсус. В момента изживяваме много тежка политическа конфронтация. Премиерът казва някакви реплики, президентът отговаря, опозицията недоволства от всички действия на правителството. Това показва, че обществото няма доверие в сегашното управление. Да, тази ситуация е невиждана до момента, но можеше да се намери политически консенсус“, категоричен бе Цветан Цветанов.

 

 

 

 

„Мярката за следене на телефоните на хората не трябваше да се прилага така. В момента тази мярка не се гарантира от съда. Аз не казвам, че някой е злоупотребил, но остава едно чувство на съмнение. Мерките на летищата до един момент бяха адекватни, но КПП-тата не изиграха тази роля, която сега им се приписва.

 

 

 

Икономическите мерки бяха неадекватни. Трябваше да вземем пример от нашите съседи. Мярката 60/40 не дава никакви резултати. От нея се възползват само 18% от бизнеса. Нека видим какво прави Германия и как разхлабва режима. Те ще върнат рестриктивните мерки, ако има 50 заразени на 100 000 жители в продължение на седем дни. В България се казва, че всичко отново ще бъде затворено при 100 заразени на 7 млн. население. Нека всеки сам прецени коя държава наистина се грижи за икономиката и хората си“, даде пример Цветанов.

 

 

 

 

„Тепърва ще видим кой е бил отличник в Европа. Българските граждани бяха най-потърпевши от тази ситуация. Затварянето на паркове и планини беше недопустимо. Да не забравяме и травмата, която се нанесе на децата от това обездвижване.

Българските граждани са страшно изнервени в момента. Политиците допринесоха за това.

 

 

 

На никой не му беше необходимо по цял ден да слуша за новозаразени, ковчези и трупове. Мои приятели ми споделиха, че от месец не гледат брифингите. Ние сме ежедневно облъчвани от тях. На тях се задават безсмислени въпроси, които нямат никакво отношение към ситуацията в страната“, категоричен бе Цветанов.

 

 

 

„Не мисля, че в момента гражданите се вълнуват от темата дали ще правя политически проект. Времето и настроенията в страната ще покажат. Има определено неодобрение на политиката, която се води от всички парламентарни групи в Народното събрание. Това, което се прави в момента като разход в страната, наистина трябва да бъде прозрачно и да бъде подложено на контрол.

 

 

 

Пак ще повторя, че дефицитът към политиците е много по-голям, отколкото дефицитът в бюджета. Настроението в страната е неблагоприятно за управляващите. Хората искат да намерят своите нови лидери. Не чувствам вина за това неодобрение към правителството. Аз много отдавна не съм в изпълнителната власт.

 

 

 

 

В БСП в момента има много тежка вътрешна конфронтация и това я прави много по-слаба в парламентарната й дейност. Те също не отговарят на нуждите на хората“, заяви председателят на УС на ЕАЦС.

 

 

 

„Аз съм убеден, че ще има растеж на конвенционалната престъпност. Когато има ръст на безработицата, винаги има ръст на конвенционалните престъпления. Полицията е изтощена в момента. Ще има ръст и на финансовите измами, защото бизнесът е поставен на ръба на своето оцеляване и всеки ще гледа да се справя дори и с цената на прикриване и неплащане на данъци“, каза за финал Цветанов.

 

Дунав мост

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024