ОБЩЕСТВО

Ще следят да плуваме на разстояние един от друг в басейните, камериерките стават шпиони, без сешоари в хотелските стаи

Ще следят да плуваме на разстояние един от друг в басейните, камериерките стават шпиони, без сешоари в хотелските стаи

 

img_8398

 

 

 

Минералните басейни и тези на закрито в хотелите няма да може да работят през лятото, ако влязат в сила указанията на Министерство на туризма за отваряне на местата за настаняване след края на извънредното положение.

 

 

Идеята на ведомството е засилените мерки за сигурност да намалят рисковете от разпространение на коронавируса. От ведомството са изпратили проектодокумента до представители на бизнеса, големите комплекси и ресорни организации, пише Труд бг.

 

 

 

В документа, в графата за работа на спортните съоръжения е записано “Разрешено е функционирането и използването само на външни басейни /на открито/, които не използват минерална вода”.

 

 

 

Според представители на сектора това ограничение трябва да отпадне. Още повече, че спа дестинации като Унгария и Чехия, както и преките ни конкуренти като Турция, разрешиха работата на всички басейни, включително минерални и закрити.

 

 

 

Най-честият, лесен и евтин метод за дезинфекция на басейните е чрез третиране с хлор, но тъй като елементът лесно се изпарява, това налага добавяне на елемента буквално през няколко дни.

 

 

 

За да бъде предотвратено това, добавят и други елементи, които да задържат хлора във водата. Което изисква честа смяна на водата, за да не се натрупват в басейните опасни за здравето концентрации на химикали.

Минералните басейни изискват по-малко количество хлор за дезинфекция, а често вместо него използват щадящия флуор или други минерали.

 

 

 

Сред другите методи за пречистване са озоновите системи, които обаче изискват по-голям дебит на водата и постоянна циркулация, както и по-мощни генератори, тъй като високата температура затруднява метода, обясниха експерти.

 

 

 

Това прави тези системи по-скъпи. Ползва се още UV-дезинфекция и солна хидролиза. При добра почистваща система няма логика минералните басейни да бъдат забранени, категорични са от бранша. Още повече, че те са по-полезни за здравето от тези с питейна вода.

 

 

 

Според указанията на министерството на туризма в работещите през това лято открити басейни съдържанието на хлор трябва да е 0,4-0,5 милиграма на литър. Преди влизане в басейна всеки гост ще трябва да дезинфекцира ръцете си, категорични са указанията.

Спасителите и обслужващия басейните персонал ще трябва да следят “спазването на правилата за безопасност и физическата дистанция между посетителите”.

 

 

 

Шпионският сценарий на почивката продължава и с изискването при почистване камериерките да следят за признаци, че гостите на хотела може да са болни.

Според проектоуказанията на Министерство на туризма хигиената в местата за настаняване трябва да е завишена, а дезинфекциите чести.

 

 

 

Препоръчва се да не се използват сешоари, а климатиците да бъдат почиствани основно. А на всеки гост да бъдат предоставени по една маски и един брой защитни ръкавици.

Правила

Променят традициите за „ол инклузив“

Махат самообслужването


На масите в ресторанта ще настаняват максимум 4 души, ако не са част от едно семейство.

На заведенията и ресторантите в хотелите се препоръчва да не сервират храна и напитки на външни клиенти.

Това е записано в проект за указания за отваряне на местата за настаняване, изготвен от Министерство на туризма.

 

 

Освен това хотелите няма да могат да работят на “ол инклузив” както го познаваме досега, поне що се отнася до шведската маса.

Клиентите няма да могат сами да си избират и сервират от предложените ястия, а ще трябва да изчакат сервитьор да им напълни чинията, като е препоръчително обслужващият персонал да е отделен от гостите с прозрачна преграда.

 

 

 

Другият вариант е да избират от меню за деня. В общите части няма да има кафе машини, фризери за сладолед и други уреди за самообслужване, а всичко ще се сервира.

Персоналът в хотелите ще бъде инструктиран да си мие често ръцете и да дезинфекцира редовно.

 

 

 

При заразен турист ще има процедури за реакция, които включват карантиниране в предвидено за целта помещение и дезинфекциране на местата, в които гостът е пребивавал по-дълго, като изключение може да има за общите части и коридори, които той не е ползвал или е пребивавал рядко, пише в указанията.

 

 

Труд, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024