Здраве

Балтов: Колкото по-дълго време човек има висока температура, толкова по-тежко преминава коронавирусът

Балтов: Колкото по-дълго време човек има висока температура, толкова по-тежко преминава коронавирусът

асен балтов

 

 

 

 

„Колкото по-дълго време човек има висока температура, толкова по-тежко преминава вирусът. Първата снимка на дроба се прави между 5-ти и 10-ти ден на заболяването. Хрема и кашлица са оплакванията в началото, след това сериозни болки в главата, понякога в мускулите и ставите, задух, недостиг на кислород, загуба на обоняние и на вкус“, това заяви пред Канал 3 директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

 

 

 

„Колегите бяха ехидно настроени към думите ми, че трябва да се подготвим, лошият сценарий ни накара да работим по друг начин. Първоначалните две седмици дооформихме логистиката си, нямахме инфекциозно отделение, после и отделна реанимация само за КОВИД пациенти. След това закупихме лични предпазни средства и респиратори“, обявсни директорът на „Пирогов“.

 

 

 

Не ми остана нищо от карантината, от утре се връщам на работа в Пирогов. Възнагражденията изобщо не са достатъчни в медицината и здравеопазването, поне 5 пъти повече трябва да се плаща. Повечето работят за вътрешна удовлетвореност, че помагат на хората“, допълни той.

 

 

 

„270 пациенти с КОВИД инфекция преминаха през „Пирогов“, 50 бяха в реанимация, 70 % от хората нуждаещи се от апаратна вентилация са лекувани тук. Имаме конкретни искания – да бъде направен основен ремонт на спешната част, да бъде оборудвана с нова апаратура“, заяви директорът на „Пирогов“.

 

 

 

„Всички бяхме в приповдигнато от адреналина настроение, тези 3 месеца работеха на пълни обороти, това доведе до умора, на прага сме на втора вълна, а не можахме да си починем от първата„, обясни той.

 

 

 

„33 % от европейските държави са склонни да спазват правилата. Хората вече наистина или не могат да разберат, че е необходимо да има дисциплина и дезинфекция. Крайно време е да се разбере, че ако сами не си помогнем, няма кой. И аз бях разпуснал мерките, мислех, че нещата отшумяват. Бяхме се събрали една компания на обяд, разбра се, че колегата до мен на масата е дал положителна проба, моят тест беше отрицателен, но все пак се изолирах защото съм бил час и половина с този човек“, сподели професорът.

 

Канал 3

loading...
Здраве

More in Здраве

adb8323577654f7dbd1d5797403b50f6

Файненшъл таймс: Учени откриха зловещи пипала на заразените с COVID-19 клетки

юни 28, 2020
tichaite-pri-onkolog-ako-zabelejite-tozi-tih-simptom-1

Тичайте при онколог, ако забележите този тих симптом

юни 27, 2020
php5ynku6_800x_

US предрича 4 пъти повече жертви на Ковид-19 в България, а ето какво препоръчва като спасение

юни 27, 2020
big_31_4171

Д-р Сотир Марчев: Колкото по-трудно дишате с една маска, толкова тя е по-добра. Свиква се

юни 26, 2020
probiv-eto-go-parvoto-lekarstvo-sreshtu-covid-19-odobreno-v-es-1

Пробив! Ето го първото лекарство срещу COVID-19, одобрено в ЕС

юни 26, 2020
doc-d-r-atanas-mangarov-pred-fakti-shtabat-vnasa-naprejenie-v-stranata-tapo-e-1

Мангъров: Има опасност отново да парализират цялата държава. Пак дават кадри и се заговори за ковчези

юни 25, 2020