ОБЩЕСТВО

В Щаба очакват над 200 заразени на ден: Ако до седмица не овладеем ситуацията, значи сме се провалили

В Щаба очакват над 200 заразени на ден: Ако до седмица не овладеем ситуацията, значи сме се провалили

kunchev-kantard

 

 

 

В други държави, особено на Балканите, има едно повишаване на случаите, което е не толкова заради разхлабване на мерките, а заради това, че си помислихме, че хората знаят какво да правят и няма да се юрнат да се събират. 

 

 

Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„За съжаление, емоцията взе връх в последните две седмици и сега берем тези горчиви плодове. Хората трябва да избягват да се събират на закрито и да носят маски на закрито“, каза той.

 

 

 

„Когато се води нормален разговор, вероятността човек да се зарази е много малка. Човек отделя малко количество въздух, когато говори и е спокоен. Много опасно е, когато дори на открито някой вика, говори високо, много емоционален е или пък пее. Тогава даже и леко проявена инфекция със симптоми може да зарази някого„, заяви професорът.

 

„Протестите са хубаво нещо, но нека да минават цивилизовано – по-тихо и с дистанция. Това става като стаиш гнева си“, пошегува се той.

Според него през следващите дни може да има и над 200 заразени дневно. 

 

 

„Ще се увеличи контролът по заведенията и на обществените места, за да се спазват мерките“, заяви Кантарджиев.

Разумните хора няма да ходят на нощни барове и да се срещат на закрито. Нека го правят на открито“, каза той.

 

 

Той призова хората да са разумни. Според него Щабът е свършил хубави работи през зимата. „Преди хората не знаеха какви мерки да взимат, за да се предпазят. Освен това действието се развиваше през март и април, когато циркулираше и грипът“, каза той.

 

 

По думите му слънцето и сухото и горещо време ще намалят циркулацията на вируса. „Просто трябваше още две седмици да сме разумни“, каза той.

 

 

И уточни: Ако до една седмица не овладеем пандемията у нас, значи не сме се справили със ситуацията.

 

 

Моето лично мнение е, че избързахме с разхлабването на мерките с две стъпки – нощните заведенията и спорта. Ако не бяхме го направила, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени, а не 130 на ден.

 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в телевизионно интервю.

 

 

Все пак въпреки увеличението на случите през последните дни сме още далеч от „шведския модел“. В България имаме 22 болни на 100 000, а в скандинавската страна са 168 на 100 000, отбеляза членът на Националния оперативен щаб.

 

 

Мерките не са били разхлабени под натиска на политиците, а след внимателно претегляне на „плюсовете и минусите“.

 

„Когато всички са уплашени, нормално е, логично е, мерките да са по-строги, сега когато мерките дотегнаха на обществото до такава степен и видяха спада в икономиката, който ги уплаши, сме по-склонни към по-бързо разхлабване“, заяви Кунчев.

 

 

 

Все още най-точни в диагностицирането на заразата с COVID-19 са PCR тестовете, които дават резултат до 90% точност, но много зависи дали пробата е била взета правилно и в кой стадии на болестта е взета, важно е пробата да стигне изключително бързо до лабораторията, обясни главният държавен здравен инспектор по повод на фалшиво положителните проби при някои изследвания на пациенти.

 

 

 

Има подобрение и при бързите тестове, като вече има изследвания със 70% точност, докато в началото са били от порядъка на 50%, но все още не може да се сравняват с PCR изследванията.

 

Нова тв, Блиц

blitz.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

0bb944c24940b4ae665b07ae3922fdda

Търговци тарикати пестят ток: Държат топли хладилните витрини, храната се разваля

юли 23, 2024
172175702360946

Флагман: Нелегално преминаващи мигранти запалиха гората между Богданово и Тракийци

юли 23, 2024
kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
пожар - пловдив

Апартамент гори в кв. „Кючук Париж“ в Пловдив! Съседи: Падна мълния!

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
0503.jpg_3871317083715853539_big

Удрят ни с 6 пъти по-скъп вечерен ток, климатикът в дома след работа става лукс на свободния пазар

юли 22, 2024