ОБЩЕСТВО

Красен Станчев: Минималната заплата и пенсиите трябва да се намалят

Красен Станчев: Минималната заплата и пенсиите трябва да се намалят

 

untitle3474wd-1-scaled

 

 

 

Безработицата у нас в следствие на коронавируса достигна 10%. На този фон държавата твърдо е решила да влизаме в Еврозоната.  В студиото на „Неделята на NOVA” икономистът Красен Станчев прави анализ на ситуацията и показателите.

„Начинът на подкрепа на бизнеса във връзка с кризата от COVID-19 до момента има много слаба ефективност.

 

 

 

Покрити са относително малко хора от заетите, около 5% от фирмите, а до момента от обещаните пари са похарчени не повече от 11%”, коментира той.

 

 

 

„В този смисъл нещата идват по-късно, отколкото са обещани”, категоричен е Станчев. И допълни: „Ако се видят месечните отчети на бюджета, става ясно, че правителството засега по-скоро изсмуква ресурси от икономиката, отколкото да я оставя да работи”.

Според него в подобни ситуации, когато фирмите и гражданите не са виновни за това, което се случва, трябва да се постъпи по друг начин.

 

 

 

 

„Онова, което те са натрупали като приходи и резерви и т.н. трябва да им се остави.

Това всъщност са резервите – те не са на правителството, а са резерви на икономиката. Защото в крайна сметка фирмите и гражданите финансират тези резерви”, смята още Красен Станчев.

 

 

 

„Онова, което можеше да се направи е данъчна ваканция. Спиране на плащането на данъците вероятно не е много добре, защото хората ще данъци и след това много трудно ще възстановим навика. Другото, кото може да стане е някои данъци, дивидент печалба можеше да бъдат премахнати за няколко години минимум. Само по тази линия във фирмите биха останали около 3 млрд. лв. от онова, което е предвидено за тази година, което е три пъти повече от обещаното по мярката 60 на 40. Ако аз съм премиер тогава бих казал „Вижте какво аз ви помогнах, сега вие се оправяйте, както искате” и бих се съсредоточил върху рисковите групи – възрастните, болните, малцинства, инвалиди и т.н.

 

 

 

 

Другото нещо, което е финансирано от фирмите, това е фонд безработица. И там са 1,5 млрд. лв., т.е. вие имате 4,5 млрд. лв. налични в резервите на правителството и това е без да се пипа резерва. Резервът е 10 – 11 млрд. лв. към април, следователно за цялата икономика и за цялата работа, която има да върши правителството има достатъчно средства”, обясни експертът.

 

 

 

 

Според него минималната работна заплата не е изчислена правилно: „Аз бих съкратил някои разходи, защото в момента разходите се увеличават, освен това не бих се договарял по този начин с т.нар тристранка за този не особено разумен начин на финансиране и фиксиране на минималната работна заплата.

 

 

 

Защото де факто, по схемата 60 на 40 ние имаме изчисление, реално житейско изчисление на онова, което е минимална работа заплата и онова, което е финансирано тези работни места, които се запазват е 430 лв. на месец. Следователно и минималната работна заплата не може да бъде по-голяма, т.е. тя трябва или да се свали, или да не се мърда нагоре. Същото би трябвало да стане и с пенсиите според мен – да се намалят”.

 

 

Целия разговор чуйте във видеото през този линк: 

 

vesti.bg

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

kunchev-kantard

В Щаба очакват над 200 заразени на ден: Ако до седмица не овладеем ситуацията, значи сме се провалили

юни 28, 2020
big_32_178f

Има срастване на личността на Борисов с идентичността на държавата, неговото сваляне ще доведе до срив

юни 28, 2020
асен балтов

Балтов: Колкото по-дълго време човек има висока температура, толкова по-тежко преминава коронавирусът

юни 28, 2020
01gechev

Гешев за EVN и оправдаването на Прокопиев и сие: Загубихме малка битка, ще спечелим войната

юни 28, 2020
c76754768dafc8b51f3ae817ef92552f

Прокурорски фал! Съдът оневини Прокопиев, Дянков и Трайчо Трайков по делото за ЕВН

юни 28, 2020
a752c35c5cc24f4a34a9bbf8c4547feb

Кощунство! Багер захапа Бъбрека в Рила (СНИМКИ)

юни 28, 2020