Русия

Путин: Да не забравяме, че съветският народ освободи Европа от нацистката окупация (СНИМКИ)

Путин: Да не забравяме, че съветският народ освободи Европа от нацистката окупация (СНИМКИ)

 

big_5

 

 

„Не можем да си представим какво щеше да е бъдещето на света, ако не го беше защитила Червената армия“, заяви руският президент Владимир Путин преди началото на Парада на Победата на Червения площад. Точно преди 75 години – на 24 юни 1945 г. там се провежда първият Парад по случай победата над нацистка Германия. Той е ръководен от маршала на Съветския съюз Константин Рокосовски и е приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков.

 

 

 

Руският президент Владимир Путин се обърна към руснаците от трибуната по време на парада за Деня на победата във Втората световна война.

 

 

Той заяви, че страната е длъжна да защитава и защитава истината за събитията от преди 75 години, тъй като основният удар на нацистка Германия падна върху Съветския съюз и именно хората от СССР успяха да победят „тоталното зло“.

 

 

 

 

„Винаги ще помним, че нацистите са били смазани от съветския народ, милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз. Ние сме длъжни да защитаваме и поддържаме честната истина за Великата Отечествена война“, посочи той, цитиран от Life.ru.

 

 

 

 

В същото време Путин отбеляза, че новото време предлага на света нови предизвикателства и е възможно да се справят с всички заплахи само заедно. В тази връзка държавният глава подчерта, че Русия е готова за сътрудничество с чуждестранни партньори.

 

 

 

Днес Русия празнува тържествено 75-та годишнина от края на Великата отечествена война, която реално приключва на 9 май. Заради пандемията военният марш се състоя днес, а не по традиция на 9 май. 14 000 руски войници заедно с чуждестранни корпуси преминаха в центъра на Москва край Кремъл. Сред чуждестранните гости на парада тази година бяха лидерите на Беларус, Казахстан, Молдова, Киргизия, Узбекистан, Таджикистан, Сърбия, Босна и Херцеговина, както и на международно непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия. В цялата страна с паради се отбелязва 75-та годишнина.

 

„На войниците от Червената армия не са им трябвали нито война, нито други страни, нито слава, нито почести. Те са се стремили да победят врага и да се върнат у дома. И са заплатили невъобразима цена за свободата на Европа“, заяви Путин.

„Винаги ще помним, че съветският народ съкруши нацизма. Това бяха милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз“, отбеляза Путин. „Те освободиха от окупация държавите на Европа, сложиха край на страшната трагедия на Холокоста, спасиха народа на Германия от смъртоносната идеология на нацизма“, каза руският президент. Той заяви, че именно съветският народ е поел основното бреме в борбата с нацизма.

„Стотици хиляди бойци умряха в чужбина. Наш дълг е да помним, че на съветския народ се падна основната тежест в борбата с нацизма“, каза още Путин. Той подчерта, че Русия никога няма да забрави приноса на съюзниците на СССР в антихитлеристката коалиция и на всички борци срещу нацизма за постигането на победата.

„Никога няма да забравим приноса на нашите съюзници за постигане на победата, значението на втория фронт, който беше отворен през юни 1944 г. Почитаме паметта на бойците от въоръжените сили на всички държави от антихитлеристката коалиция, подвига на всички борци срещу нацизма, които безстрашно действаха в страните на Европа“, заяви Путин.

 

Руският лидер отбеляза, че на парада на Червения площад в Москва заедно с руските военни ще преминат в шествие и представители на Азербайджан, Армения, Беларус, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Молдова, Монголия, Сърбия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Русия е готова за диалог и сътрудничество за създаване на обща надеждна система за сигурност, от каквато се нуждае стремително променящият се съвременен свят, заяви Путин. Само заедно могат страните да защитят света „от новите опасни заплахи“, каза той.


Традиционният камбанен звън от Спаската кула даде началото на Парада на Победата в Москва точно в 10 часа. Парадът беше открит с изнасянето на държавния флаг на Руската федерация и Знамето на Победата под музиката на песента „Свещенная война“. Военнослужещи от почетния караул вземат участие всяка година. Флагът, издигнат над Берлинския Райхстаг през 1945 – та от сержант Михаил Егоров и младши сержант Мелитон Кантария, е увековечен в историята като Знамето на победата.

Руският министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, прие парада от армейски генерал Олег Салюков – главнокомандващ Сухопътните сили на Руската федерация.

Парадът на военно оборудване започна с легендарния танк от Втората световна война Т-34, който предвождаше механизирана военна колона на Червения площад. В парада участваха над 14 000 военнослужещи, повече от 200 единици техника, 55 самолета и 20 хеликоптера. Русия демонстрира нови оръжия като танка Т-90М, зенитно-артилерийския комплекс „Деривация ПВО“, реактивната система за залпов огън „Торнадо С“, тежката огнеметна система ТОС 2 и модернизирания зенитно-ракетен комплекс С-300В4.

Във авиационната част на парада взеха участие 75 летателни апарати – четири изтребителя от пето поколение Су-57 и четири свръхзвукови изтребители-прехващачи МиГ-31К заедно със свръхзвуковия авиационен ракетен комплекс „Кинжал“.

 

Панделка на парада сложиха новите руски изтребители, които оцветиха небето над Москва с националния флаг – бяло, синьо, червено.

Снимки: ТАСС и РИА „Новости“

 

Лупа БГ

 

 

loading...
Русия

More in Русия

1592976479

Парадът на победата в Москва прегази карантината – Русия вади най-новите си оръжия! НА ЖИВО

юни 24, 2020
big_12

Путин предлага въвеждане на данък „богатство“

юни 23, 2020
efeac60099a36aa91731bc4451e0affac20d0a60

Путин за Втората световна война: Западът пренаписва историята

юни 20, 2020
ca8fb298884e066e5f918b4371470fa7

Предпазват Путин от COVID-19 със специален тунел

юни 18, 2020
moskva-si-otdahva-razhlabvat-oshte-merkite-v-ruskata-stolica-1

Москва си отдъхва! Разхлабват още мерките в руската столица

юни 16, 2020
909565cde61928c420f3988361343fe4

Путин: Повечето руснаци подкрепят плана за промяна на конституцията

юни 12, 2020