САЩ

Тръмп прати 18 000 войници срещу тълпите, нарече ги „главорези, отрепки и нищожества“, разкъсали Ню Йорк

Тръмп прати 18 000 войници срещу тълпите, нарече ги „главорези, отрепки и нищожества“, разкъсали Ню Йорк

4e2968518b10c1f28b7ec30131cc2551

 

 

 

В 29 американски щата Националната гвардия е разположила 18 хиляди войници, съобщи Ройтерс, като цитира шефа на Националната гвардия. Повишено е нивото на защита на стратегически обекти в Съединените щати, като Пентагона и военни бази около Вашингтон.

 

 

Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще разположи армията по улиците, за да възстанови обществения ред, ако губернаторите на щати бездействат.

 

 

 

 

Тръмп определи протестиращите в Ню Йорк като „пропаднали, нищожества и неудачници“ и призова държавните власти да задействат полицията възможно най-скоро, за да помогнат за поддържането на реда, както и националната гвардия на САЩ.

 

 

 

 

„Ню Йорк, активирайте националната гвардия. Неудачници разкъсват града на парчета. Действайте бързо“, пише той в „Туитър“.

 

 

 

„Вчера беше лош ден за Братя Куомо. Ню Йорк беше изгубен сред грабежите, главорезите, радикалните леви и всички други форми на отрепки и нищожества. Губернаторът отказва да приеме предложението ми за доминиращата национална гвардия.

 

 

 

Ню Йорк беше разкъсан на парчета. По същия начин рейтингите на Фредо намаляват с 50%“, допълва той.

NYC, CALL UP THE NATIONAL GUARD. The lowlifes and losers are ripping you apart. Act fast! Don’t make the same horrible and deadly mistake you made with the Nursing Homes!!!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 2, 2020

 

 

 

 

По-рано от полицейското управление на Ню Йорк съобщиха, че са задържани над 700 души по време на протести и безредици в понеделник и вторник вечер, а окончателните преброявания не са приключили.

 

 

 

Части от националната гвардия на САЩ са разположени във всеки щат, на подчинение на губернаторите и президента.
Това е организиран резерв на сухопътните сили и ВВС на САЩ, който може да се използва в извънредни ситуации, по-специално за премахване на последиците от природните бедствия и поддържане на реда.

 

 

 

 

По решение на президента, националната гвардия на САЩ може да се използва и за подкрепа на въоръжените сили, включително извън страната.

 

 

 

New York City put on an 11:00 P.M. CURFEW last night. No wonder they ripped the place apart. Should be 7:00 P.M. CALL UP THE NATIONAL GUARD. #SAVENYC

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 2, 2020

D.C. had no problems last night. Many arrests. Great job done by all. Overwhelming force. Domination. Likewise, Minneapolis was great (thank you President Trump!).

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 2, 2020

 

 

 

Съединените щати преживяха поредния ден на бунтове, последвали смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

 

 

 

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио предупреди да не се изпраща Националната гвардия в града. Закон за потушаване на въстания от 1807 година дава възможност на американския президент да изпрати армията на улиците в американските градове, където протестиращите не се съобразиха с вечерния полицейски час и отново излязоха по улиците с искания за справедливост и срещу полицейския произвол.

 

 

 

 

 

Повечето демонстрираха мирно, но отново имаше грабежи, арести и жертви.

 

 

 

В Чикаго загинаха двама демонстранти, в Сейнт Луис четирима полицаи бяха простреляни, а в Ню Йорк демонстранти разбиха витрини на луксозни магазини на Петьо авеню.

 

 

 

 

Президентът Тръмп сравни нападенията срещу полицията с вътрешен тероризъм и е убеден, че създалият се хаос е дело на професионални провокатори – анархисти, сред които конкретно крайно лявото движение „Антифа“.

 

 

„Мобилизирам всичкия наличен федерален ресурс – граждански и военен, за да се спрат бунтовете и грабежите, разрухата и палежите. Ако щат или град откаже да предприеме необходимите действия за опазването на живота и имуществото на гражданите си, аз ще разположа американски военни и бързо ще реша проблема вместо тях“, заяви президентът в Розовата градина на Белия дом на спонтанно свикана пресконференция, на която се обяви за „президент на закона и реда“.

 

 

Вероятният му съперник за поста, кандидатът на демократите Джо Байдън, остро осъди действията на полицията, която по време на пресконференцията използва сълзотворен газ срещу протестиращи пред оградата на Белия дом.

 

 

 

 

Във Филаделфия Байдън заяви, че Америка има крещяща нужда от лидер, който да обедини нацията.

 

 

„Не мога да дишам“ – това е викът, който трябва да ни събуди. Не за първи път чуваме този вик. Но е време да се вслушаме в него, да се опитаме да го разберем, да отговорим подобаващо с действие. Настъпи моментът да се справим с расизма, да се преборим със социалното неравенство, което съществува. В момента се борим за сърцата на американците“, заяви Байдън в осмия ден на демонстрациите срещу завършилия фатално арест на Джордж Флойд.

 

 

Междувременно съдебните медици официално обявиха смъртта му за убийство, в следствие от задушаване.

 

 

Блиц, Лупа БГ

loading...
САЩ

More in САЩ

big_90988389_103730004614581_6683512563377897472_ncb9

Извън контрол: Разграбват магазини в Ню Йорк. Връщат се по няколко пъти, за да товарят в колите

юни 2, 2020
phpdhwyqf_800x_

Тръмп заплаши да изпрати армията, за да смаже протестите за Флойд и „да реши проблема“

юни 2, 2020
big_30_1ca0

Камион с цистерна се опита да сгази протестиращи в Минеаполис. Извадиха шофьора и го пребиха

юни 1, 2020
f3d5ae04-732d-41a5-9f25-3ed9b46599c3

САЩ е на ръба на гражданска война, полицейски камиони газят наред, демонстрантите атакуваха…

май 31, 2020
7346fadc35dbcd897d9706bb8acc042b

Въвеждат комендантски час в няколко американски града

май 31, 2020
maxresdefault

Пред Белия дом е страшно, тълпи вандалстват, Сикрет сървис ги удържа със спецсредства! ВИДЕО

май 30, 2020