ОБЩЕСТВО

Абсурдът в Алепу: Това не е хотел – подпорна стена е, а стаите не са стаи, а „обеми“

Абсурдът в Алепу: Това не е хотел – подпорна стена е, а стаите не са стаи, а „обеми“

big_139a

 

 

 

Четириетажната сграда, която се издигна в местността „Алепу“ край Шофьорския плаж в Созопол не е хотел, а подпорно съоръжение, стаите не са стаи, а „обеми“. Това установи днешната проверка на РДНСК Бургас, съобщи Флагман.бг.

 

 

Началникът на строителната дирекция Милен Ненчев бе принуден да излезе и да се черви пред медиите, обяснявайки, че всичко е напълно законно, а то действително е така.

 

 

 

Строителното разрешение издадено през 2018 година от Община Созопол е допуснало изграждането на подобно архитектурно чудо – странна симбиоза между жилищен комплекс, хотел и подробна стена.

 

 

 

Лошата новина е, че строителството на хотела тепърва предстои. Той ще се намира пред т.нар.“брегоукрепване“, щяло да има 4-етажна терасовидна сграда, която нямала да се изгражда на плажа, а на „строителния терен“.

 

 

 

 

 

Началникът на строителната дирекция Милен Ненчев бе принуден да излезе и да се черви пред медиите, обяснявайки, че всичко е напълно законно. Той реално е безсилен – проверява единственно документите и спазването на процедурата.

А според документите всичко е изрядно, стана ясно днес. 

Строителното разрешение издадено през 2018 година от Община Созопол е допуснало изграждането на подобно архитектурно чудо – странна симбиоза между жилищен комплекс, хотел и подробна стена.

 

 

 

 

 

Лошата новина е, че строителството на хотела тепърва предстои. Той ще се намира пред т.нар.“брегоукрепване“, щяло да има нова 4-етажна терасовидна сграда, която нямала да се изгражда на плажа, а на „строителния терен“.

 

 

 

Инвеститорът „Главболгастрой“ АД на Симеон Пешев имал одобрен проект, който е преминал всички процедури.

 

 

 


Това място ще бъде заето от хотелски комплекс, според строителното разрешение издадено през 2018 година от Община Созопол

 

 

 

Досега всички смятаха, че тази сграда, която цъфна на някогашния хълм, известен на поколения българи от финала на филма „Оркестър без име“, е самият хотел, но се оказа, че това изобщо не е така.

 

 

 

„Освен подпорното съоръжение нищо друго не и изпълнено. Четирите нива, които са изградени не са сграда, а строеж, и само по себе си това означава укрепително съоръжение. Обемите, които виждате не представляват стаи, а носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове зад нея. Част от помещенията, които са формирани биха могли да се използват като укрепителни съоръжения, но те са под нивото на терена“, разясни днес Милен Ненчев.

 

 

 

 

От думите му стана ясно, че цялата сграда, поне според строителните книжа, подписани от Община Созопол преди две години, била „под земята“, което означава, че за кота 0 явно се счита самият път, който отвежда към комплекс „Свети Тома“.

 

 

 

 

Към този момент не е ясно кога инвеститорът ще започне с изграждането на самия хотел. Теренът е собственост на „Алепу Вилидж“ и придобит от Община Созопол през 2005 година.

 

 

 

 

Разрешението за строеж е от 2017 година и е на името на „Главболгастрой“ АД. Земята – около 20 дка попада в две защитени зони, но всички процедури били спазени и нямало проблем да се изгради комплекс със застроена площ от 9200 кв.м. От 2017 година „Главболгастрой“ АД е и концесионер на плажа с 20-годишен договор

 

 

флагман

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024