Политика

Ангелкова: Летният сезон може да продължи до края на октомври

Ангелкова: Летният сезон може да продължи до края на октомври

 

николина-ангелкова-3-1280x902

 

 

 

 

Летният сезон може да продължи до края на октомври. Това каза на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде Агенция „Фокус“.

 

 

Планираните полети от 25 юни до края на септември за Летище „Бургас“ са над 10 600, а за Летище „Варна“ над 6 400.

 

 

 

„България първа отвори своите граници за 29 държави още на 1 юни без 14-дневна карантина, 34 са вече от 15 юни. Доста страни в ЕС отвориха също своите граници. От март не сме спирали да сме в комуникация с колегите министри на туризма и мениджърите на водещите туроператори. Очакваме първите потвърдени чартърни полети да се реализират на 26 юни за Летище „Бургас“, от Амстердам, другите от различни градове в Германия.

 

 

 

 

Очакваме от следващата седмица да започне раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори и авиопревозвачи и да можем да реализираме летен туристически сезон“, допълни тя.

По думите на министъра първите планирани чартърни полети за Летище „Варна“ ще бъдат на 29 юни.

 

 

„Позитивно е отношението към пазар България. То е е свързано и с важната мярка, която Народното събрание гласува, възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети, което дава възможност летния сезон да се удължи до края на октомври. В средата на юли ще можем да потвърдим от кои пазари ще бъдат реализирани полети дотогава“, уточни Николина Ангелкова.

 

 

 

 

 

От 22 юни стартира интегрираната комуникационна кампания на България по всички канали, каза още министърът на туризма.

„Имаме кампания за това, че България е сигурна дестинация. Ние сме втори след Турция, които получихме печат за сигурно пътуване за това, че нашата дестинация е безопасна и отговаря на всички изисквания за здравните протоколи.

 

 

 

 

 

Предстои стартиране на кампания от следващата седмица заедно с всички нови клипове и визии. Не сме спирали с антикризисната рекламна кампания. Тя стартира в края на април в социалните мрежи. Следващата седмица на 22 юни стартират комуникационните ни кампании за 1 година по отношение на съседните ни пазари, Германия, Вишеградската четворка, Русия, Украйна, Беларус. Тя обхваща всички възможни комуникационни канали за да рекламираме България не само за летен туризъм, а и за културния, планинския, и балнео и спа туризъм“, допълни тя.

 

 
По думите й сагата около строежа на „Алепу“ носи негативи за имиджа на българския туризъм. Въпреки това, тя изрази вяра, че отговорните институции ще свършат своята работа.

По думите на Ангелкова между 60 и 70 % от хотелите на Слънчев бряг и Златни пясъци ще бъдат отворени. Министърът уточни, че това са данни от края на миналата седмица и е вероятно да притърпят промяна.

 

 

 

 

 

Имаме раздвижване по отношение на сектора, изтъкна министърът на туризма.

„От 22 май до днешна дата над 91 000 туристи са пренощували в места за настаняване, регистрирани в единната система, от тях 93 % са български и 7 % чуждестранни“, отбеляза тя.

 

 
По думите на Ангелкова целият бранш е впрегнал сили, за да създаде отличен туристически продукт, като увери, че контролът върху недобросъвестните в сектора ще е засилен.

Детайлите около мярката 80/20 за Сектор „Туризъм“ ще са ясни след одобрение от Европейската комисия, каза още Ангелкова.

 

 

Идеята е мярката да бъде изцяло насочена към туристическия сектор и да обхване всички, които са заети в него.

 

 

„Тогава условията за кандидатстване ще бъдат обявени и ясни за всички. Виждате и за допълнителна мярка по отношение на регистрираните безработни има специално отделени 50 милиона лева за Сектор „Туризъм“, за да може работодателите, които наемат безработни, които са регистрирани в бюрата по труда, да бъдат подпомагани през тази мярка допълнително.

 

 

 

 

По отношение на осигуряването на ликвидност непрекъснато сме в контакт както с Министерство на икономиката, така и с ББР. По отношение на заетостта предложихме мярката 60 на 40 да стане 80 на 20. В момента Министерството на труда и социалната политика и Европейската комисия уточняват детайлите, за да можем да кажем подробности точно как ще функционира мярката“, допълни тя.

 

 
По думите й тези проценти могат да стигнат до 95, а само 5 да се поемат фактически от бранша.

 

 

 

 

„Това, което до момента представлява трудност, е свързано с изискването за обезпечение от 20 %. 80 % са гарантирани през финансовите механизми на ББР към търговските банки и остават 20 %. Има възможност Агенцията за експортно застраховане да обезпечи 15 % от тези 20, тоест до 95 %, което се прие положително от представителите на сектора. Работим и в посока на допълнителна грантова схема по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за средни предприятия от 30 000 до 100 000 лева като грантова помощ към предприятия, включително и от Сектор „Туризъм“, посочи Николина Ангелкова.

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024