Здраве

Балтов: Колкото по-дълго време човек има висока температура, толкова по-тежко преминава коронавирусът

Балтов: Колкото по-дълго време човек има висока температура, толкова по-тежко преминава коронавирусът

асен балтов

 

 

 

 

„Колкото по-дълго време човек има висока температура, толкова по-тежко преминава вирусът. Първата снимка на дроба се прави между 5-ти и 10-ти ден на заболяването. Хрема и кашлица са оплакванията в началото, след това сериозни болки в главата, понякога в мускулите и ставите, задух, недостиг на кислород, загуба на обоняние и на вкус“, това заяви пред Канал 3 директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

 

 

 

„Колегите бяха ехидно настроени към думите ми, че трябва да се подготвим, лошият сценарий ни накара да работим по друг начин. Първоначалните две седмици дооформихме логистиката си, нямахме инфекциозно отделение, после и отделна реанимация само за КОВИД пациенти. След това закупихме лични предпазни средства и респиратори“, обявсни директорът на „Пирогов“.

 

 

 

Не ми остана нищо от карантината, от утре се връщам на работа в Пирогов. Възнагражденията изобщо не са достатъчни в медицината и здравеопазването, поне 5 пъти повече трябва да се плаща. Повечето работят за вътрешна удовлетвореност, че помагат на хората“, допълни той.

 

 

 

„270 пациенти с КОВИД инфекция преминаха през „Пирогов“, 50 бяха в реанимация, 70 % от хората нуждаещи се от апаратна вентилация са лекувани тук. Имаме конкретни искания – да бъде направен основен ремонт на спешната част, да бъде оборудвана с нова апаратура“, заяви директорът на „Пирогов“.

 

 

 

„Всички бяхме в приповдигнато от адреналина настроение, тези 3 месеца работеха на пълни обороти, това доведе до умора, на прага сме на втора вълна, а не можахме да си починем от първата„, обясни той.

 

 

 

„33 % от европейските държави са склонни да спазват правилата. Хората вече наистина или не могат да разберат, че е необходимо да има дисциплина и дезинфекция. Крайно време е да се разбере, че ако сами не си помогнем, няма кой. И аз бях разпуснал мерките, мислех, че нещата отшумяват. Бяхме се събрали една компания на обяд, разбра се, че колегата до мен на масата е дал положителна проба, моят тест беше отрицателен, но все пак се изолирах защото съм бил час и половина с този човек“, сподели професорът.

 

Канал 3

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023