Европа

Богатите „европейски партньори“ отхвърлиха българските поправки по спорния пакет ”Мобилност”

Богатите „европейски партньори“ отхвърлиха българските поправки по спорния пакет ”Мобилност”

 

phpkzpawl_800x_

 

 

 

 

Българските поправки върху спорния пакет “Мобилност” бяха отхвърлени от транспортната комисия в Европейския парламент. Българските представители в Брюксел внесоха 85 поправки по пакета “Макрон” след първо четене.

 

 

 

Комисията по транспорт на Европарламента очаквано отхвърли поправките в пакета „Мобилност“, които бяха поискани от българските евродепутати и правителството. Пакетът от закони ще бъде гласуван в пленарната зала на Европарламента на 8 юли. Това ще е второ четене и законите ще влязат в сила окончателно след публикуването си в Официалния вестник на ЕС.

 

 

 

 

В последната версия на текстовете се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, а самият водач – на три или четири. Нормалната седмична почивка е най-малко 45 часа и тя трябва да се прекарва извън кабината. Ако почивката е извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя.

 

 

 

Българските евродепутати настояваха да отпадне задължителното връщане на камионите на всеки осем седмици. Те искаха също водачите сами да избират къде да карат седмичната си почивка.

 

 

 

 

По-богатите страни в Съюза сред които Франция и Нидерландия, Германия и скандинавските държави подкрепят реформите.

 

 

Според профсъюзите на работниците в западните страни мерките ще направят работните места в автомобилния сектор по-привлекателни. Държавите от Източна и Централна Европа, сред които и в България, се опасяват, че това ще доведе до сериозен удар върху тяхната конкурентоспособност и голяма загуба на работни места.

 

 

 

За отхвърляне на поправките в комисията бе достатъчно обикновено мнозинство, т.е. повече гласове „за“, отколкото „против“. За да минат измененията в ЕП, е необходимо абсолютно мнозинство, което намалява шансовете да бъдат приети исканията на България и други 8 страни от Източна Европа.

 

 

Оф нюз

 

 

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024