Европа

Богатите „европейски партньори“ отхвърлиха българските поправки по спорния пакет ”Мобилност”

Богатите „европейски партньори“ отхвърлиха българските поправки по спорния пакет ”Мобилност”

 

phpkzpawl_800x_

 

 

 

 

Българските поправки върху спорния пакет “Мобилност” бяха отхвърлени от транспортната комисия в Европейския парламент. Българските представители в Брюксел внесоха 85 поправки по пакета “Макрон” след първо четене.

 

 

 

Комисията по транспорт на Европарламента очаквано отхвърли поправките в пакета „Мобилност“, които бяха поискани от българските евродепутати и правителството. Пакетът от закони ще бъде гласуван в пленарната зала на Европарламента на 8 юли. Това ще е второ четене и законите ще влязат в сила окончателно след публикуването си в Официалния вестник на ЕС.

 

 

 

 

В последната версия на текстовете се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, а самият водач – на три или четири. Нормалната седмична почивка е най-малко 45 часа и тя трябва да се прекарва извън кабината. Ако почивката е извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя.

 

 

 

Българските евродепутати настояваха да отпадне задължителното връщане на камионите на всеки осем седмици. Те искаха също водачите сами да избират къде да карат седмичната си почивка.

 

 

 

 

По-богатите страни в Съюза сред които Франция и Нидерландия, Германия и скандинавските държави подкрепят реформите.

 

 

Според профсъюзите на работниците в западните страни мерките ще направят работните места в автомобилния сектор по-привлекателни. Държавите от Източна и Централна Европа, сред които и в България, се опасяват, че това ще доведе до сериозен удар върху тяхната конкурентоспособност и голяма загуба на работни места.

 

 

 

За отхвърляне на поправките в комисията бе достатъчно обикновено мнозинство, т.е. повече гласове „за“, отколкото „против“. За да минат измененията в ЕП, е необходимо абсолютно мнозинство, което намалява шансовете да бъдат приети исканията на България и други 8 страни от Източна Европа.

 

 

Оф нюз

 

 

Европа

More in Европа

кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024