Политика

Борисов: От Тръмп до Путин, Ердоган и Вучич – само президенти. И аз, едно малко премиерче в средата…

Борисов: От Тръмп до Путин, Ердоган и Вучич – само президенти. И аз, едно малко премиерче в средата…

bc14d0b4911a890dea93ca407a1867ea

 

 

Министър-председателят Бойко Борисов качи президента на Сърбия на хеликоптер над Балкански поток.

От Доналд Тръмп и Белия дом, до Путин, Ердоган и Вучич – само президенти. И аз едно малко премиерче в средата правим всичко да сте доволни„.

 

 

 

С тези думи  Борисов увери сръбския държавен глава , че строителството на Балкански поток през България е отговоря на всички законови правила.

 

 

 

 

Днес президентът на Сърбия пристигна на посещение по покана на премиера Борисов. По програма двамата имаха двустранна среща, следват инспекции по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“ – два проекта от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така и за региона и Европа, изтъкват от МС.

 

 

 

 

За целта на инспекцията Борисов и Вучич се качиха на правителствения хеликоптер. Докато летяха, премиерът даде подробности за строителството на Балкански поток чрез карта на региона.

 

 

 

 

Акцент в разговора освен транспортната и енергийната инфраструктура ще бъде европейската перспектива пред Сърбия.

 

 

 

 

Магистрала „Европа“ е  част от Европейския транспортен коридор №10. Трасето на „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км. Строителството е разделено е на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, 14,5 км между ГКПП „Калотина“ и Драгоман и 16,16 км  от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

 

 

 

 

Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница. Строителните дейности започнаха през май миналата година, но тъй като на обекта се работи с пълна мобилизация независимо от мерките срещу COVID-19, очаква се строителството да приключи по-рано – в края на годината, вместо през 2021 г., какъвто е заложеният срок в договора.

 

 

 

По въздух министър-председателят Борисов и президентът Вучич ще разгледат също изграждащия се Балкански поток“. Проектът e част от газовия хъб „Балкан“, който трябва да превърне България във „водещ търговски разпределителен център в региона и ЕС“, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

 

 

 

 

Борисов и Вучич ще направят оглед на място на газопровода в района на Летница, след което ще имат работен обяд във Велико Търново.

 

 

 

 

Балкански поток“ е с дължина 474 км и се изгражда от „Булгартрансгаз“. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което ще окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ.

 

 

 

Във временните строителни бази към момента са доставени 26 489 броя тръби за трасето или 324,26 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които ежедневно се транспортират към базите. Напредъкът показва още, че разнесените тръби по трасето съставят 271 км, от които заварени вече са 151,62 км.

 

 

„Преди всичко искам да ви кажа, че възприемаме България, като наш приятел, а българите, като наши братя. Искам да благодаря на Борисов, че издигна двустранните ни отношения на такова равнище“.

Това заяви след срещата си с Бойко Борисов президентът на Сърбия Александър Вучич.

 

 

 

 

„Днес разгледахме два важни за страните ни проекта. Единият е магистралата, която ще свързва Белград и София. Ще се пътува само три часа“, заяви той.

 

 

 

 

 

 

 

„Бяхме в Сливница и Драгоман. Разгледахме целия участък и съм доволен от това как вървят работите“, призна Вучич.

„Сега се намираме на мястото, където се изгражда „Балкански поток“. Не знам дали осъзнаваме колко е важен този проект и за двете държави“, каза Вучич.

Този проект „Балкански поток“ е в услуга и на двете страни.  Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. 

 

 

 

„Много мощно върви строителството Александропол – Димитровград. Целият този проект дава възможност за пълна диверсификация и на България и на Сърбия. Може да се докарва руски, катарски, азерски или който какъвто газ иска. Може да напълним тръбите веднага“, заяви той.

 

 

 

„Честно, почтено и с изключителната помощ на Европейската комисия, спазвайки всички изисквания, се изгражда този проект. Работим честно, а инвестицията е изцяло българска“, каза Борисов.

На въпрос как би се възпротивил, ако има натиск към него, още преди Борисов да отговори, Вучич се пошегува. „С тази голяма гърбина, как?!“, а всички прихнаха. 

 

 

Дунав мост, Блиц

https://www.dunavmost.com/novini/borisov-az-sam-edno-malko-premierche

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024