Катастрофи

Бях ударен челно, обвинен съм, не защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан

Бях ударен челно, обвинен съм, не защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан

big_1222

 

 

Когато става въпрос за вина, вината е правна категория и аз няма да поема върху себе си чужда вина и грях. Стоя зад всяка дума, казана в позицията ми преди година и два месеца в това студио, зави Лютви Местан в БТВ.

 

 

Както е известно, до месец прокуратурата ще внесе обвинителен акт срещу него в съда за катастрофата с негово участие на 14 април 2019, при която загина малко дете.

 

 

 

 

Ето част от това, което каза Местан:

„Месеци наред всички медии разпространяваха снимка с разбитата отдясно моя кола, за да внушат, че колата се движи в посока Гърция – Кърджали. Истина е, че тази кола се движеше в обратната посока.

 

 

 

Пътната лента беше свободна, защото и движението в продължение на 5 часа бе по неговата свободна лента, тази снимка показва преминаващи коли по свободната лента, в която е и Хюсеин Тефик. Единствена БТВ показа тази снимка, на абсолютно непокътнатата от лявата страна Фолксваген, който се управляваше от мен.

 

 

 

 

Бях ударен челно, след като завърших маневрата, бях се утстановил в моята лента и бях освободил моята лента за Хюсеин Тефик, той няма място в лентата за коли, които се движат в посока Гърция – Маказа, защото има 200 метра непрекъсната линия, която му забрянява, той няма предимство в чужда лента. Всички тези нарушения, истинските причини за катастрофата, причинени от Тефик, бяха ясни на прокуратурата в деня на огледа, но си затвориха очите, защото имаха преднамерена цел непременно да обвинят Лютви Местан.

 

 

 

 

Обвинен съм, че не съм спрял на стопа, това е нелепо. Прокуратурата знае, че не може да докаже подобни клеветнически твърдения, и насочи всичките усилия върху това обвинение, че съм имал видимост.

 

 

 

Но, ако бяха провели пълно и обективно разследване, щяха да установят истината, вместо пълно и обективно разследване, прокуратурата упражни върху мен истинска репресия и прокурорски произвол, и ми отне правото на справедлив досъдебен съдебен процес, послужи си с грубо манипулииране на фактите и обстоятелствата.

 

 

 

Още на първия ден ми отнеха свидетелството за управление, въз основа на клеветнически твърдения, че съм извършил 13 нарушения. Аз абсолютно никога не съм се качвал на тези коли, за да е възможно да извърша подобни нарушения. Затова ще заведа дело за клевета, след като приключи делото.

 

 

 

 

Друг ясен пример за двойни стандарти. За Хюсеин Тефик са установени само за периода 2005-2019 18 тежки нарушения, 14 от които за свръхпревишена скорост и 4 за неправилно изпреварване, но неговата книжка не бе отнета, това се направи преди 10 дни, докато отнемането на моята книжка въз основа на клеветнически твърдения бе събщено на гръмка пресконференция от говорителя на главиня прокурор. Този човек редовно управлява автомобила с агресивно поведение на пътя, предоставихме на прокуратурата видеозаписи, само в рамките на 4 секунди той извършва над 30 груби нарушения на закона, не съм се видял с него, нямам и намерение да се виждам, искам справедлив и обективен процес, нищо друго.

 

 

 

 

Вторият ярък пример, по това досъдебно производство има два огледа – на 14 и 18 април, на 14-и мерят всичко друго, но не и моята видимост, на 18-и фактите са манипулирани – по линията на видимостта са изсечени над 100 храсти, точно 108, на височина 3 метра, които образуваха абсолютно невидима преграда, съчетана със скалния нос, която ограничава видимостта. Това е тежко престъпление, унищожаване на доказателствата, прокуратурата не разследва, за да установи моята видимост с една единствена цел –  да докаже абсолютно недоказуемо обвинение.

 

 

 

 

Но най-голямата манипуалация е, че се появи стоплиния на снимка след катастрофата в съда, която измества видимостта ми с близо 5 метра по-напред. Това не е правосъдие, а произвол. Обвинен съм, не защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан.”

 

Би ти ви

Катастрофи

More in Катастрофи

171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
катастрофа

Мъж е с опасност за живота, след като пиян и дрогиран шофьор блъсна колата му в София / СНИМКИ

февруари 4, 2024
avtobus-blasna-zhena-trotoar-i-124

Тежка катастрофа с автобус 94 в София – блъсна жена на тротоар и дипломатическа кола / СНИМКИ

януари 16, 2024
владая

Тежка катастрофа между три коли край Владая, полицаите вадят заклещена жена

януари 14, 2024
170395177682495

Трагедия: Жена загина в Сунгурларско след удар в дърво, двете й внучета са тежко пострадали

декември 30, 2023
170360941615598

Черна Коледа: Стана ясно кое е загиналото момче в тежката катастрофа край Враца, единствено дете в семейството

декември 26, 2023