Uncategorized

Веселин Данев – доайен в бойното изкуство винг чун!

Веселин Данев – доайен в бойното изкуство винг чун!

 

97977036_156441945864357_5036283882559766528_o

 

 

 

Винг Чун Цюан преведено на български означава „Бокс на Прекрасната пролет“. Цюан на китайски означава Юмрук, следователно Винг Чун е вид китайски бокс.

От 12 години практикувам и преподавам този прекрасен и практичен китайски бокс, но се натъквам на голямо и всеобщо неразбиране. Когато хората чуят думата Кунг Фу те си представят някакви монаси от Шаолин, които летят във въздуха и нанасят високи ритници, правят салта и изобщо изпълняват някакви акробатични и непосилни за обикновеният човек техники. Всичко това отблъсква хората и те си мислят, че Кунг Фу е нещо сложно и трудно и не е за тях. Истинското Кунг Фу , ако е преподавано от добър учител е нещо много приятно и интересно за трениране.Винг Чун Цюан е прост стил за изучаване, но това не означава че е лесен. Прост е, защото съдържа много малко движение и всичките са кратки и лесни за изпълнение Сложното е, човек да ги приема, защото умът първоначално се бори да приема, че нещо толкова просто може да е ефикасно и приложимо. Всички ние сме свикнали да гледаме бокс, ММА, Кик Бокс, Борба, Карате по телевизия и филми и сме закърмени с погрешни представи за това, кое е правилно и кое е грешно. Как може човек да каже, че нещо не може да се направи или не струва ако не го е опитал и не го е направил. Много хора казват за Винг Чун, че не струва, че не ставал за уличен бой .В Ютуб се пускат разни клипчета от някои Тролове, които показват Винг чун трениращи на много ниско ниво, които биват нокаутирани от боксьори и ММА бойци. Всъщност никъде няма да видите истински майстор на Винг Чун, който да ходи по залите и по улиците да се бие и да се доказва. Истинската цел на Кунг Фу не е да биеш хората за медали, купи и грамоти или за слава, а за да подобриш здравето си, да усъвършенстваш характера си, да бъдеш добър гражданин и ако се наложи да защитаваш семейството, приятелите и родината си. Има голяма разлика между това да се биеш в състезания и да се биеш за живота и здравето си, но обикновените хорица на могат да проумеят това-те просто искат да ги забележат като вземат някой медал-така егото се задоволява, но растежа на личността се забавя. През годините ми бе много трудно да намеря истински и отдадени на Кунг Фу ученици.За съжаление трябва да призная, че в Свиленград такива почти няма или поне не са дошли при мен.Единици са тези, които са получили истинското предание и са го оценили.

 

 

 

 

 

 

През годините учениците идват и си заминават, и всеки остава със своя собствен поглед и разбиране за Винг Чун. Някои са естествени спортисти, други не са толкова надарени, но все пак се стараят с решителност и усилие. Много от учениците тренираха здраво, с ентусиазъм и посвещение. Някои от тях просто искаха да изглеждат добре, а други тренираха, защото искаха да кажат на приятелите си, че тренират бойно изкуство. Хората от последните две категории не се задържаха много, поради тази причина няма въобще да ги взимам под внимание.

Всички обаче по време на тренировъчния процес се научиха, но не разбраха, разбраха, но не тренираха достатъчно, практикуваха достатъчно, но не разбраха правилно принципите и техниките на Винг Чун.

 

Ключът към успеха в Кунг Фу е в редовните тренировки.Има няколко важни неща за да бъдеш добър в Кунг Фу и това са:

 

  1. Винаги слушай учителя си! –. Не се напрягай да създаваш нов Винг Чун. Не бъди „празноглав“.
  2. Винаги гледай какво показва учителят ти!– съсредоточи се върху всеки минимален детайл, всяка подробност, която ти се казва или показва, само на теб или на целия клас. Ако не можеш да го видиш, премести се там, където ще можеш – не си закачен за пода. Аз съм абсолютно сигурен, че инструкторът ти ще бъде много по-щастлив да разбере, че искаш да видиш какво се случва, иначе си губи времето с теб. Ако не си го видял правилно, как ще го тренираш правилно? И когато дойде време за тренировка с партньор, ти ще му попречиш да приложи, каквото е видял, заради твоите грешки, както и на себе си, разбира се.
  3. Винаги учи! – можеш да учиш единствено, когато напълно разбираш какво се случва, така че задавай въпроси, когато нещо не ти е ясно, движи тялото и крайниците си, заедно с учителя си, когато той демонстрира, ако само това е начинът да научиш нещата точно. Не се заблуждавай, че си научил нещо, ако в действителност не си го разбрал.
  4. Винаги разбирай! – ако не си разбрал напълно какво се случва, задавай въпроси. Повярвай, винаги има хора, които не са разбрали нищо, но не задават въпроси, защото ги е страх. Винаги трябва да задаваш въпроси, ако не си разбрал нещо.
  5. Винаги и при всяко свободно време тренирай видяното от твоя учител! –. докато движенията не станат автоматични и докато вече не трябва да мислиш за това, какво правиш. Трябва да знаеш, че си правилен, както когато поднасяш вилицата към устата си или включваш скоростите на автомобила си.Почувствай правилното движение, почувствай тялото си, когато е в грешна позиция по отношение на баланса, техниките, скоростта, силата, точността и т.н.И запомни, че ако практикуваш движения неправилно, всичко останало ще се насложи прогресивно грешно…Грешките ви се наслагват много лесно една върху друга и ще откриете, че с времето става все по-трудно да поправите тези грешки…
  6. Не бъдете егоисти и не тренирайте само за себе си! Споделете на приятели и ученици, хора които имат проблеми да опитат Винг Чун тренировките.Защо след като вие се чувствате добре, да не помогнете и на други хора да споделите с тях това прекрасно усещане, което сте развили по време на Винг Чун тренировките? Освен това колкото повече партньори имате по време на тренировките, толкова по-добър става и вашият Винг Чун!

7.Не превръщайте тренировката в доказване кой е по-бърз и по-добър!Във Винг Чун по-големият помага на по-малкият, по-силният на по-слабият-така всички печелят и стават по-добри. При нас няма ревност и съперничество-всеки помага на другият да стане по-добър.

 

 

 

 

 

 

 

В заключение искам да кажа, че всеки който иска да усети и да развие боецът в себе си е винаги добре дошъл в нашата зала по Винг Чун Кунг Фу!

Винг Чун, Уинчун, Юнчун (на китайски: 詠春 / 咏春 – Yǒng chūn; Wing Chun, Ving Tsun; Wing Tsun) е китайско бойно изкуство, възникнало в Южен Китай. Този боен стил е особено ефективен при близък бой и се определя от пестеливи движения, устойчиви пози и практична насоченост, като техниките му са построени на желязна логика.Четири принципа на боя:

 

Първи принцип: Ако пътят е свободен – нападай

Втори принцип: Ако се допреш – залепи се

Трети принцип: Ако нападащият те допре – поддай

Четвърти принцип: Ако нападащият отстъпи – следвай

Четирите принципа на силата:

 

Освободи се от своята сила

Освободи се от силата на противника

Използвай силата на противника

Прибави своята собствена сила

 

Форми

Без оръжие:

 

Сиу Ним Тао (форма на малката, младата идея)

Чам Киу (търсене на мостове)

Бю джи (пробождаши, стрелящи пръсти)

 

С определен уред:

Мук ян джонг (дървен манекен)

Лук дим боон гвун (шест и половина точккова тояга) – техника с тояга, дълга между 2,70 и 4 м.

Бат чам дао-техника на пеперудените ножове

Системи

Лат Сау (бойни упражнения)

Целта на тези упражнения е да развиват бойната способност. Лат Сау упражненията овладяват страха, техниката, отстоянието, устойчивостта и ритъма. Учениците могат да проверят нивото на своята подготовка без страх, че ще наранят своя партньор, което прави Лат Сау най-значимата и мотивираща част от Винг Чун. Работи се по двойки, отначало със заучени положения, като след време се преминава към свободна игра.

 

Чи Сао (лепкави ръце)

Чи Сао е упражнение, развиващо ударните и докосващи рефлекси, които се определят от чувството за натиск и сила, така че по естествен и механичен начин боецът да се защити мигновено от атаките на противника. Системата има за цел усвояването на определени приложими в битка реакции, някои от които са: правилно насочване, координация на движенията, прилагане на сила с участие на цялата телесна маса, усет за отстояние, усет за ритъм и движение и други.

 

Холивудската звезда Брус Лий е тренирал това бойно изкуство. То е най-успешно при уличен бой.

 

 

 

 

 

 

Какво е Винг Чун?

Винг Чун е китайско бойно изкуство с 350 годишна история и традиция. Предавано от учител на ученик и така знанието е запазено и не е изгубено до днес.

Винг Чун не е спорт, няма състезания и печелене на медали. Няма правила, правилници, категории .

Винг Чун тренировките ви подготвят да се защитите, когато сте нападнати внезапно, навсякъде и по всяко време

Винг Чун има за цел да подобри вашите физически и психически качества, да придобиете увереност в себе си и да опознаете по-добре тялото си и да го научите да реагира правилно под напрежение и контролирана агресия..

Вин Чун е прекрасно средство за подобряване на координацията-работи се едновременно с лявата и дясната ръка.при което развиват хармонично и двата дяла на мозъка.

Подобрява се стойката на тялото, което е много добра превенция на гръбначните изкривявания при учениците.

Подобрява се чувството на равновесие- тъй като при упражненията се работи постоянно с центъра на тежестта на човешкото тяло.

Не на последно място Винг Чун е прекрасно средство за отпочиване на ума и тялото от напрегнатото ежедневие и място за активен отдих и почивка.

Заповядайте с приятели да опитате нещо различно, полезно и приятно! Очакваме ви!

Веселин Данев е роден 1973 год. На 14 год. възраст започва тренировки по джудо в родният се град с иструктори Анатоли Тотев и Красимир Янакиев.По-късно продължава с Карате Шотокан при Димитър Петков. Като студент в гр. Пловдив продължава с Джудо и Карате-Киокушинкай при Георги Попов. След това тренира 2 години Айкидо и Тае Куон До при Николай Челингиров в Пловдив. Посещава тренировките по Муай тай при Бони Тайландеца, но получава травма и продължава с Тай Чи при Си Станислав Багалев , който е иструктор по ушу към Пловдивският университет“ Пайсий Хелендарски“.

Тренирал е вътрешните китайски стилове Ба Гуа Джан, Син И Цюан, Тай Чи при своя приятел и учител Лао Шъ Димитър Петков. През 1998 год. се среща със своя учител Си Фу Багалев, който го запознава с Винг Чун Кунг Фу и решава да се отдаде на изучаването на този прекрасен стил. През годините е посещавал изпити и семинари с участието на световно известни майстори и натрупва практически и преподавателски опит.

Голяма заслуга за израстването му като треньор има неговият баща Христо Данев, с който дооткриват тайните на стила. Заслуга имат и всички ученици, който е тренирал, защото учителят също се учи от своите ученици докато преподава.

Ако сте имали или имате мечта да изучавате автентично Кунг фу -не е необходимо да ходите в Китай.🙂

 

Заповядайте при нас с приятели да тренираме заедно в спокойна и приятелска среда!

гр.Свиленград

тел:0887 804423. Главен треньор Веселин Данев

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023