Политика

Властта вече разпределя милиардите от ЕС за К-19, „недомислените заповеди на Ананиев“ трябва да отпаднат

Властта вече разпределя милиардите от ЕС за К-19, „недомислените заповеди на Ананиев“ трябва да отпаднат

 

 

33a0cb906a8347469a09a12ca3ae3c61

България има шанс да получи еврофинансиране в размер на 12 млрд. 845 млн. евро, като 9 млрд. евро ще е безвъзмездно финансиране.

 

 

 

 

По-голяма част от това финансиране трябва да се ползва до 2024 година, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в началото на днешното правителствено заседание, предаде репортер на БГНЕС.

 

 

 

Това финансиране разбира се не е безусловно, то трябва да се ползва за преодоляване на икономическите последствия от пандемията, но то има и силен реформаторски уклон – към зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи.

 

 

 

Но към момента остават неясни механизмите за разпределяне на финансирането. Има индикации обаче, че по част от него ще се кандидатства на база на определени изисквания, които държавите-членки трябва да покрият, коментира вицепремиерът.

 

 

 

 

Добрата новина е, че ако имаме многогодишна финансова рамка в рамките на годината, още през 2020 г. България би имала възможността за достъп до 692 млн. еврофинансиране.

 

 

 

Това е задачата ни за юни и юли – да бъдат изработени адекватни механизми за грантови схеми. Ако това финансиране е налично до есента, ние да можем да го предоставим на пазара, каза още Дончев.

 

 

 

Надявам се в ЕС този план да получи подкрепа, заяви от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.

 

 

 

Голям пробив е идеята на ЕК за издаване на общ дълг. Тъй като Комисията с висококачествения си рейтинг може да получи финансиране на много изгодни условия, смята Горанов.

 

 

 

 

Според него предложенията за дефицитно финансиране на многодишната финансова рамка говори за нов тип европейски бюджет.

По думите на Горанов най-важната задача пред правителството е максимално бързо да съобрази програмирането и начина, по който ще се използват тези евросредства, за да може да го адаптираме към нуждите на нашата икономика.

 

 

 

Играта с цифрите и тълкуванията на цифрите е много изгодна за политическата класа. Ние може да кажем, че до 30 млрд. може да докараме в държавата, но те имат толкова много условности, тъжно заключи в коментара си и министър-председателят Борисов.

 

 

 

„Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено“, призна още  Бойко Борисов по повод разпоредби, издавани във връзка с мерките срещу коронавируса, цитиран от БГНЕС. 

 

 

 

„Ако имате редкия шанс да мога да разпоредя какво да се случи, на друго място ще се чудят какво и как да направят. На 15 юни изтича извънредното санитарно положение. На 15 юни трябва да падне всичко, а да останат само социалните мерки – 60/40 и други подобни”, каза той в началото на днешното правителство заседание, което е първото присъствено след разхлабването на мерките заради COVID-19.

 

 

 

Борисов посочи като пример за недомислие заповедта за предпазните маски – носенето им в закрити помещения, ресторанти и т.н. „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант – може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски”, заяви премиерът, цитиран от БГНЕС.

 

 

Борисов разпореди на министрите веднага да бъдат отстранени недомислиците в заповедите за органичителни мерки.

 

 

БГНЕС, Дунав мост

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024