Коментари

”Гардиън”: Българският премиер може да бъде разследван за аудио заплаха да ”изгори” евродепутат

”Гардиън”: Българският премиер може да бъде разследван за аудио заплаха да ”изгори” евродепутат

big_gesev

 

 

 

И авторитетният британски „Гардиън“ излезе статия за скандалите, които раздират България – „най-корумпираната и най-бедната страна в Европа“, както се посочва в статията.

 

 

 

Заглавието е „Българският премиер може да бъде разследван заради аудио заплаха да „изгори“ евродепутат“ – https://www.theguardian.com/world/2020/jun/25/bulgarian-pm-boiko-borissov-could-be-investigated-over-audio-threat-to-burn-mep

 

 

 

Ето какво пише Гардиън:

Български евродепутат поиска разследване след появата на аудиозапис на мъж, който звучи като премиера на страната Бойко Борисов, обещавайки да я „изгори“.

 

 

Елена Йончева, бивша журналистка, която е участвала в кампания за разкриване на корупция в правителството, заяви, че държавният обвинител трябва да проучи седемминутния запис, който е чут от повече от милион българи, след като е публикуван анонимно в YouTube и други социална медия.

 

 

 

Борисов постави под въпрос автентичността на лентата, която на пръв поглед изглежда записана през април. Тя бе определена от него като „дълбока фалшификация“, с изрязване на думи от негови изказвания.

Той каза, че няма да иска разследване, тъй като няма такова нещо като лоша реклама.

 

 

 

България е най-корумпираната държава в ЕС, според Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки.

 

 

 

Борисов, който по-рано беше бодигард на комунистическия лидер на България Тодор Живков, беше министър-председател повече от 10 години, през които дясното му правителство се изправи пред поредица от корупционни скандали.

 

 

 

Съвсем наскоро самият Борисов трябваше да отрече обвиненията за участие в международно пране на пари, след като испанският вестник El Periodico съобщи, че каталунската полиция го разследва във връзка с къща в Барселона.

 

 

 

В записа, който изтече на 12 юни, се чува човек, който звучи като Борисов, който обсъжда партийния и правителствения бизнес, преди да предположи, че е готов да пожертва зам. министъра на икономиката си Александър Манолев заради неотдавнашен скандал, свързан с неправомерно присвоени еврофондове, и ако може да покрай Манолев да „изгори Елена Йончева ”. По-късно Манолев беше обвинен по подозрение, че използва средства от ЕС, за да си построи имение.

 

 

Записът се появи малко преди снимки да бъдат изпратени до медиите, на които Борисов е заспал с пистолет на нощното шкафче и чекмедже, пълно с пари и злато.

 

 

 

Той призна, че снимката е негова, докато спи в резиденцията, но предположи, че изображението на парите било наслагвано. Той обвини президента на България Румен Радев, политически конкурент, че е използвал дрон, за да го снима в спалнята. „Той е преминал линията“, каза Борисов.

 

 

 

Радев отхвърли обвинението като фантазия.

 

 

 

 

Йончева, член на Българската социалистическа партия, която подкрепя президента, заяви, че прокуратурата на България трябва да разследва лентата и снимките, но не е уверена, че подобно разследване ще бъде задълбочено.

 

 

 

Лентата е направена преди изборите за Европейски парламент, в които участва Йончева.

 

 

 

Йончева казва, че скандалът подчертава лошото състояние на управление в България. „Страхувам се: когато чуеш премиера да казва, че той ще те изгори, разбира се, имам страхове.“

 

 

 

Тя добави: „Премиерът не е имал ясно изявление след излъчването му. Той направи дълга пресконференция. Една минута той казва, че това е неговият глас, после че е редактиран. Смятам, че е важно българската прокуратура да разследва този запис.

 

 

 

Чуваме в лентата да говори за унищожаване на политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент и споменаването на името ми като някой, който трябва да бъде изгорен. Гласът, вероятно на българския премиер, казва, че ще разбие физиономията на собственика на компания. Искам да му разбия физиономията. Проблемът е, че не става въпрос за мен или една компания, а проблемът е как се управлява тази страна. “

Коментари

More in Коментари

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024