Политика

Гешев за EVN и оправдаването на Прокопиев и сие: Загубихме малка битка, ще спечелим войната

Гешев за EVN и оправдаването на Прокопиев и сие: Загубихме малка битка, ще спечелим войната

 

ivan_geshev2

 

 

„Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот“.

 

 

 

Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в туитър, след като Специализираният наказателен съд оправда днес всички по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество EVN, сред които бившият министър на финансите Симеон Дянков, бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

По-рано днес шестимата обвиняеми по делото „EVN“ за продажбата на 33% държавен дял от дружеството през 2011 г. бяха оправдани. Това са бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от „Булгброкърс“ и бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков.

Съдът все още мотивира, защо е отхвърлил искането на прокуратурата за осъдителни присъди и арест още в съдебната зала, информира БНР.

Дотук съдът коментира обвиненията на Иво Прокопиев, обръщайки внимание, че към периода, когато са взима решението за приватизацията, той е бил член на Националния съвет за тристранно сътрудничество – консултативен орган на който са се изразявали позиции. В този смисъл, каза съдът, това не е място за взимане на решения, за изразяване на мнение. Няма и законова възможност със съвети да се преценява по какъв начин да се приватизира, тъй като това става по строго регламентирани правила, описани в Закона за приватизацията.

За Симеон Дянков съдът каза, че нито един свидетел по делото, не е казал, че върху него е бил оказван натиск, приватизацията да става именно през дружеството на Иво Прокопиев „Булброкерс“ и точно по този начин да се извърши приватизацията.

В момента съдът мотивира оправдатените си присъди и за останалите четирима подсъдими

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024