ОБЩЕСТВО

Глобите на КАТ вече ще са връчени, без да знаем

Глобите на КАТ вече ще са връчени, без да знаем

 

8a2040e5057f45d985c5e7f802ab0a9c

 

 

В края на месеца, по-точно на 26 юни, изтече срокът на общественото обсъждане на поредния законопроект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата.

 

 

 

С приемането му олелията, която последва решението на МВР да не вдига бариерата по ГКПП за онези шофьори, които не са си платили фишовете и актовете, ще ни се стори приспивна песничка.

 

 

 

Това, което ще се случи след това ще заприлича на древногръцка трагедия – вайкане, хорово реване пред гишетата на „Гранична полиция„, тръшкане и масови разводи в семейства, тръгнали с деца, куче и кола на гръцкото море, пише Банкеръ.

 

 

 

Ефектът от влизането в сила на поредната кръпка в този 21-годишен закон със сигурност ще бъде такъв, защото дава огромно предимство на МВР в иначе тегавата дейност по събирането на парите от глобите и актовете, наложени по пътищата за всякакви нарушения. Промяната се прави с една едничка цел – да направи процедурата по налагането на глоби за пътни нарушения и събирането им по-лека.

 

 

 

Разбира се тя ще е по-лека за онези, които ги налагат, а що се отнася до наказаните, те ще леят още повече кървави сълзи. Това им е в кърпа вързано, макар че на пръв поглед вече няма да бъдат санкционирани с актове, а само с фишове. От тях обаче няма да има мърдане, по една простичка причина – вече няма да можем да шикалкавим, че не сме ги получили и заради това не сме си ги и платили.

 

 

 

Примката около шията на нарушителите се стяга с новия текст на чл. 186 д. (1), в който се казва следното: Фишове за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание и електронните фишове по този закон се връчват по един от следните начини: 1. при съставянето им от контролните органи, когато се издават в присъствието на нарушителя; 2. с препоръчано писмо с обратна разписка, от лицензиран пощенски оператор, когато се съставят в отсъствие на нарушителя.

 

 

 

В същия текст се пояснява, че когато нарушителят не е открит на адреса му при второ посещение, се поставя съобщение на видно място, което го уведомява, че фишът за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание или електронният фиш може да бъде получен в 7-дневен срок в съответната структура на МВР.

 

 

 

И най-важното, заради което всеки глобен отсега нататък ще анатемосва мига, в който се е родил тук, е, че фишът за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание и електронният фиш се считат за редовно връчени с изтичане на този срок. Това ще се удостоверява с протокол за посещението на адреса, който ще съдържа кога, къде, кой го е съставил, имената на съставителя, всички действия по посещението на съответния адрес, с точна дата, час и минута.Така че съветваме всички водачи да четат какво се слага на таблата за информация във входовете…

 

 

 

След като бъде връчен по този йезуитски начин, започва да тече 14 -дневен срок, в който фишът може да се обжалва. А в края на този срок, в рамките на месец глобата вече се насочва към НАП за принудително събиране. След това по ГКПП-тата започват да се разиграват онези сценки, за които стана дума в началото: аман-заман, не съм знаел, нямам пари и прочие…

 

 

 

 

От гледна точка на бъдещите драми, които ще се случват на шофьорите, пропуснали да си платят глобите, сегашното положение, макар и абсурдно, изглежда по-щадящо. Защото все още допуска възможността дори ако са ти наложени цели 168 глоби, ти да напуснеш с въздишка на облекчение страната и даже да не се върнеш никога. Макар че МВР така и не внесе някаква яснота по щекотливия въпрос, който не дава сън на всеки пътуващ с автомобил извън страната, дали пътните полицаи няма да го свалят от колата и да я вдигнат на трупчета, докато не се издължиш за наложените глоби.

 

 

 

Когато „Пътна полиция“ въведе тази практика, изчаквайки като хитроумния Одисей в засада докато се появи скандалната поправка в Закона за движение по пътищата, самите катаджии коментираха ситуацията около акцията по ГКПП-тата така, както дяволът чете евангелието. Според някои представители на „Пътна полиция“ в случая не се налагали забрани за напускане, а само се предоставяли условия на шофьорите да си платят на място.

 

 

 

Главен инcпeктoр Никoлaй Крушaрcки oт „Пътнa пoлиция“ например напоително обясни, че те само връчват фишовете, без да изискват принудително плащане. И в следващия миг заяви, че „Пътна полиция“ просто спазвала буквата на закона и е когато един водач има неплатени глоби или влезли в сила постановления, той няма право да шофира, докато не ги плати.

 

 

 

 

Ето в такъв момент на клетия водач му иде да се удави в гьола за дезинфекция на ГКПП-то. По досега действащия закон невръчените глоби не са дължими и откъде накъде „Пътна полиция“ решава, че има право да сваля провинилият се, но не подозиращ за това шофьор от колата? Още повече, случаите, когато нарушителят се лишава от право да управлява моторно превозно средство са описани буква по буква в ЗДвП, и ако провинението е било леко, лишаването на този водач от право да шофира е престъпление по същата буква на закона…

 

 

 

Вместо отговори на този въпрос, „Пътна полиция“ продължава да нагнетява напрежението, тиражирайки стегнати сводки от деня за това колко шофьори са си платили глобите преди да напуснат пределите на страната.

 

 

 

И шашка горките с очевидни заплахи, пред които дори и съпругите им са безпомощни. Другото острие на „Пътна полиция„, появяващо се по телевизионните екрани в тези дни на проверка по границите, инспектор Иво Писанов също даде своя принос за тоталното объркване, водещо до проявата на суицидни симптоми сред шофьорите.

 

 

 

„Aкo шoфьoрът имa дължими глoби – oтнeмa ce книжкaтa, cвидeтeлcтвo зa рeгиcтрaция и aвтoмoбилът ce cпирa oт движeниe“, отсече наскоро той. И за да е пълно объркването, добави: „Aвтoмoбилът щe ce cпирa oт движeниe caмo aкo вoдaчът e и нeгoв coбcтвeник“. А също така и: „Aкo пътницитe имaт дължими глoби, тe щe бъдaт увeдoмявaни, нo нямa дa имaт прoблeм дa прoдължaт пътя cи“.

 

 

 

На някой да му стана ясно какво ще последва? Ако се вярва на инспектора, щастието ще се усмихне само на онзи клет водач, чиято съпруга е собственик на колата. Тогава автомобилът ще продължи към заветната цел. Но ако колата е съсобственост на двамата? Какво се случва с останалите пътници – уведомени за дължимите глоби, те нарамват куфарите, и пеша продължават по пътя си?!

 

 

 

 

Спасението на „Пътна полиция“ от хаоса иде до дни. И когато в процедурата по събирането на глобите се въведе принципа „кой е..л, е..л, кака се ожени“, това звено на МВР действително ще се превърне в облечен в закон рекетьор.

 

 

Хора, четете обявите по информационните табла във входовете си!

 

Банкеръ, Дунав мост

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024