ОБЩЕСТВО

Д-р Антония Първанова: Имаше големи спекулации около К-19. Прехвалените респиратори не работят

Д-р Антония Първанова: Имаше големи спекулации около К-19. Прехвалените респиратори не работят

 

big_101024340_258432322058278_5129261149899980800_n

 

 

Броят на заразените е около 6.5 млн в целия свят, броят на починалите е 385 000 души. Тази пандемия не е по-голяма от други подобни епидемии през последните 20 години. Смъртността не е по-голяма от сезонния грип, въпреки че имаше много спекулации, коментира заразата в студиото на „Лице в лице“ по БТВ лекарят и политик д-р Антония Първанова.

 

 

 

„В тази пандемия научихме, че непрофесионализмът и може би иконономически интереси, които стоят зад всяването на паника, могат да доведат до много големи щети, както върху живота, така и в икономически аспект. Спекулираше се с пик, който винаги тича пред нас.

 

 

 

Пикът на починалите е 10 април в световен мащаб. В България този пик не дойде. Твърде много се играеше със статистиката. Не се представяха данни на заболели, а за последни няколко дни, като се съпоставят на 1 млн – това не са никакви пикове. В една група сме със страните от бившия социалистически блок. Но по брой на тестове положението е отчайващо. Защо беше нужно да се говори за 3 млн теста още в началото, няма такова нещо.

 

 

 

После казаха 1 млн теста, общият брой на тестовете всъщност в България е 85 хиляди – 12 120 на 1 млн души. Зад нас е само Албания. Тази епидемия не предизвика тежки щети. Големи компании търсят финансиране от 100-тици милиони за ваксини от порядъка на 1-2 милиарда. Първите съобщения са за американска ваксина. За компаниите това е бизнес, не спасяване на населението.

 

 

 

Когато се създава паника и се заключват хора вкъщи, спекулация беше да се твърди, че имаме най-навременните мерки и за това у нас са най-малко болните. Нищо подобно. Целият соцлагер показа нещо различно, което влияе на заболеваемостта.

 

 

 

Имаше над 140 починали след заразата. Всеки ден в България умират 191 души от тютюнопушене и 56 души от онкологични заболявания. Не съм чула да спрат цигарите заради това, но явно е по-важно колко пари ще влизат като акциз в държавния бюджет.

 

 

 

Прехвалените респиратори не работят. Не видях активна позиция на епидемиолози. Отговорността трябва да се понесе от тези, които създадоха паниката –  СЗО, например, на които Тръмп няма да прости.

 

 

 

Зад всичко това стои маскирането на социални процеси, корупционни практики, стари скандали, които сега се взривяват.

 

 

 

 

Аз се разболях от Ковид, двете ми дъщери се разболяха от Ковид и техните годеници се разболяха от Ковид и не ме питайте как се лекуват – 4-ма души във Великобритания по телефон, как се изпраща кислороден апарат, как не се спи по цели нощи, как температурата на човек от 42 градуса става на 34 и какво значи това за една майка, да знам какво значи.

 

 

 

И какво означава да не можеш да направиш нищо и да се чувстваш безсилен, едва не платих тази цена с животи и въпреки всичко не загубих нито куража си, нито присъствието на духа да казвам на други хора: не се страхувайте, има изход, има начин.

 

 

 

Паниката е за слабите хора. Силните хора, дори да страдат, знаят как да вървят напред, да не плашат другите, да ги водят и да им помагат“, сподели през сълзи гостенката в студиото.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024