Политика

Захариева: Много съм изненадана, не очаквах такива опашки на българо-гръцката граница

Захариева: Много съм изненадана, не очаквах такива опашки на българо-гръцката граница

 

big_2222e6

 

 

За съжаление явно още сме далеч от обявяването на края на пандемията от коронавируса. Това е причината мерките в световен мащаб да отпадат толкова бавно.

 

 

Ние тук направихме премерен риск, след консултации с националния щаб, и отворихме границите си за определени държави без да се налага карантина. България е туристическа страна и това ще спомогне за този сектор.

 

 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ външният министър Екатерина Захариева по повод отпускането на противоепидемичните мерки в Европа и света, пише Novini.bg.

 

 

 

„Ситуацията е много динамична и аз призовавам българите, които са решили да пътуват, да проверяват сайта на МВнР и да се информират какви са изискванията за всяка една държава. Мога да дам пример – Испания първоначално обяви, че ще отвори границите си на 15 юни, както направиха повечето държави от ЕС, но в крайна сметка това ще се случи на 21 юни.

 

 

 

На сайта на МВнР има абсолютна всякаква информация – за карантината, какво работи и какво не в дадената държава, отворени ли са границите, изисква ли се задължителен тест за COVID-19. В момента повечето държави се отказаха от такива тестове. Много малко държави, сред които и Гърция, правят тестове на случаен принцип на границата“, разкри вицепремиерът.

 

 

 

„В момента единствената отворена сухопътна граница на Гърция е тази с България. Останах много изненадана и не очаквах такива опашки на българо-гръцката граница вчера.

 

 

Всички искаме да се върнем към нормалния начин на живот, но най-важното е да се спазват мерките за дистанция, за миене на ръцете, да сме отговорни и дисциплинирани.

 

 

За руските туристи сме направили всичко възможно. България е член на ЕС и няма как едностранно да отменим визите за руски граждани. Това трябва да е общоевропейско решение. Още повече, че в момента данните за заразата в Русия показват, че ситуацията не е добра.

 

 

 

Пожелавам им възможно най-бързо да спаднат новите случаи и руските граждани да могат да идват без карантина в България. Най-важният урок от тази криза е, че ЕС трябва да бъде икономически независим. „, завърши Захариева. 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024