Русия

Парадът на победата в Москва прегази карантината – Русия вади най-новите си оръжия! НА ЖИВО

Парадът на победата в Москва прегази карантината – Русия вади най-новите си оръжия! НА ЖИВО

 

1592976479

 

 

 

Точно в 10 часа днес на Червения площад в Москва започна Парадът на победата по случай 75-та годишнина от победата във Втората световна война.

Той трябваше да се състои на 9 май, но беше отложен заради коронавирусната инфекция.

 

 

 

Днешната дата не е избрана случайно –  на 24 юни 1945 г. е организиран първият Парад на победата, ръководен от маршал Константин Рокосовски и приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков.

 

 

 

 

Шествието включва „голяма историческа част“, но ще бъде показана и най-модерна техника, включително засекретена досега и невиждана дори на снимки. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу днес в Москва за пръв път ще бъдат представени пред публика 24 нови руски бойни машини, включително „убийци на хиперзвукови ракети“. Той подчертава, че модерните оръжия в руската армия достигат 78 % – това е най-високият дял в света. По този критерий Русия изпреварва дори САЩ и Китай.

 

 

 

 

Очакваната демонстрация на нова техника вече предизвика сериозни дискусии в интернет. За нея ще се говори и в щабовете на чуждестранните армии, в конструкторските бюра на други държави. Русия излезе начело и в създаването на перспективни ударни средства, и на системи за защита от тях.

 

 

 

 

Както и през 1945, по Червения площад дефилират щандартите на фронтовете и 150 бойни знамена на армии, дивизии и полкове. Ще звучат същите маршове, както и през 1945-а, а колоните бойна техника ще бъдат точно тези, които спечелиха Великата Отечествена.

 

 

 

През Червения площад  дефилират над 40 пехотни бойни части – офицери, сержанти и войници от различни съединения, курсанти от различни военни училища, суворовци, нахимовци и кадети, женски подразделения, казаци, представители на други силови ведомства.

 

 

 

Тази година в парада участват над 14 000 военнослужещи, повече от 200 единици техника, 55 самолета, 20 хеликоптера и оркестър с близо 900 музиканти.

 

Освен руски военни ще участват и представителни части от 13 държави – съюзници и приятели на Русия: Монголия, Сърбия, Китай, Индия, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Казахстан и Киргизстан.

 

Механизираната колона е бъде съставена от 234 единици съвременна и историческа бойна техника.

 

 

Начело е колоната от легендарни бойни машини от времето на Великата Отечествена, които изминаха пътя от обсадената Москва до падането на Берлин. Сред тях са цял батальон от легендарните танкове Т-34-85 (31 единици) и 7 самоходни артилерийски установки СУ-100.

 

 

 

 

Зрителите ще видят общо 234 модела историческа и модерна военна техника. Освен легендарните машини от Великата отечествена война на Съветския съюз по площада ще минат руски танкове Т-90М и Т-80БВМ, зенитно-артилерийския комплекс „Деривация ПВО“, реактивната система за залпов огън „Торнадо С“, тежката огнеметна система ТОС 2 и модернизирания зенитно-ракетен комплекс С-300В4.

 

 

 

 

 

Над Москва ще прелетят 75 самолета и хеликоптера, сред които последни модели руски изтребители, стратегически бомбардировачи и въздушни цистерни. Най-интересен ще бъде МиГ-31, който носи най-новата и уникална хиперзвукова ракета „Кинжал“, пише всекидневникът.

 

 

 

И също като преди 75 години над Москва ще проехти празничен салют от 30 залпа – общо 10 тона пиротехника или над 2000 снаряда.

 

 

 

Парадът ще стане и програмна декларация на руското министерство на отбраната, обвързана с две дати: приключването на десетгодишната оръжейна програма, за която са изразходвани астрономическите 23 трилиона рубли, и стогодишния юбилей на танковата промишленост в Русия.

 

 

Сред чуждестранните гости на парада тази година са лидерите на Беларус, Казахстан, Молдова, Киргизия, Узбекистан, Таджикистан, Сърбия, Босна и Херцеговина, както и на международно непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия

 

 

 

Русия

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024