Политика

Посланик Румен Петров за Захариева: Тя има два ориентира – ББ и медийния облик. И третият е егото!

Посланик Румен Петров за Захариева: Тя има два ориентира – ББ и медийния облик. И третият е егото!

 

 

r.petrov

 

 

 

 

Тя има два ориентира – ББ и медийния облик. И третият е егото“, това пише Румен Петров – настоящ посланик в Алжир за външния министър Екатерина Захариева в чат с бизнесмена Пламен Бобоков. 

 

 

 

 

 

От разпространена днес от прокуратурата нова кореспонденция между русенския бизнесмен и президентския секретар Пламен Узунов изскочи и името на Румен Петров – бившия съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на МВнР с министър Екатерина Захариева, който в момента  оглавява мисиите на България в Алжир и в Чад. 

 

 

 

 

„От експертизата е видно, че в периода 2018-2020 г. на П.Б. е предоставяна информация от потребители MVnR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Същата вероятно им е станала известна в качеството им, съответно на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник – министър-председателя и министър на външните работи (до 18 декември 2018 г.) и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента“, пише прокуратурата. 

 

 

На 19 декември м.г. Бобоков и Петров обсъждат пост на външния министър Екатерина Захариева в Туитър.

Там просто има хора, които интриганстват и ѝ създават целенасочено определени настроения. Днес я подхванах от рано. Тя има два ориентира – ББ и медийния облик. И третият е егото. Така, че ако това са лостове за въздействие…“, пише Румен Петров на Бобоков.

 

 

 

 

Преди това, на 20.08.2018 г. държавният служител MVnR-Rumen Petrov изпраща на бизнесмена П.Б. съобщение с текст „оценка” и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „Бадр”. Към онзи момент все още не се е разгорял международният скандал с отнемането на кораба, заради който Либия инициира среща на ниво постоянни представители в ООН и обвини българската държава в пиратство.

 

 

 

 

 

На 29.09.2018 г. MVnR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр”. Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov.

 

На същия ден MVnR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание:Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС – шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд” и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат”.

В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим”. 

 

На 06 юни 2019 г. бизнесменът пише: „Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!“.

На това получава SMS с текст: Здравей, не съм забравил, но не е лесно да се намери човек, който би могъл да отговори на очакванията ти и да върши работа. Трябват ми ден-два още да видя кой къде е“. 

 

Името на Румен Петров се появи още в първите чатове между Бобоков и Узунов, като тогава прокуратурата смяташе, че той е уреждан за посланик в Алжир, а след това действително е бил назначен с указ от президента Румен Радев.

 

Посланикът е дългогодишен дипломат от кариерата, а понастоящем освен посланик в Алжир е и наш първи посланик в Чад. За 30-годишната история на дипломатическите отношения между България и Чад 58-годишният Румен Петров е първият български официален представител, акредитиран в тази важна африканска страна. Седалището му обаче е в Алжир – също една от влиятелните страни в Северна Африка, богата на нефт, газ, руди, манган.

 

Петров дълги години работи в Триполи, където пък в момента не можем да имаме работеща дипломатическа мисия заради усложнената обстановка в държавата. Той е и последният ръководител на мисията ни в Либия преди падане на режима на Муамар Кадафи.
Именно към Либия и към петролните й находища Пламен Бобоков проявява силен апетит, а посланикът ни в Алжир може да работи и в Либия. Бобоков има бизнес интереси и в Нигерия, където също е предложил кандидат – Жоро Кираджиев. Той е одобрен от президента Румен Радев и за него се чака агреман от Нигерия.

 

 

 

 

 

Във Външно министерство Румен Петров е смятан за един от най-добрите познавачи на Арабския свят. Кариерата му преминава в българските мисии в Близкия изток и Северна Африка, а в дирекциите на министерството е работил в отделите за Арабския свят. Той е една от основните фигури на т.нар. тиха дипломация по отношение на гръмкия СПИН-процес срещу нашите медици в Либия. 

Именно тогава името на дипломата нашумя. От 1999 г. – годината на арестуването на д-р Здравко Георгиев и на петте български медицински сестри в Бенгази до 2004 г. – Петров е заместник-ръководител на посолството ни в джамахирията и съветник по политическите въпроси.

 

 

 

 

 

По време на кризата с медиците техни роднини обвиниха Румен Петров, че като наш висш дипломат в Либия в началото на кризата не е уведомил навреме властите в София за незаконния арест и така е загубил ценно време. Освен това дипломатът бе критикуван, че не е протестирал пред либийското ръководство за изтезанията на българските граждани и това е описано в една от книгите на сестрите.

 

 

 

 

Адвокатът на медиците Владимир Шейтанов дори бе протестирал срещу Петров във Външно министерство в София, обвинявайки го в торпилиране усилията на защитника да помогне на медиците. И нещо повече – Шейтанов настояваше българският дипломат да свидетелства пред съда в Бенгази, че нашите медици са били изтезавани, защото самият той при среща с тях бил видял следите от насилие по телата им. Но Румен Петров отказал, защото се страхувал за живота си в Либия, като дал пример, че полски дипломат там, свързан с успешното освобождаване на арестувани заедно с нашите медици негови сънароднички, загинал при съмнителна автомобилна катастрофа.

 

 

 

 

 

Самият Петров никога публично не коментира СПИН-процеса.

В същото време той изигра важна роля при успешното разрешаване на случая с българския лекар д-р Атанас Кръстев, арестуван по обвинение в шпионаж от бившия режим в Триполи.

Румен Петров беше и сред организаторите на евакуацията на българските граждани от Либия при избухването на гражданската война през 2011 г.

 

 

 

 

Днес Външно привика посланик Петров за обяснение на чат-кореспонденцията му с Бобоков.

 

 

 

 

 

Кой е Румен Петров?

Роден е на 30 март 1962 г. в гр. Берковица. 

 

Постъпва на работа в МВнР през 1989 г., като преминава последователно дипломатическите рангове от аташе до посланик.

 

Професионалният опит на посланик Петров в дипломатическата служба е свързан преобладаващо с проблематиката на държавите от района Близкия изток и Северна Африка.

 

Май 2017 – до 18 декември 2018 г.

Съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник-министър председателя и министър на външните работи на Р България

Октомври 2016 – май 2017 г.

Началник на отдел „Близък изток и Северна Африка“ в МВнР

Юли 2011 г. – октомври 2016 г.

Извънреден и пълномощен посланик на Р България в АР Египет. През 2012 г. е акредитиран и като представител на министъра на външните работи в Лигата на арабските държави, а също така и като извънреден и пълномощен посланик на Р България в Р Судан (със седалище в Кайро).

Февруари 2011 – юни 2011 г.

Ръководител на дипломатическо представителство – временно управляващ посолството на Р България в Триполи, Либия

2010 – февруари 2011 г.

Съветник по проблемите на Близкия изток и Северна Африка в МВнР

2006 – 2010 г.

Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на Р България в Триполи, Либия

2004 г. – 2006 г.

Съветник на Министъра на правосъдието на Р България и представител на министерството на правосъдието в Мисията на Р България към ЕО в Брюксел

1999 г. – 2004 г.

Заместник-ръководител на дипломатическо представителство – Съветник по политическите въпроси в Посолството на Р България в Триполи – Либия

1996 г. – 1999 г.

Главен специалист в Управление „БИСА” на МВнР – началник отдел „Египет, Либия, Судан и ЛАД”

1993 г. – 1996 г.

І секретар по политическите въпроси в Посолството на Р България в Триполи – Либия

1992 г. – 1993 г.

Главен специалист в

Управление „Арабски страни” на МВнР – референт в отдел „Египет, Либия, Судан и ЛАД”

1989 – 1992 г.

Административно аташе и асистент на Посланика на Р България в Триполи – Либия

 

СПЕЦИАЛНИ ЗАДАЧИ:

• Април 1999 г. – юли 2007 г. – член на междуведомствения екип, работещ по случая с българските медицински сестри, обвинени за разпространението на вируса на СПИН в Детска болница Бенгази, Либия.

• Декември 2004 г. –  август 2006 г. – член на преговорния екип в областта на правосъдието и вътрешните работи във връзка с присъединяването на Р България към ЕС.

 

ОТЛИЧИЯ:

Юни 2011 г.  – награда за цялостна дипломатическа дейност, присъдена от Министъра на външните работи на Р България във връзка с решаващия личен принос на посланик Петров за успешната евакуация на българската колония и състава на българското посолство в Триполи по време на кризата в Либия

 

ОБРАЗОВАНИЕ:

Септември 1988 г. – магистър по арабистика

Арабска филология, политически науки, социология, религия и култура на държавите в арабския свят

Софийски държавен университет “Климент Охридски”, Център за източни езици и култури

 

СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕ: 

Женен с един син

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024