Политика

Прокурорски фал! Съдът оневини Прокопиев, Дянков и Трайчо Трайков по делото за ЕВН

Прокурорски фал! Съдът оневини Прокопиев, Дянков и Трайчо Трайков по делото за ЕВН

c76754768dafc8b51f3ae817ef92552f

 

 

 

Преди минути Специализираният наказателен съд обяви присъдите по делото срещу Иво Прокопиев и сие заради продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество ЕВН.

 

 

 

Бизнесменът и бившият министър на финансите Симеон Дянков са невинни по обвиненията по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество EVN, реши спецсъдът, който обяви решението си в 15,20 ч.

 

 

Продажбата бе извършена през 2011 г. Освен Прокопиев и Дянков подсъдими са и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, както и още трима души.

 

 

 

Според прокуратурата от сделката са настъпили значителни вреди за бюджета – на стойност около 28 млн. лева.

 

 

 

Освен съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“, обвиняеми по делото бяха министрите в първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и трима служители на дружеството „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

 

 

 

 

 

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска между 3 и 10 години затвор и за шестимата.

 

 

 

Според прокуратурата те са ощетили държавата с над 20 милиона лева чрез продажбата на миноритарния дял от електроразпределителното дружество ЕВН. Тезата на разследващите е, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата.

 

 

 

 

Прокопиев е обвиняем като помагач. Прокуратурата го привлече към отговорност заради едно негово изказване на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Според разследващите с него, както и със съвети той е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

 

 

 

Според обвинителния акт Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в ЕВН, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.

 

 

 

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

Миналата събота Симеон Дянков участва в заседанието по видеовръзка, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере.

 

 

Пред съда и той, и Трайков казаха, че са невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи, включително и премиерът Бойко Борисов.

 

 

Прокуратурата поиска, ако подсъдимите по делото ЕВН бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала.

 

 

 

В последните си думи пред съдебния състав преди да бъде обявено решението на първата инстанция по делото, Прокопиев дръпна защитна реч, като заяви, че в пледоариите на прокуратурата имало неверни твърдения, които поставяли в опасност евроатлантическата ориентация на България.

 

 

 

Разградският тартор на кръга „Капитал“ дори цитира „бащата на комунизма Ленин“, като допълни, че днес било различно и да произвеждаш електричество е по-лесно отколкото „дини на бостана“. Оплака се също за пореден път, че делото било натиск срещу медиите на кръга „Капитал“, въпреки че те изобщо не са засегнати в процеса.

 

 

И отново изкара защитната теза, че бил съден за „изказване“, въпреки че според представените по делото доказателства компанията му „Булброкърс“ умишлено е манипулирала търга за продажбата на миноритарния дял в електроразпределителното дружество в полза на купувача EVN, занижавайки с врътки цените.

 

 

 

 

Че са невинни очаквано пледираха и останалите подсъдими – изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев и свързаните с дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев, а също бившите министри на финансите и енергетиката, които се оказаха лично посочени от Прокопиев в първия кабинет на Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Дянков дори заяви, че бил работел в интерес на България.

 

 

Лупа БГ

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024