Политика

Роднински връзки с Каракачанов описани в делото срещу Бобокови, вицето се оказа кум на единия

Роднински връзки с Каракачанов описани в делото срещу Бобокови, вицето се оказа кум на единия

723aa467d9d141b18404df5bb429c1a3

 

 

Роднински връзки между Атанас Бобоков и вицепремиера Красимир Каракачанов и бившия собственик на КТБ Цветан Василев, и срещи с Васил Божков били описани по делото срещу собственика на заводите “Монбат”.

 

 

 

“Какво нередно има в това, че са се виждали с Божков, като допреди 3 месеца всички се виждаха с него, а допреди няколко години и с Цветан Василев?”, попита защитникът на Бобоков Илиян Василев. Той разкри за описаните срещи и роднинства в пледоарията си пред спецсъда в неделя вечерта (Каракачанов е кум на единия от братята – б.р.), пише 24 часа.

 

 

 

Няколко часа по-късно – в 1:30 ч в понеделник, Атанас Бобоков бе оставен в ареста с решение на съдия Ангелина Гергинска. Заедно с него зад решетките са зам.-министърът на околната среда Красимир Живков, бившият шеф на РИОСВ – Плевен, Габриел Савов, бизнесмените от Плевен Николай Миховски и Айгун Ермин. Под домашен арест излезе Васил Богданов, който е разследван и за данъчни престъпления, но пък дал подробни обяснения, почти самопризнания. Той е работил в дружеството на Бобоков “Монбат рисайклинг”, но го напуснал.

 

 

 

 

Атанас Бобоков и останалите петима прекараха в конвойната на специализирания съд и в зала 10 повече от 14 часа в неделя. Те са обвинени за участие в престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица.

 

 

 

Според прокуратурата целта им била официално да представят дейността, свързана с отпадъците като законна. Голяма част от боклуците не били третирани по определения в закона ред. Дружествата дори нямали фактическата възможност да извършват такава дейност, твърди прокуратурата.

 

 

 

 

Първоначално делото беше насрочено за 11:30 часа. Оказа се, че прокуратурата внесла в съда 66 тома с документи и разпити на свидетели, които трябваше да бъдат прочетени от съдийката и 10-имата адвокати.

Затова същинското дело започна в 17:30 ч.

 

 

 

В самото начало защитниците на Красимир Живков и Атанас Бобоков представиха документи за здравословни проблеми на клиентите си. Оказа се, че Бобоков наскоро претърпял операция на коленната става. Освен това има три деца, най-малкото от които е на 6 месеца. Той поиска още в началото да направи изявления, но съдия Гергинска му обясни, че ще му даде думата, когато му дойде редът.

 

 

 

 

Повече от час продължи пледоарията на прокурорките Генка Брезашка и Людмила Дончева.

 

 

 

Оказа се, че в деня на ареста на Красимир Живков 28 май на електронната поща на спецпрокуратурата се получил имейл от мъж на име Теофан Димитров. До 2015 г. той бил шеф на РИОСВ – Шумен. Твърдял, че Живков му оказвал давление във връзка със съхранението на отпадъци. Когато отказвал да изпълни нарежданията, го тормозел с периодични проверки. Димитров бил шеф на РИОСВ – Шумен, до 2015 г. Сам пожелал да съдейства на прокуратурата.

 

 

 

Живков представи друга версия. Той обясни, че през 2015 г. били освободени всички директори на инспекции. Те трябвало да се явят на конкурс. Живков бил председател на комисията. Димитров се явил, но по “политически” причини не спечелил.

 

 

 

Вторият аргумент на прокуратурата срещу зам.-министъра беше, че издаването на разрешителни и “всички други неща” ставали с благословията на Бобоков, включително и назначенията. Двамата били много близки от 2014 г. Това го казал единият от обвиняемите – Богданов.

 

 

 

 

Живков отрече да е близък с братя Бобокови. По-малкият от тях – Пламен, го бил виждал веднъж, когато двамата били в делегация до Узбекистан, водена от бившия регионален министър Лиляна Павлова. С другия брат – Атанас, се срещал 2 пъти и веднъж говорил по телефона.

 

 

 

“Не познавам тези хора от групата, към която ме причисляват. Г-н Савов, аз ли съм ви запознал с другите”, обърна се той емоционално към бившия шеф на РИОСВ-Плевен. Срещу бившия регионален шеф показания дали двама защитени свидетели, които по делото присъстват като номера 511 и 529. Според прокуратура той занижил изискванията към някои фирми, които се занимавали с рециклиране на отпадъци.

 

 

 

 

От близо 5 години членове на групата били и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, който беше пуснат на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция. За тесни връзки на Бобоков с другите разказал Богданов. Целта била насочена към генериране на незаконен внос, преработка и рециклиране на отпадъци, не само опасни.

 

 

 

 

“С това обвинение се слага кръст на един завод във Враца, който трябваше да бъде върха на на акумулаторното производство. Слага се кръст и на всякакво международно финансиране. Кой би финансирал при това положение – единият брат на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция, другият – в ареста. Нищо добро не чака 1300 работници в “Монбат”, обяви Бобоков.

 

 

 

 

Таен свидетел под номер 513 обаче разказал за изграждането на площадки и инсталации за отпадъци, някои от които опасни. Той предал и листчета “спешно”, които показвали за връзката на бизнесмена с бившия шеф на РИОСВ – Плевен Габриел Савов. Стана ясно от решението на съдийката. То не е окончателно.

 

 

Бизнесменът остава в ареста.

 

24 часа, Дунав мост

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024