Uncategorized

Скръбна вест! Отиде си Спаска Митрова след години битка за правата над детето си. Поклон!

Скръбна вест! Отиде си Спаска Митрова след години битка за правата над детето си. Поклон!

 

big_12

 

 

Спаска Митрова, която се бори години наред за правата над дъщеря си Сузана, издъхна снощи.

 

 

 

Младата жена е починала в Република Северна Македония, пише Lupa.bg. Борбата за родителски права изтощила до краен предел борбената жена и уви тя била повалена от тежко заболяване, което не могла да пребори.

 

 

До последния си ден Спаска е живяла заедно с дъщеричката си Сузана, която е на 14 години. Известно време Спаска живя в Банско.

 

 

 

Митрова, която има и българско гражданство, дълги години води съдебни битки срещу бившия си съпруг в Северна Македония и в Страсбург, за да вземе детето си при себе си. С проблема й се занима и българският премиер Бойко Борисов.

 

 

Първоначално Спаска Митрова загуби съдебния процес за родителски права над малката си дъщеричка Сузана, когато детето бе на 2 години. Съдът в Гевгели реши момиченцето да остане при бившия й съпруг – сърбинът Воислав Савич. Македонските магистрати осъдиха Митрова да плаща месечно на съпруга си по 40 евро.

 

 

 

Министерството на външните работи (МВнР) с дълбока загриженост констатира, че на първа инстанция процесът по родителските права, който се води срещу българската гражданка Спаска Митрова в Република Македония, не е бил прозрачен, заявиха тогава от българското ведомство.

 

 

 

„Процесът бе проведен в условията на силно негативна обществена атмосфера, част от която бяха актове на физическо насилие, задържане за продължителен период и лишаване от възможност за свиждане на Митрова с детето й“, пишеше в позицията. „Не приемаме последователното недопускане на представител на българското посолство в Скопие при гледането на делото предвид извънредно големия обществен интерес и в двете държави“, заявиха тогава от МВнР.

 

 

 

Драмата с българската гражданка Спаска Митрова продължи няколко години. Тя лежа в затвора в Идризово три месеца през 2009 г. Наказанието на Митрова бе наложено по бракоразводен процес, тъй като не спазила указанието на съда да предоставя на мъжа си стая в къщата на родителите й, където той да посещава дъщеричката им Сузана.

 

 

 

 

В крайна сметка през 2011 г. Върховният апелативен съд в Македония реши окончателно, че родителските права принадлежат на Митрова и детето й бе върнато.

 

Опелото ще бъде днес от 12:00 ч. на старите български гробища в Северна Македония. Тя ще бъде погребана близо до гроба на войводата Леонид Янков. Засега не е ясно кой ще се грижи за непълнолетната й дъщеря.

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023