Uncategorized

Теодора Стефанова – първата и до този момент единствена българка 4-ти дан, черен колан, по Традиционно Айкидо

Теодора Стефанова – първата и до този момент единствена българка 4-ти дан, черен колан, по Традиционно Айкидо

 

 

104116221_260562171677542_4147261620650056774_n

 

 



Завършила Shizuoka University Япония и НСА, Доцент преподавател по японска култура и инструктор в Такемусу Айки България. Член на международната федерация по бойни изкуства, Заместник Председател на Традиционно Айкидо Европа, Инструктор за България в Такемусу Айки Томита Академия. Член на Нихон Томоно Кай и бойните изкуства и спортове на Япония в България.

 

Сенсей Стефанова – много ви благодаря, че се съгласихте на това интервю. Може ли да разкажете накратко за вашата спортна биография?

– Разбира се, с удоволствие, но само да уточня, че Айкидо не е спорт. Трябва да се направи паралел между двете, защото много хора бъркат тези понятия. Всъщност Такемусу Айки както е било наименувано от Основателя на Айкидо О-Сенсей Морихей Уешиба се превежда буквално като Традиционно Айкидо най-общо казано. Ние дефинираме Айкидо, като обща дума, а Такемусу Айки е базата – извора на стила. Започнах да се занимавам с Айкидо сравнително късно – на 24 години, като преди това бях състезател по художествена гимнастика. Но след, като трябваше да се оттегля от активна състезателна дейност, след доста титли и медали, на 21 години пред мен остана едно неясно бъдеще. Усещах че трябва да намеря ново предизвикателство. За щастие намерих Айкидо без да го търся. Просто съдбата ни срещна и аз веднага реших, че това е моето изкуство, което винаги съм искала да правя. Не знаех какво е Айкидо и какво представлява – просто това беше спонтанна не преднамерена реакция и желание да се потопя в един необятен свят както се оказа в последствие – Такемусу Айки.

 

 

 

104118884_1118017041930376_2178091035518506012_n
Връчване на 4-ти дан от Такеджи Томита Сенсей

 

 

 

– А каква е разликата между Такемусу Айкидо и Айкидо в новите школи, ако мога да задам така въпроса?

-Правилно и коректно задавате въпроса. Отговора на това трябва да търсим в самата история на Айкидо, която доста хора или не знаят или умишлено пренебрегват, поради различни причини от обществен и личен характер. Това което е характерно за Такемусу Айкидо е, че стила запазва формите с оръжията (джо, бокен и танто) не изменени до наши дни. Мога да отбележа, че това е една перфектна система обединяваща техниките без оръжия и тези с оръжия в едно общо цяло. О-Сенсей е предал всичко това на Сайто Сенсей, който е бил с него почти всеки ден повече от 23 години. За щастие нашият учител Такеджи Томита се е обучавал 7 години в доджото в Ивама – префектура Ибараки, когато е преподавал О-Сенсей до последните си дни и по наследство се води първи ученик на Сайто Сенсей. Това са били и учудешитата (всекидневните ученици на Основателя), които са споделяли неговият живот изцяло.
 

104116221_260562171677542_4147261620650056774_n

 

Всекидневно усъвършенстване на техниката

 

 

– Предаване на учение от поколение на поколение ли е това?

– Абсолютно. Тези хора не са просто учители. Те са гениални носители на Будо с уникален интелект и способности, често надминаващи нормалните човешки комуникации. Те са безспорни ерудити със силни характери , като всеки един от тях е отделна вселена. Те обаче спазват стриктно базисните движения, позиции и форми, която в Япония се казват „кихон-база“. Нашият учител Такеджи Томита е бил винаги много взискателен и критичен към нас. Трябваше да премина дълъг път от тестове и изпити за да стигна на това ниво, което съм в момента. Само за пример, който мога ви посоча е, че трябваше да работя усилено повече от 12 години за да имам възможността да се явя на изпит от 3-ти за 4-ти дан. Разбира се имам още доста неща да усъвършенствам . Айкидо е път на развитие на личността, а не съревнование за степени и колани.

– Споменахте за изпити? При липса на състезания и медали как се разбира кой е победител? Чувал съм от мои колеги – журналисти, че коланите в Айкидо се връчват без изпити.

-Степените и коланите в Традиционното Айкидо при нас имат строго определен ред. Невъзможно е да бъдат подарявани или продавани степени. Има строга йерархия и структура. Нашият учител и председател на международната организация по Японски бойни изкуства Томита Сенсей е делегирал правомощия да изпитваме за ученически степени до кафяв колан. Само той и комисия от високи колани (Шихани) имат право да изпитват за майсторски степени – черни колани (дан степени). Така всъщност е във всички традиционни школи не само по Айкидо, но и в Карате, Джудо и други японски стилове. За съжаление обаче има и една непонятна практика за мен. В някой школи по Айкидо по време на церемонии наричани „Кагами Бираки“ се връчват високи данове само по заслуги, които са доста съмнителни – без изпити, което за мен е слабо казано непонятно! Хората разбират за това по интернет и получават дипломите си по пощата. Ние се разграничаваме тотално от това! Според всички етични правила на бойните изкуства всички изпити за степени дан, независимо кои са те, трябва да бъдат провеждани практически – пред аудитория и комисия, освен заслуги и теория. От няколко години се готвя за 5-ти Дан, като си давам ясна сметка, че ще бъде много, много тежък изпит, но кога ще имам възможност да се явя това решава международна комисия. За мен беше голяма чест, че бях помолена да репрезентирам и демонстрирам Традиционно Айкидо в дните на Японската култура през Октомври 2019-та година в София лично от Томита Сенсей, който беше официален гост на събитието заедно с Емидио Леца Сенсей.

 

 

 

 

104000076_1116639478710805_3621865900595550434_n

Репрезентация на Традиционно Айкидо в дните на японската култура

 

 

– Няма как да не засегнем кризата с КОВИД 19. Как се справяте в тази трудна ситуация, след като бяха приети строги епидемиологична мерки не само в България?

– Това е тежко време за всички хора на изкуството. Повече от 4 милиарда хора бяха принудени да останат по домовете си. Учителите по бойни изкуства бяха поставени в нетипично трудна ситуация да прекратят дейността си или да преподават по интернет с онлайн програми. Ние от Такемусу Айкидо България реагирахме 2 дена след обявяването на пандемията в България с излъчвания по интернет на живо. С безценни хора за нас – професионалисти, успяхме да организираме онлайн уроци, като излъчвахме всеки ден в продължение на два месеца и половина, тъй като следваме стриктно годишната програмата не трябваше да губим ценно време. Трябва обаче да отбележа, че Айкидо не може да се преподава пълноценно с онлайн уроци по интернет. Но ние нямахме избор и трябваше да отговорим адекватно при така създалата се сложна ситуация. През всичките тези объркани времена родителите на по-малките ни ученици поеха ролята на медиатори и трябваше да учат заедно с децата не леката специфична материя. Сенсей Светозар Ангелов водеше тренировки всеки ден, а доста често и по няколко пъти на ден, за да може да предаде материята и даде кураж на учениците ни. За съжаление обаче доста хора се изплашиха, не малко ученици възприеха извънредното положение и онлайн обучението, като ваканция и напълно объркани не ни последваха. Те просто не разбраха през всичките тези години посланието на нас и нашите учители, че Айкидо е Будо, което е тясно свързано със законите на Бушидо и ако някой прави само машинално техниките по Айкидо е на доста грешен път. И така трябваше да започнем почти отначало с шепа верни последователи, които разбраха, че сме силни само ако сме обединени. Всичките години сякаш преминаха през нас, но ни направиха доста по-силни, защото разбрахме истинските лица на хората.

– Тъжна истина. Признавам не очаквах такъв отговор.

– Разбира се винаги има надежда, но трябва най-накрая всички да чуят какво се опитваме да кажем през годините на няколко поколения хора. А тя е, че човек трябва да бъде лоялен спрямо себе си и делото, което следва. Надявам се доста хора разбраха, че ние не сме аниматори или бавачки в занимални, а учители по японска култура и изкуства, които носят своите знания, държат стриктно на преподавания материал и работят с правила. Всеки един наш ученик трябва да носи отговорност за поставените си задачи през деня, които да изпълнява с усърдие. Това в Япония се казва „Икигай“. Призоваваме да се излезе от „зоната на комфорт“, защото само така може да се отбележи напредък. В методологията на преподаване залагаме на поощрения и непрекъснати изисквания за подобряване на техниката на изпълнение, като избягваме ласкателствата, защото те не водят до израстване. За съжаление през последните години все по-малко хора се вслушват в нашите препоръки, объркани от модерния начин на живот. Малцина вече разбират, че създаването на положителни емоции, свързани с ред и дисциплина водят до прогрес.

– Всички тези качества могат ли да се възпитават в подрастващите пълноценно?

– С всяка измината година става доста по-трудно. Проблема е в потребителското общество.

Всички искат по-голям телевизор, по-нов автомобил, посещения на екзотични острови. Ваканциите прерастват в безделие. За огромно съжаление доста деца до 10 годишна възраст не са ходили в планината сред природата, не са плували, карали велосипед, ски или дори не са се наслаждавали на красивата гледка към хоризонта. Тях ги интересува дигиталния свят, в който не съществува реалност. Всичко е лесно достъпно, като информация, но когато попаднат в реалния свят разбират, че нещата се постигат с труд и упорство. Според мен образователната система трябва да бъде подменена изцяло и да се премине на японски модел. За съжаление доста европейски системи на образование се оказаха пълен провал и не са подходящи за нашата географска ширина и манталитет. Това показа практиката през последните 15 години на изследвания и анализи. В дигиталните екрани се концентрира предимно централното зрение, което води до намаляване на периферното, а от там хората започват да притъпяват чувствата си. Все повече хора не знаят какво искат, но искат и още. В този объркан свят малцина проумяха, че духовната храна е по-важна от материалната. Прагът на насищане на удоволствията е кратък, а след него идва отегчението. Ние съветваме нашите ученици да излизат при първа възможност от зоната си на комфорт, за да могат да усъвършенстват себе си и да бъдат полезни на обществото. О Сенсей – създателят на Айкидо е казвал много често, че истинската победа е над теб самия или казано на японски език „Масакацу Агацу“. Твърдо вярвам, че нещата ще се подредят, но за да стане това ни чака доста работа и всички заедно трябва да се обединим, за да постигнем резултати. Това може да стане само ако следваме правилен модел, по който да изградим вярна стратегия за възход на цялата нация. Трябва да се създаде комисия от наистина знаещи професионалисти – експерти и Министерството на образованието да направи важни и неотложни корекции.

 

 

104057441_1308259912898693_4673057731179471600_n
Фестивал на източните бойки изкуства

 

 

 

– От тук нататък какво ви предстои?

– Почти невъзможно е да се мисли за бъдещето. Трябва да живеем в настоящето. Бихме искали живота да се нормализира, за да може да вършим рационално нашите задължения. Очакваме следващата учебна година да стартира нормално, но на този етап училищата за затворени, залите по бойни изкуства също. Само при строги епидемиологична мерки можем да тренираме на определена дистанция в ограничен състав от хора. Реалността е различна от оптимизма. Надяваме се обществения живот поетапно да се възстанови. Бихме искали Томита Сенсей отново да посети България в дните на японската култура, които се организират по традиция всяка година през Октомври. Тези сложни времена би трябвало да отминат и ние да продължим нашата работа, която е свързана с доста пътувания, семинари, демонстрации и лагери. До тогава можем само да се надяваме и да вървим по пътя на хармонизираната енергия накратко казано в три срички – АЙ КИ ДО.

 

 

 

104102414_264937524617132_5858960185134785127_n

 

Моите учители – Емидио Леца, Такеджи Томита и Светозар Ангелов

 

 

Интервюто взе Пламен Бахчеванов

 

103932224_286925659018663_8651924899581791543_n

 

 

takemusuaiki.bg

Юни/2020 година 

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023