Политика

SMS-ите на Бобоков стигнаха до бивш съветник на Захариева, сега посланик в Алжир! Външно го привика на разпит

SMS-ите на Бобоков стигнаха до бивш съветник на Захариева, сега посланик в Алжир! Външно го привика на разпит

 

външно20100227.joqufxonlz

 

 

 

 

Външно министерство: Ще искаме обяснения от българския посланик в Алжир, а за либийския танкер работим от 2 г.

Прокуратурата продължава да разпространява съобщения, изпращани от телефона на русенския бизнесмен Пламен Бобоков, обвиняем по делото за нерегламентиран внос и депониране на отпадъци. Този път разследващите показват SMS-и не само със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов, но и с бившия съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на министъра на външните работи Румен Петров. Към момента той е посланик на България в Алжир.

 

 

 

Първата снимка на чат между Петров и Пламен Бобоков показва съобщения от 20 август 2018 г. Тогава държавният служител изпраща на бизнесмена файл с име „Оценка“, съдържащ информация за фирми и предприетите действия по казуса с либийския танкер „Бадр“. Към онзи момент все още не се е разгорял международният скандал с отнемането на кораба, заради който Либия инициира среща на ниво постоянни представители в ООН и обвини българската държава в пиратство.

 

 

Месец по-късно на 29 септември 2018 г. Румен Петров изпраща на Бобоков под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с танкера „Бадр“. Същото веднага е препратено на секретаря на президента Пламен Узунов. „Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС – шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд. Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат“, пише Петров до Бобоков, на което бизнесменът отговаря: „Ще видим“.

 

 

 

В описанието към следващите снимки на чата прокуратурата твърди, че на 7 януари 2019 г. Пламен Узунова изпраща на Бобоков две снимки на паметна бележка за проведена на 03.01.2019 г. среща на Николай Милков, секретар по външната политика на президента, със С. Елтрики, временно управляващ посолството на Либия в София. В последващо съобщение Узунов посочва: „Току-що запознах и него“. От своя страна Бобоков му изпраща снимка на вербална нота, която посолството на Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи. Същата снимка Бобоков получава две минути по-рано от Румен Петров.

 

 

 

Същия ден Бобоков препраща на Узунов снимка и на друга нота от посолството на Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от Петров. От своя страна Узунов му изпраща трета вербална нота от либийската държава, адресирана до президента Румен Радев. Веднага след това Бобоков пише: „Ако прецениш, че мога да звънна на началника, дай знак“, на което Узунов отговаря: „Още сутринта ще извикам Милков“. После бизнесменът пише друго съобщение, което обаче незнайно защо е заличено от прокуратурата, след което четем SMS от президентския секретар: „Сега е малко по-спокоен. Може да опиташ. Сега говорихме“.

 

 

 

Бобоков му изпраща и снимка на „CV-то на либийския пратеник“. Освен това бизнесменът пише на Узунов: „Трябва да се реагира сериозно, адаш!!! Захариева се е скрила и либийците страшно са се убидили“. „Натискай адаш, сега е момента! И моля те поговори с боса! 10 мин. среща със спец. пратеник на Либия ще свършат повече работа от 10 г. дипломатически напъни!!! Пиарът за боса също ще е убийствен и признанието в Либия също!!! Либия има 100 пъти по-голям потенциал от Азербайджан например!!!“, заявява още Бобоков на Узунов.

 

 

 

„Установено е още, че Бобоков продължава активното обсъждане на казуса „Бадр“ с Румен Петров и Пламен Узунов и в следващите месеци“, твърдят от прокуратурата. „Сега“ припомня, че външният министър Екатерина Захариева беше разпитана от прокуратурата дали и е оказван натиск от президентството за назначаването на посланици.

 

 

 

В останалата разпространена комуникация Бобоков и Румен Петров обсъждат въпроси, свързани с работата на Министерството на външните работи. На 06 юни 2019 г. бизнесменът пише: „Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!“. На това получава SMS с текст: Здравей, не съм забравил, но не е лесно да се намери човек, който би могъл да отговори на очакванията ти и да върши работа. Трябват ми ден-два още да видя кой къде е“.

 

 

 

На 19 декември м.г. пък Бобоков и Петров обсъждат пост на външния министър Екатерина Захариева в Туитър. „Там просто има хора, които интриганстват и ѝ създават целенасочено определени настроения. Днес я подхванах от рано. Тя има два ориентира – ББ и медийния облик. И третият е егото. Така, че ако това са лостове за въздействие…“, пише Румен Петров.

 

 

 

 

 

Часове по-късно Външно министерство обяви, че ще иска обяснения от посланика. „Ръководството на МВнР се запозна с оповестените от Прокуратурата на Република България данни, според които Румен Петров, дългогодишен дипломат, бивш съветник на министъра и настоящ посланик в Алжир, обсъжда служебни въпроси: официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба“, се казва в официално съобщение на ръководеното от Екатерина Захариева министерство.

 

 

 

 

От ведомството твърдят, че 4МВнР оказва пълно съдействие на прокуратурата и че сме убедени, че всеки трябва да носи отговорност за действията си4. Същевременно, независимо от разследването, МВнР ще извика за обяснения посланик Румен Петров, а при невъзможност пътуването да се състои в момента, ще изиска писмени обяснения.

 

 

 

 

МВнР влиза в обяснителен режим и за скандала с либийския танкер. „По случая с либийския кораб “Бадр” десетки български дипломати работят от близо две години, като министър Захариева е провеждала среща по темата и с колегата си от Либия, и със специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР (за което още същия ден е изготвена паметна записка, изпратена и до 11 външни институции)“, твърдят от ведомството. Всички налични документи са предадени още през април т.г. на ДАНС. Тогава е сезирана и прокуратурата, съобщават още от министерството.

 

Сега

 

segabg.com

loading...
Политика

More in Политика

big_26e6

Коларова: В спора между Радев и Борисов, президентът е слабата страна, защото само знае да говори

юни 29, 2020
big_33

Защо спряха производството на банкноти от 500 евро – основният инструмент за разплащане в наркотрафика

юни 29, 2020
1593432135_9

14 министри са за незабавно уволнение!

юни 29, 2020
a7985774342d4ae49c047bc3d2ab6482

Радев: Трябва независима експертиза за автентичност на записите, прокуратурата не може да я осигури

юни 29, 2020
big_EbqbP0-XsAMg5FO

Гешев проговори за снимката с Борисов и Тодор Живков, която обиколи фейсбук

юни 29, 2020
iordanka_123

Майката на арестуваната ”касиерка” на ГДБОП с двамата й шефове, е шеф на ГЕРБ-Оборище

юни 29, 2020