Политика

Радев поиска оставките на Борисов и Гешев! Създава се национален консенсус „Антимафия“

Радев поиска оставките на Борисов и Гешев! Създава се национален консенсус „Антимафия“

 

777e2e6be75ff8dee292f01b045b75a1

 

 

 

 

Президентът Румен Радев поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. В извънредно обръщение към нацията той заяви, че се формира национален консенсус „Антимафия“, който бил по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта.

 

 

 

Като призова органите на реда да се придържат към закона и обяви, че не бива полицаи и жандармеристи да пазят мафията. И отправи апел към протестиращите да запазят мира. „Силата е в истината“, отсече той.

 

 

 

Радев засегна темата за съдебната система, като настоя за промяна на прокуратурата. Мафиотизацията на управлението накара българите да поискат законност и възвръщане на основните свободи, методично погазвани години наред, на мнение е държавният глава.

 

 

 

Той си позволи да намеси и европейската интеграция на страната след като от правителството заявиха, че смятат да сезират всички европейски органи за случващото се у нас. А пък от своя страна, протестиращите се заканиха да искат от ЕК намеса у нас.

 

 

Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. ЕС има нужда от правова България, заяви на свой ред президентът.

 

 

 

 

 

„Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир„, продължи държавният глава.

 

„Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се подтиска със страх и сила. Изходът е един – оставка на правителството и главния прокурор“, бе категоричен президентът Радев.

 

Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус Антимафия. Той обединява милиони почтени граждани и е по-силен от парите, медиите и административният ресурс на властта“, обобщи президентът ситуацията.

Радев определи решението на управляващите да организират свой партиен митинг в непосредствена близост до недоволните от властта граждани като „целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир“.

 

Сбълъсъците между протестиращите и органите на реда президентът коментира така: „Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите … Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила.

По думите му „мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани през последните години“.

 

Той за първи път направи опит да въвлече и европейските ни партньори във вътрешната криза. „Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България. България на закона, принципите и правилата“, заяви Радев.

От органите на реда президентът поиска да спазват закона, а от протестиращите – да избягват насилието и да не се подават на провокации.

loading...
Политика

More in Политика

бухbig_121795758_2874163939471193_8709095435818398784_o

НАП отново като бухалка на ГЕРБ налази Евроком, прицели се в рекламодателите на Кулезич, Диков и Береану

октомври 19, 2020
румен-радев-бойко-борисов

Нова стъкмистика: Борисов президент, ако изборите са днес – водел на Радев с 4%

октомври 19, 2020
паритет2e1d8ef9a0004e698e24e6e298736288

„Тренд“: ГЕРБ и БСП остават в практически паритет, президентът е най-одобряван с 48%

октомври 19, 2020
якеbig_big_2966d04

Караянчева със скъпарско яке тръгнала на агитация. 2000 лева ли струва или е менте?

октомври 19, 2020
big_1553

Сачева: Няма нищо предизборно в увеличението на пенсиите и доходите, хората са наша грижа

октомври 19, 2020
бспphp11dpwp_800x

БСП обяви официално курс към властта

октомври 18, 2020