ОБЩЕСТВО

Мангъров: Във всяка болница на сутрешния рапорт темата е „защото имаме толкова малко болни“

Мангъров: Във всяка болница на сутрешния рапорт темата е „защото имаме толкова малко болни“

 

big_31_7e60

 

 

Доц. Атанас Мангъров разкри, че не може да приеме аргументите с които е даден на етичната комисия от свои колеги.

 

 

„Аз не мога да приема твърденията на тази колежка от Търново Сибила Маринова, когато твърди ,че едва ли не аз не съм лекар. Просто в устата ми се слагат думи, които аз не съм казвал. От самото начало винаги когато съм говорил, съм говорил в първо лице единствено число, и всичко казано е пред медии, документирано е.

 

 

 

Не съм отричал никога лекарския труд. Какво значи лекар на първа линия, лекар на втора линия? Първата линия минава винаги там, където има отношения между лекар и болен. Когато с вас си общуваме можем ли да сме сигурни, че аз или вие не сме болни от Ковид, и, че за да говорим, трябва да си искаме ПСР тест. Тоест, навсякъде минава тази „първа линия“ и това разделение на лекарите на такива от първа и от втора линия е едно абсурдно нещо.

 

 

 

Най-лошото нещо, което се направи с това разделение, е, че стана разделяне на лекарите чисто по финансови параметри. Което е абсурд. Второто нещо, в което ме обвиняват, е, че съм казал, че лекарите източват Здравната каса. Но Здравната каса не се източва от лекарите, защото лекарите се занимават с това да лекуват болни хора. Здравната каса се източва от тези, които са ръководители на търговските дружества, както сега се наричат болниците, лабораториите и т.н. И това, което казва тази госпожа – че аз обвинявам в нещо лекарите, аз съм част от тези лекари и няма кака да обвинявам себе си“, каза той.

 

 

 

„Нашата система е толкова абсурдна, че във всяка болница основната тема на сутрешния рапорт е „защо има толкова малко болни“ и „какво правим ако тези болни продължават да бъдат все така малко“. И в  резултат на тази криворазбрана система се стигна до там, че значителна част от нашите лекари са навън.

 

 

 

 

Там, където се плаща по-добре – същото се отнася и за сестрите и за акушерките и ние всъщност сме без хора. Другото нещо, което се случи – вижте какъв е процентът на заразените лекари – доста висок. Защо се случи това нещо? Защото стана така, че хора, които не са квалифицирани да се занимават с инфекциозно болни, бяха изпратени на така  наречената „първа линия“ да се занимават с нещо,за което те нямат нужната подготовка. Това не се учи за една седмица“, заяви Мангъров.

 

 

 

„Когато ходя на прегледи също не съм оборудван с чаршафите и маските, но аз знам как да се предпазя. Защото с това се занимават от 38 години. Просто тези, които са я подкрепили тази колежка, нека да се замислят какво всъщност правят“, коментира още той.

 

 

 

Мангъров заяви в студиото на предаването „Студио Хъ“ по „7/8 ТВ“, че процентно случаите на заразени с ковид у нас са едни и също от началото на тестването.

 

 

Запитан дали има политическа намеса в това, че въвеждат мерките, медикът отговори: „Аз няма да говоря за политически проблеми, защото не разбирам от тях. Но това, което мога да кажа – преди няколко дни в понеделник са казали, че са открити 66 случая и тествали около 800 души, тоест около 7,5 процента.

 

 

 

 

Днес случаите са 240, обаче при тествани над 4000. Това прави 5,7 процента. Кога епидемичната обстановка е по-тежка – когато на 100 направени теста намираме 7,5 заразени, или когато на 100 направени теста намирате 5,7 заразени.

 

 

 

Тези данни, представени в абсолютни числа, са некоректни и подвеждащи. За да могат да се сравняват нещата, те трябва да се представят на определена база. Освен това не се казва колко от тези тестове се правят на хора, на които се правят за пръв път  и колко са такива, на които се правят защото са в болница и чакат да бъдат изписани.

 

 

 

 

Случаите са между 5 и 7 процента на направен брой тестове. Ако имахме възможност за един ден да направим един милион теста, може би ще установим около 56 000 заразени. Ако ние можехме за един ден тестваме цялото население, ще има около 400 000 души положителни проби. Много хора са хоспитализирани, защото ги е страх“, заяви той.

 

 

7/8

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

0bb944c24940b4ae665b07ae3922fdda

Търговци тарикати пестят ток: Държат топли хладилните витрини, храната се разваля

юли 23, 2024
172175702360946

Флагман: Нелегално преминаващи мигранти запалиха гората между Богданово и Тракийци

юли 23, 2024
kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
пожар - пловдив

Апартамент гори в кв. „Кючук Париж“ в Пловдив! Съседи: Падна мълния!

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
0503.jpg_3871317083715853539_big

Удрят ни с 6 пъти по-скъп вечерен ток, климатикът в дома след работа става лукс на свободния пазар

юли 22, 2024